Skip navigation.
Home

Jäsenen MPaartola blogi

Kaikuluotain - Nettiaudioraportti

Tämän blogin sisältöjä, haastatteluita sekä muuta materiaalia on koostettu lopulliseksi raportiksi. Aikaisemmin blogissa olleet versiot ovat siis vanhentuneita, mutta jäävät luettavaksi projektin luonteenkin vuoksi.

Raportti on avoin kommentoinnille ja siihen lisätäänkin ns. jälkiliite joka koostuu ajatuksista sekä ehdotuksista joita se synnyttää. Raportissa mainittavaa linkki-kokoelma avataan ja sitä päivitetään lähiaikoina kattamaan nettiaudioon sekä haastateltaviin liittyviä linkkejä.

Sykkivää sammakonkutua

Mikko Paartola on tämän raportin tekijä. Kymmeniä dokumentteja ja äänisuunnitteluita, nettiradiodokumentteja sekä lukuisia Ylen verkkosivustoja suunnitellut vapaa toimittaja.

Netti voi toimia hyvänä kasvualustana uuden ajan ohjelmille. Resurssien suuntaaminen kehitykseen ja samalla osaamisen vahvistamiseen saattaa synnyttää modernin radion. Kuulijoita, käyttäjiä tulee uudelleen opettaa kuuntelemaan ja löytämään radioilmaisu. Netti tarjoaa siihen mahdollisuuden.

Ilmaa pitkin ääntä

Jukka Mikkola on kokeellisen ja marginaalisen musiikin pitkäaikainen tuntija sekä toimittaja. Avaruusromua -ohjelma on peilannut elektronimusiikin kehitystä jo pitkään.

Netissä on jo nyt hyvin paljon kokeellista musiikkia ja sen määrä lisääntyy. Kaupalliset toimijatkin ovat löytäneet formaatin. On liian kallista levittää marginaalimusiikkia fyysisten levyjen kautta.

Ääniä taskusta

Ohjaaja, kirjoittaja ja uusmediasäätäjä Sami Kuuselan haastattelu. Kuusela on ollut kehittämässä radiota sekä nettiaudiota jo kymmenen vuotta sitten ja nykyinenkin innovaatio liittyy nettiaudioon sekä äänittämiseen.

Kuuselan mielestä monella on tarve laittaa ääntä, lähetyksiä nettiin, mutta tekniikka ja monimutkaiset ohjelmistot luovat esteitä ilmaisulle. Nykyisiä pakattuja formaatteja on helppo käyttää monessa eri ympäristössä.

Köyhän miehen radio

Valo- ja äänisuunnittelun opiskelija Kimmo Modigin haastattelu. Modig on pitänyt blogia nettiaudion merkityksistä, suuntautunut digitaaliseen mediaan. Mukana monessa nettiradio ja -audioprojektissa

Modigin mielestä uudet tekijät tulevat jokatapauksessa etsimään uudenlaista ilmaisua. Nykyisin kokeillaan paljon, mutta monessa tapauksessa ilmaisu on sekamelskaa. Analogisen, perinteisen radionkin ilmaisumuodot ovat muuttuneet sekä kehittyneet monenlaisiin suuntiin.

Akustinen parfyymi

Äänisuunnittelija, äänimaisemoija, kouluttaja Ari Koivumäen haastattelu. Koivumäki on ollut mukana mm. Äänipää -projektissa ja "Sadassa Suomalaisessa äänimaisemassa" sekä muissa kansaivälisissä äänimaisemaprojekteissa. Työhön kuuluu mm. viestinnän koulutus Tampereella.

Koivumäki on perinteisten tarinoiden sekä laadukkaan ääni-ilmaisun kannalla. Netti vaatii monien vaihtoehtojen vuoksi sisällöltä paljon. Netti on valtava interaktiivinen mahdollisuus radiolle joka mahdollistaa uudenlaisten ohjelmien tekemisen.

Korva-aikaa riittää kaikille

Podcastaaja Henrik Anttosen haastattelu. Anttonen on keskeinen ja tuottelias tekijä kotimaisessa podcast-verkostossa. Omaa tuotantoa mm. Radio Koskisuomi.

Henrik Anttosen on ollut aina kiinnostunut radiosta ja äänestä. Podcast ja nettiaudion kehitys on innostanut netin äärelle etsimään uusiakin ratkaisuja. Riippumattomuus ja mahdollisuudet oheismateriaalin tuottamiseen ovat tärkeitä tekijöitä.

Pushin kuolema

Haastateltavana Tezoma Solutionsin perustaja ja toimitusjohta Kimmo Pekari. Interaktiivisia musiikkipalveluita nettiin, Zoice-nettiradio ja muita palveluita musiikkialan yrityksille.

Kimmo Pekari on ollut voimakkaasti kehittämässä uusia jakelutapoja nettiaudiolle sekä musiikille. Hänestä normaali broadcasting-toiminta on tulossa tiensä päähän, kuulijat haluavat vaikuttaa ja valita. Kehitystä jarruttaa tekniset seikat sekä sopimustilanne.

Audioituja maailmalta

Ääni- ja mediataiteilija Petri Kuljuntaustan haastattelun toinen osa.

Haastattelun ajatuksia. Koko haastattelu kuunneltavissa alhaalla.

- Tekemisen kautta uusia muotoja, ei välttämättä aukene muutaman kokeilun kautta mitään syvempää

- Jos ohjelma on netissä on selailumahdollisuus, mutta jos luovia kokeiluja voi olla mukana generatiivisia mahdollisuuksia, esim. kuuntelun aikana ohjelma voi muuttaa muotoaan.

Osa 2: Nettiaudion sisällöistä

Tämä on nettiaudioraportin toinen osa. Raportti julkaistaan neljässä osassa jotka yhdistetään mahdollisten kommenttien ja korjauksien myötä. Tekstipohjaiset kaksi ensimmäistä osaa ovat tarkoitettu asiapitoiseksi johdannoksi, tiedoksi.

Ohessa julkaistavat audiohaastattelut syventävät tietoa ja sekä muodostavat vision, portin tulevaankin. Kyseessä on raportin kolmas osa. Lopuksi julkaistaan neljäs osa, joka on analyysi ja yhteenveto.

2. Nettiaudion sisällöistä

Syndicate content