Skip navigation.
Home

Välimeren ruoka on terveellistä

Syö oliiviöljyä ja elät pitkään! Kreikkalaiset ovat ottaneet kaiken irti ns. seitsemän maan tutkimuksesta. Sieltä on peräisin kreikkalaisen ruoan myyttisiin mittoihin kasvanut ihailu. 1960-luvulla tehtyä tutkimusta saamme kiittää myös siitä, että pidämme suomalaista ruokaa epäterveellisenä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Iris Erlund ei läträä oliiviöljyllä. Hän luottaa kotimaiseen rypsiöljyyn.

Mitkä ovat suomalaiset superruoka-aineet?
Päihittääkö suomalainen ruoka sittenkin kreetalaisen?

Ennakkoluuloja torstaina 30.4. klo 12.15 ja uusintana Mantan lakituksen aikoihin.

Toimittajana Eve Mantu.

Mihin unohtui sokeri?

Keskustelu painottui rasvoihin.
Sokeri on kuitenkin varteenotettava aineenvaihdunnan sekoittaja, joka myös kohottaa kolesterolia.
Limsaa, makeisia, leivonnaisia ym kuluu aina vain enemmän - siltä ainakin vaikuttaa, jos seuraa kanssaihmisiään.

Sokerin liikakäytöstä ym.

Kreikkalainen ruoka on tosiaankin paitsi terveellistä, myös herkullista. Mutta kuten ohjelmassakin mainittiin, olisi käsittääkseni suositeltavaa syödä lähiruokaa, myös ekologisista syistä. Luonnolliset ruoka-aineet eli hedelmät, marjat, kasvikset, täysjyväviljat, palkokasvit, siemenet ja pähkinät, pehmeät rasvat, maitotuotteet, kala ja liha, ovat aina terveellisiä missäpäin maailmaa tahansa!

Pehmeiden rasvojen terveysvaikutukset ovat menneet valistuksen ansiosta hyvin perille, mutta ihmettelen, milloin aletaan rummuttaa terveellisen makeuttamisen puolesta. Valkoinen sokeri kuten myös valkoinen vehnä ovat käsittääkseni liikaa käytettyinä erittäin haitallisia terveydelle. Varsinkin lapset ja nuoret käyttävät huolestuttavan paljon makeisia, virvoitusjuomia ym. Toivoisinkin, että kokonaan sokerittomien tuotteiden lisäksi valmistajat alkaisivat tuottaa raakasokerilla makeutettuja makeisia. Raakasokeri on terveellistä koska siinä on tallella kaikki ravintoaineet ja ainakin oman kokemukseni mukaan se ei myöskään vahingoita hampaita kuten valkoinen sokeri. Leivonnaisia voisi samoin valmistaa esim. speltistä. Pirkka-tuotevalikoimaan kuuluu suureksi ilokseni raakasokerilla makeutetut spelttipikkuleivät, jotka ovat erittäin hyviä. Muut valmistajat ottakaa oppia!

Rypsiöljyn terveellisyys?

Tutkija Iris Erlund mainitsi ohjelmassa, että 60-luvulla mietittäessä kreetalaisten ja suomalaisten eroavuuksia sydän-ja verisuonitautien tilastoissa, johtunee Suomessa paljon käytetyistä eläinrasvoista. Näin vedetyt johtopäätökset ei tunnu kovin tieteelliseltä. Olihan Suomessa tuohon aikaan muitakin tekijöitä, kuten kalan vähäinen käyttö, kasvisten vähäinen käyttö, hiilihydraattien runsas käyttö, tupakointi, vähäinen liikunta, kovetun margariinin käyttö 50-luvulta lähtien leivonnassa ja ruuanvalmistuksessa (transrasvat). Transrasvoillahan on tutkitusti vaikutus sydän- ja verisuonitauteihin. Eläinrasvojen vaikutusta em. sairauksiin ei ole ilmeisesti tieteellisesti pystytty näytettämään.
Iris Erlund mainitsi myös miten teollisuus tuli kiitettävästi mukaan terveystalkoisiin. Rahastahan kaikki on kiinni ja ihmisen ahneudesta myös.

En tiedä onko rypsiöljystä kanttia sanoa, että se on 10 kertaa terveellisempää kuin oliiviöljy. Toki mielellään suosisi kotimaista. Enpä sitten tiedä, kun toisaalta on tutkimuksia, jissä todetaan erilaisten rypsiöljyssä olevien linolihappojen vaarallisista vaikutuksista.

Tänä päivänä tulisi kiinnittää enemmän huomiota hiilihydraattien liialliseen käyttöön. Mainostetaan kevyitä ja vielä kevyempiä tuotteita, joiden rasvamäärät on melkein 0 ja sokerimäärät tuoteselostusta tutkittaesssa ovat todella suuret (esim. jukurtit). Miksi muuten esim. ruokaleipään (ruisleipä mukaanlukien) lisätään sokeria, pakattu tuore liha sisältää glukoosia, samoin erilaisissa leikkeissä ja valmisruuissa on sokeria?
Eiköhän liiat hiilihydraatit ole niitä, jotka meitä lihottavat, ei niinkään rasva.

Ennakkoluuloja

Kiitos hyvästä ohjelmasta. Suosittelin sen kuuntelemista ystävillenikin. Voisiko sitä mitenkään lähettää vielä uudelleen radiossa.

On totta, että meidän pitää käyttää enemmän oman maan tuotteita, ja nimenomaan ruokana, ei pillereinä. Esim. juurekset ovat myös halpoja. Kovien rasvojen, sokerin ja esim, limsojen käyttö on epäterveellistä. Mutta kuka nuori sitä tulee edes vakavasti ajatelleeksi.

Rypsiöljy ym. ohjelmassa muut mainitut asiat saivat meidät miettimään. Haluamme elää terveinä pidempään.

Hyvän ruuan ystävät