Skip navigation.
Home

Kansanmusiikon arkea

Pakina: Piia Kleemola

Katsaus kansanmuusikon kalenteriin viikon ajalta:
Maanantai: Tiedotustilaisuus kesän kansanmusiikkileirin tiimoilta. Tulevan kesäfestivaalin ohjelmiston suunnittelua, yhteydenpitoa esiintyjiin. Tohtorintutkintoa käsittelevän jutun kirjoitus yliopistokeskuksen tiedotuslehteen. Tulevan levyn miksausten kuuntelua ja kansitietojen keräilyä. Seinäjoella toimivan kansanmusiikkiklubin tiedotuksen hoitamista. Sähköposteja. Tietokoneen äärellä noin 5 tuntia.

Tiistai: Kesän festivaalin suunnittelupalaveri. Levyn julkaisuun liittyvien käytännön asioiden järjestelyä. Viime vuonna myönnetyn apurahan selvityksen tekeminen. Kansanmusiikkiklubin seuraavan keikan järjestelyä. MySpace-sivujen päivitystä. Sähköposteja. Tietokoneen äärellä noin 6 tuntia.

Keskiviikko: Junamatkat Helsinkiin ja takaisin, noin 5 tuntia. Opetusta Helsingissä 4 tuntia. Tulevan tanssiteatteriteoksen musiikin ideointia, kolumnin ja lopputyön kirjoittamista junassa.

Torstai: Palaveri kesäfestivaalista, levynjulkaisusta ja tulevan viikonlopun kansanmusiikkiklubin järjestelyistä. Seuraavan syksyn klubikiertueen osallistujien läpikäyntiä ja omien ehdokkaiden valinta. Promomateriaalin lähetys festivaalijärjestäjälle, palkkioiden ja muiden käytännön asioiden järjestäminen. Matkalaskujen ja verokorttien postitusta. Sähköposteja. Tietokoneen äärellä noin 4 tuntia.

Perjantai: Aamulla lopputyön kirjoittamista ja viulutunti yksityisoppilaalle. Iltapäivällä Tampereelle, jossa osallistuminen kansanmusiikkikiertueen järjestäjien kokoukseen ja ensi syksyn kiertuebändien valintaan. Illalla osallistuminen Rahvaanmusiikin kerhon 10-vuotisjuhliin. Tietokoneen äärellä noin 2 tuntia.

Mitenkäs tässä näin kävi? Muusikko ja viulisti työskentelee koko viikon tunnollisesti kahdeksasta neljään ja hiukan enemmänkin. Viulua hän ehtii soittaa viikon aikana noin kaksi tuntia opettaessaan. Tuottajan, managerin ja keikkamyyjän töitä hän tekee sen sijaan sitäkin enemmän. Missä välissä muusikko musisoi, inspiroituu, säveltää ja sovittaa, eli tekee sitä työtä mihin hän on saanut koulutuksen?

Myönnetään, kyseessä on ehkä hiukan poikkeuksellinen viikko. Normaaliviikkoihin musisointia mahtuu ehkä hiukan enemmän, ei kuitenkaan välttämättä jokaiselle päivälle. Normaaliviikkoon kuuluisi myös vähintäänkin yhden apurahahakemuksen tekeminen. Olenkin kuluvan vuoden aikana useinkin kokenut itseni enemmän tuottajaksi kuin muusikoksi.

Alalla toimivien tuottajien ja keikkamyyjien puuttuminen on noussut viime aikoina usein esiin keskustellessani muusikkokollegoiden kanssa. Monet muutkin kansanmuusikot ovat tilanteessa, jossa käytännön asiat on vaan hoidettava itse. Muuten niitä ei hoida kukaan. Osa asioista opitaan kantapään kautta, sillä kaikki tuottajan työssä tarvittavat taidot eivät ole muusikoilla sisäsyntyisinä. Jos tuottajan töitä tekisi niihin koulutuksen saanut henkilö, hoituisivat asiat huomattavasti paljon nopeammin. Tuottamista harrastava muusikko kuluttaa helposti näihin töihin puolet enemmän aikaa kuin ammattilainen. Tämän ajan hän voisi käyttää huomattavasti paljon hyödyllisemminkin, vaikkapa musiikin tekemiseen.

Käytäntö vaan tuntuu ajavan monet muusikot taiteen alan sekatyömiehen hommiin. Harva ammattilaiskansanmuusikko elää edelleenkään pelkillä keikoilla. Vaikka apurahalotossa sattuisikin tulemaan voitto vaikkapa vuodeksi, ei sekään tulo riitä kuin perustarpeiden turvaamiseen. Melkein kaikki opettavat säännöllisten tulojen vuoksi, tietysti myös siksi että opettaminen on mukavaa. Yllättävän moni tuntemani muusikko on mukana esimerkiksi konserttien ja klubien järjestämisessä, osa saa siitä jopa palkkaa. Tuottajan töitä tekevät varmasti kaikki ainakin omia keikkoja järjestellessään.

Kansanmuusikon taivaassa freelancemuusikko voisi tarpeen mukaan palkata erilaisiin projekteihinsa tuottajan, joka hoitaisi käytännön järjestelyt ja tiedottamisen maksua vastaan. Muusikko voisi keskittyä olennaiseen, eli musisoimiseen. Olisi hienoa, jos esimerkiksi Sibelius-Akatemian Arts Management-koulutuksesta löytyisi muutama alan ammattilainen, joilla olisi intoa ja rohkeutta perustaa kansanmusiikin tuotantoon ja keikkamyyntiin keskittynyt yritys. Olen varma, että asiakkaiksi löytyisi useita tuottamiseen, keikkamyyntiin, kirjanpitoon ja sihteerin hommiin kyllästyneitä muusikoita ja yhtyeitä!

Piia Kleemola
MuM, Viulisti ja jatko-opiskelija