Skip navigation.
Home

Kaipaus vie laulun siivin – Liedin teemailta lauantaina

Lauantaina 24.1.2009 klo 19.03. – 21.55, jonka jälkeen ilta jatkuu lied-konsertilla.

Flyygelin mutkassa kaipaus vie laulun siivin, kuun valossa, Ganges virran rantaan, sarastuksen unelmiin. Runojoiden haaveissa on nainen, salainen rakastettu, aina tavoittamattomissa. Hän kulkee puron vartta lehvikköön kätkeytyen, hän on runoilijan muistoissa, mutta hän voi olla myös oikukas ja julma.

Yhteiskunnallisesta tilanteesta johtuen saksalainen lied on yllättävän miehinen taiteenlaji. Romantiikan aikakauden säveltäjät ovat olleet miehiä, samoin kuin heitä innoittaneet runoilijatkin. Suurin osa lauluista on kirjoitettu baritonin äänialaan. Mutta tuohon aikaan nousivat esiin ensimmäiset naissäveltäjät, joiden tuotanto keskittyi juuri liediin.

Runojen kohteena on kuitenkin nainen, salainen rakastettu, aina tavoittamattomissa. Hän kulkee puron vartta lehvikköön kätkeytyen, hän on runoilijan muistoissa, mutta hän voi olla myös oikukas ja julma.

Näin haaveilee liedin keskeinen lyyrikko Heinrich Heine Teivas Oksalan suomennoksessa:

Me palmun alle saamme
niin raueta uneksimaan
ja me lemmen hurmion jaamme
unen näemme autuaan.

Näitä aiheita syleilevä musiikki tarjoillaan elävinä esityksinä sekä äänitteinä keskustelun lomassa. Liedin historia hahmottuu Beethovenista Richard Straussiin, mutta samalla selviää Goethen suhde antiikkiin ja varioivan säkeistölaulun merkitykset.

Lauluesityksistä vastaavat baritoni Petteri Salomaa ja pianotaiteilija Ilmo Ranta, jotka ovat mukana myös asiantuntijoina. Runoja tulkitsee professori h.c. Teivas Oksala.

Juontajina Paula Nurmentaus ja Risto Nordell.

Flyygelin mutkassa -teemailta on kuunneltavissa tämän sivun oikean palstan Radiosoittimesta radiolähetyksestä viikon eteenpäin.

Mitä mieltä olette illan keskustelunaiheista ja ohjelmistovalinnoista?

ääntäminen

toivottavasti laskin oikein...

kiitos erinomaisesta ohjelmasta. paljon on ammattitaitoa kasassa ! pari toivomusta:

voisko Risto Nordell

- välttää puhumasta toisten päälle ?
- ääntää sanomansa huolellisemmin ?

ohjelma, jonka jokaista puheenvuoroa jäi kuuntelemaan

Olipa ohjelma, joka täytti kaikki ohjelmatoiveeni! Herpaantumatta kuuntelin jokaisen vuorosanan/ musiikkinäytteen. Haluan musiikkiohjelmalta avaavia, ymmärrystä lisääviä tietoja, taustoja. Niitä tuli: monipuolisella asiantuntemuksella, vuorovaikutuksen rikastuttavalla kirpeydellä ja sillä piksntilla inhimillisellä suolalla, joka ei aliarvioi kuuntelijaa, eikä mollaa luovia taiteilijoita, aikansa lapsia.

Ylen ykkösen pitää pysyä tällä ohjelmalinjalla. Mistään muualta ei tällaista enää löydy. Kiitos toimittajat Nordell, Nurmentaus, kiitos Ilmo Ranta ja erityisesti Petteri Salomaa ja (yllätysnimi minulle tässä yhteydessä) Teivas Oksala.

Pirkko Paukkunen

Laulun siivin sivistykseen

Yleisradiotoiminnasta säädetyssä laissa ja ohjelmatoiminnasta annetuissa säännöissä määritellään eräiksi Yleisradion perustehtäviksi tuottaa ja kehittää kulttuuria sekä edistää sivistystä. Tehtävä lankeaa luonnostaan Yle Radio 1:lle. Musiikkiohjelmista Flyygelin mutkassa hoitaa tehtävää ansiokkaasti. Laajennettu saksalainen mutka lauantaina 24.1.09 oli mielenkiintoinen ja hyvin toimitettu ohjelma. Ohjelman luonteva jutustelu ei kuulostanut akateemisen pöhöttyneeltä, mutta ei myöskään tarpeettomasti kevennetyltä. On tärkeää, että kuulijaa saa myös itse oivaltaa. Mielenkiintoiset musiikkiesimerkit valaisivat esille tuotua historiallista ja tyylillistä kehitystä.

Erinomaiset asiantuntijat lisäsivät ohjelman antia nasevilla havainnoillaan. Kaikki laulumusiikista ja sen esittämisen mystiikasta käytävä keskustelu hyötyy siitä, että mukana on asianosaisia, laulajia ja pianisteja. Jos he ovat sujuvasanaisia ja kykenevät yksinkertaisin esimerkein selventämään maallikolle sellaisia teosten harjoittamiseen ja esittämiseen liittyviä tyylillisiä ja teknisiä seikkoja, joista kuulija ei ole tietoinen eikä lopputulosta kuunnellessaan kykene havaitsemaan, kasvaa kuulijan asiantuntemus ja hänen laulumusiikkia kohtaan tuntemansa arvostus.

Tämä laajennettu mutkaformaatti vaatii jatkoa. Saksalaisen liedin jälkeen meitä kuulijoita voisi sivistää isoilla mutkallisilla sekä ranskalaisia melodioita että pohjoismaisia ja venäläisiä romansseja. Sitten kulttuurintuntemustamme voisi syventää vaikka eri säveltäjien tulkinnoilla samasta runosta.

Oman ohjelmansa ansaitsisi myös orkesterilaulu ja sen kehitys. Tämän jälkeen voisi olla mielenkiintoista kuulla saman laulun piano- ja orkesteriversiota ja sitä, kuinka laulun luonne orkestroitaessa tai pianoreduktiota tehtäessä saattaa muuttua ja mitä tämä esittäjiltä vaatii. Oman ohjelmansa väärti on myös pianisti yksin. Kolme, neljä pianistia puhumaan kolmesta, neljästä Schubertin laulusta; kas, siinä vasta mielenkiintoinen laulumusiikin ilta ilman laulajaa.

Jotta kaikkeen voitaisiin perehtyä kiirehtimättä eteenpäin tulisi ohjelman kestää yhtä kauan kuin lauantain toivekonsertitkin klo 19.00 – 22.00. Vain yksi laulu kultakin säveltäjältä jättää yksipuolisen kuvan.

Yleissivistys, tuo aikamme kaamea ja poliittisesti epäkorrekti kirosana, saa arvoisensa lippulaivan Flyygelin mutkassa.

Lissee, lissee!

Jorma Koskinen