Skip navigation.
Home

Osa 2: Nettiaudion sisällöistä

Tämä on nettiaudioraportin toinen osa. Raportti julkaistaan neljässä osassa jotka yhdistetään mahdollisten kommenttien ja korjauksien myötä. Tekstipohjaiset kaksi ensimmäistä osaa ovat tarkoitettu asiapitoiseksi johdannoksi, tiedoksi.

Ohessa julkaistavat audiohaastattelut syventävät tietoa ja sekä muodostavat vision, portin tulevaankin. Kyseessä on raportin kolmas osa. Lopuksi julkaistaan neljäs osa, joka on analyysi ja yhteenveto.

2. Nettiaudion sisällöistä

Nettiaudiota julkaistaan Suomessa kaupallisten radioiden sekä yksittäisten harrastajien toimesta.

- Streamaavat radiolähetykset, toisinnot.
- Yksittäiset pisteohjelmat, harvinaista
- Opistojen audiokokeilut, osa sisäiseen käyttöön
- Podcasting -lähetykset, eli yleensä harrastajien omakustanne-nettiradiolähetyksiä.
- Selkeästi radioon sekä nettiin suunnatut lähetykset, kuitenkin radionomaisia
- Arkistot lähetetyistä ohjelmista, ilman musiikkia

Netissä toimii valtaosa kotimaisista radioasemista, ainakin sivustona ja informaation lähteenä. Nettiaudion tarjonta on hyvin vaihtelevaa, ohjelmanäytteistä puheohjelmien laajahkoon arkistoon. Muutama asema streamaa, eli lähettää audiota samanaikaisesti netissä ja radiossa.

Netin kautta tapahtuva kuuntelu on varsin suosittua ulkosuomalaisten ja ulkomailla oleskelevien keskuudessa. Heille se on lähes ainoa tapa kuulla kotimaisia radiolähetyksiä.
Yleisesti streamaavien nettiradioiden kuunteleminen on vähäistä verrattuna perinteisiin radiolähetyksiin.

Ladattavat ohjelmat ja ohjelmakokonaisuudet ovat kiinnostavia ja niiden kuunteleminen on kasvussa johtuen myös helpon kuuntelun mahdollistavien päätelaitteiden yleistymisestä.

Isoimpia ongelmia nettiaudion ja nettiradioiden suhteelliseen vaatimattomaan olemassaoloon on tekijänoikeudet ja resurssien määritteleminen.

Netissä on aktiivinen yksityisten audiota julkaisevien henkilöiden verkosto. Tämä käsittää useita kymmeniä omatoimisesti audiolähetyksiä tuottavia ympäri maan. Lähetyksiä määritellään useimmiten Podcast -termillä. Tämä tarkoitta audion julkaisemista nettiin sellaisessa muodossa, että sen saaminen kuunneltavaksi päätelaitteille on helpompaa kuin perinteinen äänen lataaminen suoraan.

Yksityisten eli omakustanne -audiojulkaisijoiden verkosto on melko yhtenäinen. Muutamat aktiivisimmat toimijat kutsuvat koolle mm. kokouksia sekä luovat edellytyksiä keskusteluun netin kautta. Kyseessä on kuitenkin melko harvalukuinen julkaisijakunta. Nettiaudion julkaisemiseen on välineitä ja ideoita. Julkaisukynnys on kuitenkin korkea ja julkaistujen äänitteiden taso kirjava. Omakohtaiset ja persoonalliset ideat ovat melko harvinaisia. Toisaalta monet ohjelmat ja lähetykset sisältävät paljon sellaista materiaalia joka rikkoo ja raikastaa perinteistä radiokenttää.

Sisällöllistä kehitystä ei tapahdu nopeasti. Tämä johtuu osin koordinoinnin ja tulevaisuuskuvan puutteesta. Lähettäminen ja julkaiseminen on vaativaakin työtä joka tapahtuu muun ohella. Resurssien pienuudesta johtuen ei varsinaisia ohjelmagenrejä ole vielä syntynyt.

Netissä julkaistu yksityinen audio muistuttaa hyvin paljon perinteisiä radiolähetyksiä. Se on usein juonnettua, blokkimaista ja sisältää musiikkia. Erilaisia asioita tai tapahtumia omakohtaisesti tulkittuna. Toimittamisen ja tiedonjulkaisemisen objektiivisuus on puutteellista. Teknisesti monet lähetykset, julkaisut ovat hyvälaatuisia. Joissakin julkaisuissa kuuluu teknisiä puutteita, mikrofonitekniikassa ja audion jälkikäsittelyssä.

Yleisimpänä lajityyppinä on siis lähetysvirtaradiota jäljittelevä juonnettu lähetys, julkaisu. Vaikka netti mediana ei ole lineaarista tai lähetysvirtaa tukeva. Tämä johtunee lähetysvirran suhteellisen helposta tuottamisesta, se etenee ja loppuu eikä vaadi suuria dramaturgisia ajatuksia. Muutamia aihekokonaisuuteen keskittyviä podcastejakin löytyy. Tällainen aihekeskeinen julkaiseminen on mielenkiintoisempaa ja netin, lähetyskanavan ominaisuuksia hyödyntävä. Netistä haetaan usein selkeitä kokonaisuuksia, aiheeseen keskittynyttä asiaa.

Audion ja lähetysten siirtyessä osittain nettiin myös termit muuttuvat, jalostuvat. Ei voine puhua enää radiodokumentista tai radiolähetyksestä netissä. Mitä on lähettäminen netissä? Netissä radiolähetyksistä voisi käyttää muotoja "audiolähetys", "audio-ohjelma" tai "nettiaudio". Vanha "kuulokuvakin" on myös terminä mielenkiintoinen.

Onko nettiin radiolähetyksiä laitettaessa kyse lähettämisestä vai julkaisemisesta? Lähetyshän terminä liittyy hetkellisyyteen ja lineaarisuuteen, se tulee ja menee. Julkaiseminen on taasen saataville asettamista. Nettiin siis asetetaan radiolähetyksiä, audioita odottamaan noutajaa. Tämä aiheuttaa mielenkiintoisen tilanteen siitä että miten kauan audiot kuunneltavissa netissä, milloin nettilähetys päättyy ja miten siitä tulisi ilmoittaa.

Jos puhutaan lähettämisestä, ei netissä voi käyttää täsmällistä aikaa. Täsmällisempi termi olisi puhua saataville asettamisesta, eli tavallaan kyseinen audiolähetys on kuunneltavissa netissä jostakin ajasta eteenpäin. Netti sinällään ei ole vastaanotin tai radiomasto, se ei tuota ääntä itsessään lähetä mitään. Netistähän käytännössä vain joko ladataan tai streamataan sisältöä omalle koneelle tai eteenpäin toisille laitteille. Netti on jakelukanava ja välityskanava.

Audion kuunteleminen on muuttunut muutaman viimeisen vuoden aikana voimakkaasti. Pienikokoiset pelkkään kuunteluun tarkoitetut laitteet ovat halpoja ja helppokäyttöisiä. Kännyköissä usein mahdollisuus kuunnella audiota. Uudet laitteet mahdollistavat audion kuuntelemisen missä vain. Matkapuhelimet, mp3-soittimet ja muut kannettavat päätelaitteet luovat uutta kuuntelemisen kulttuuria.

Kuuntelukokemuksesta tulee samalla hyvin yksityinen ja samalla julkinen, julkiseen sidoksissa oleva. Kuuntelija on usein muiden ihmisten joukossa kuunnellessaan tai hän voi keskeyttää kuuntelun helposti. Sisältö ja sen kokeminen saa paljon uusia vaikutteita ympäristöstä. Sisällöstä ja sisällön tarkoituksesta, päämäärästä tulee samalla haavoittuvampaa.