Tämä on nettiaudioraportin ensimmäinen osa. Raportti julkaistaan neljässä osassa jotka yhdistetään mahdollisten kommenttien ja korjauksien myötä. Tekstipohjaiset kaksi ensimmäistä osaa ovat tarkoitettu asiapitoiseksi johdannoksi, tiedoksi.
Ohessa julkaistavat audiohaastattelut syventävät tietoa ja sekä muodostavat vision, portin tulevaankin. Kyseessä on raportin kolmas osa. Lopuksi julkaistaan neljäs osa, joka on analyysi ja yhteenveto.
1. Yleisradio ja nettiaudion nykytilanne
Nettiaudion julkaiseminen on lähinnä toistamista, lähetettyjen radio-ohjelmien julkiseksi saattamista. Nettiaudiota ilmenee seuraavissa muodoissa:
- radio-ohjelmien julkaiseminen lähetysten jälkeen
- yksittäisiä pelkästään netissä julkaistuja sarjoja
- arkistomateriaalia, vanhoja äänitteitä
- tekijänoikeuksien vuoksi versioituja ohjelmia
- yksittäisiä ääni- ja efektikokeiluja
- muutamia pelkästään nettiin suunniteltuja radio-ohjelmia
- muutamia netissä lisämateriaalia tarjoavia ohjelmia
- muutamia netin mahdollisuuksia hyödyntäviä, monimediaa sisältäviä ohjelmia
Nettiaudiota julkaistaan siis edelleen radion ehdoilla. Ohjelmat tehdään radiolähetystä varten ja toissijaisesti julkaistaan netissä jos mahdollista. Netin olemus ja mahdollisuudet jäävät suurelta osin hyödyntämättä.
Yleisradiossa julkaistaan audiota käsin sekä automaattisesti erilaisten sovellusten avulla. Audion julkaisu voidaan myös ajastaa tai määrittää se tapahtuvaksi ohjelman jälkeen. Käsin tehtävä julkaiseminen tapahtuu pääasiassa internet-tuottajien toiminnasta.
Ohjelmia myös joudutaan versioimaan joissakin tapauksissa, eli niistä leikataan musiikkia sekä näyttelemistä pois neuvottelun alla olevan tekijänoikeustilanteen vuoksi. Tällöin myös ohjelmien alkuperäinen kokonaiskuva muuttuu sekä julkaisukynnys kasvaa. Vaativimpien kokoomaohjelmien, dokumenttien ym. julkaisukynnys internetiin on osin tästä johtuvista syistä hyvin korkea tai sitä ei tehdä lainkaan. Tämä kaventaa radioilmaisun kokonaiskuvaa uusien ja aktiivisten nettikäyttäjien näkökulmasta.
Toimittajien ajatuksissa on varovaisuutta. Nettiaudio ja sen julkaiseminen koetaan tärkeäksi, samalla kuitenkin lisääntyvä työmäärä mietityttää. Valmiuksia julkaisemisen on, mutta erilliseen versiointiin ei ole suuria haluja.
Ohjelmaversiointia tehdäänkin varsin omatoimisesti. Toimittajat jotka haluavat ohjelmalleen laajemman kuulijakunnan tai mahdollisuuden kuunteluun jälkikäteen tekevät sen itse, useimmiten ilman erillistä korvausta.
Julkaiseminen tapahtuu usein erillään toimittajasta, automaattisesti tai muun teknisen henkilökunnan toimesta. Tämä ei innosta kokeilemaan tai edes ajattelemaan mahdollisuuksia nettiaudion kanssa. Sinänsä koetaan hienoksi mahdollisuus kuunnella audiota lähetyksen jälkeenkin netin kautta.
Muiden toimittajien nettijulkaisut koetaan eräänlaiseksi käteväksi arkistoksi. Netin helppokäyttöisyys ja uudet päätelaitteet ovat lisännyt kollegoiden ohjelmien kuuntelua. Tällainen tiedon ja tekemisen jakaminen on helppoa ja mielenkiintoinen suuntaviiva.
Yleisradiolla ei ole virallista suhdetta tai vakiintunutta kanavaa nettiaudion yksityisiin julkaisijoihin. Suhde on lähinnä satunnaista kommunikointia verkossa ja yhteydenottoja yleiseen mediakenttään liittyen. Nettiaudion sisällöntuottajia ei varsinaisesti kuulla tai heitä ei kannusteta kehittämään ilmaisua. Myös tulevaisuuden pohdinta ja analyysi mahdollisuuksista, yhteistyöstä on aivan alussa.
Suhde muihin audiota julkaiseviin radioasemiin on siis keskeneräinen. Tämä johtuu osin siitä, että Yleisradio on ainoa laajamittaisesti puheohjelmia tai muita yksittäisiä ohjelmia netissä julkaiseva medialaitos. Kun kyseessä on lähinnä radiolähetysten toisintaminen, ei uusille ajatuksille ja kehitykselle yhteistyönkään kautta ole luontevaa väylää.
Useimmat kaupalliset radioasemat streamaavat audiota nettiin, toisintavat siis lähetysvirtaa. Poikkeuksena Radio Helsinki joka tarjoilee lähetyksen ohella laajamittaisesti haastatteluita sekä muita puheohjelmia. Kyseessä on laadukas ja Yleisradion puheohjelmatuotantoon verrattavakin nettiaudiokokonaisuus. Tekijänoikeuskysymyksistä johtuen myös Radio Helsingin ohjelmista on leikattu musiikki pois.