Miksi ”vapaus” ei ole Suomessa politiikan keskeistä sanastoa kuten Ranskassa tai Yhdysvalloissa? Voisiko vapaudesta puhuminen uhata valtiota tai esimerkiksi Euroopan unionia?
Naistutkimuksen professorin, valtiotieteilijän Tuija Pulkkisen mukaan kyse on vapauden eri traditioista.
Anglosaksisessa poliittisessa kulttuurissa valtio nähdään vapauden rajoittajana.
Pulkkisen mukaan Suomi on osa mannereurooppalaista tai saksalaista traditiota, jossa valtio ei ole vihollinen, vaan mahdollistaa kansalaisten vapauden säätää itse omat lakinsa.
Ennakkoluuloja-ohjelmassa kysytään myös ohjaako käyttäytymistämme huolipuhe, turha varovaisuus? Kontrolloiko huolehtija kanssaihmisiä rajoittaen samalla heidän vapauttaan?
Ennakkoluuloja YLE Radio 1:ssä torstaina 8.10. klo 13.40 ja toinen lähetys perjantaina 9.10. klo 18.00
Vapaus kunniaan
Suomalaisissa on pelottava piirre pitää auktoriteeteistä. Mitä tahansa negatiivistä tapahtuu niin, alkaa kiihkeä keskustelu kuinka lakeja pitää kiristää. Koskaan ei kuule poliitikon perustelevan jotain päätöstään vapauden puolustamisella. Esim käsiasesurmissa näkyi kommentteja tyyliin "yksikin kuolema on liikaa". Tällaisessa ylisuojelussa on pelottavia piirteitä. Seuraavaksi kielletään rasvat, moottoripyörät, turha autoilu, tupakointi jne jne. Suomalaiset hyvin herkästi ovat valmiita kieltoihin ja hyvin harva nostaa esille vapauden elää haluamallaan tavalla. On ikävää että yksilönvapaus on se arvo josta ensimmäisenä ollaan valmiita tinkimään yleisen turvallisuuden nimissä.