Skip navigation.
Home

Uudenvuoden tervehdys Kaustiselta musiikin ystäville

Pakina: Ville Kangas

Täällä Kaustisella kansanmusiikin mekassa on viime aikoina tapahtunut kummia. Nimittäin ei mitään. Isolla rahalla tehty Kansantaiteenkeskus on taiteesta tyhjillään. Ripustavatko pelimannit viulunsa seinille muistoksi entisistä ajoista? Repivätkö he jousistaan jouhet irti ja liimaavat ne takaisin hevosten takamuksiin?

Kaustisen kunta täytti vuonna 2008 140 vuotta. Pientä kuntaa kehuttiin puheissa ja lehdissä kulttuuripitäjänä joka erottuu musiikillaan. Joku bisnes-ihminen kävi kommentoimassa että Kaustisen brändi on niin arvokas, että vastaavaa ei saisi aikaan muualle monella miljoonalla eurollakaan.

Hain googlesta Kaustisen tapahtumakalenterin joulukuulle, tämän jutun kirjoituspäivästä 11.12. eteenpäin.

Se alkaa:
- Jazz & Soul -ilta Kaustisen musiikkilukiolla
- elokuva: "Joulutarina", sallittu kaiken ikäisille
- Joulutapahtuma perheella. Kadonneen joululahjan etsintä, joulukertomus, tonttujen pääsykoe, kahvila, arvontaa... Oma tonttulakki mukaan!
- Syyskokous - Perhonjokilaakson ja Lestijokilaakson Kilpirauhasyhdistys ry, sekä pikkujoulu ja vertaistapaaminen syyskokouksen yhteydessä

Loppukuussa on mm. ravit, myyjäiset ja tanssit. Ensimmäinen kansanmusiikkiaiheinen tilaisuus listassa on 13. helmikuuta 2009, Pelimanniyhdisty 40-vuotta -juhlakavalkadin ensi-ilta. Se on myös ylipäätään ensimmäinen musiikkiaiheinen tilaisuus, tansseja ja yökerhoja lukuunottamatta. Toinen esitys on 14. päivä. Listan kolmas ja viimeinen kansanmusiikkiaihe on FRIGG-yhtyeen konsertti 17.03.2009.

Kaustisen kunnassa on ollut viimeksi palkattuna kulttuurisihteeri 90-luvun alkuvuosina. Sen jälkeen kunnassa toimi kulttuuriohjaaja vuoteen -97 saakka. Nykyään kunnan alaisen Kansantaiteenkeskuksen johto on vuokrannut kallion sisässä sijaitsevan Kaustinen-salin ulkopuoliselle yrittäjälle ja käyttää sitä oikeastaan vain kansanmusiikkijuhlien aikaan.

Kaustislaisia muusikoita työskentelee musiikin parissa ympäri Suomen ja maailman. Luulen ettei löydy toista kuntaa, josta olisi väkilukuun suhteutettuna lähtenyt liikkeelle yhtä paljon musiikin ammattilaisia ja harrastajia. Mitä tekee Kaustisen kunta tätä miljoonien arvoista brändiänsä ylläpitävää toimintaa auttaakseen ja hyödyntääkseen? Ihmetys on suuri, eipä juuri mitään. Musiikki-arvostus ei näy juurikaan kunnan toimissa, paitsi kunnan nettisivuilla, missä käytetään nimitystä "musiikkikunta Kaustinen".

U2-yhtyeen laulajalla Bonolla on myös meille terveisiä:

"Elämme karaoken aikakautta, yleinen fiilis ei ole uuden keksiminen vaan vanhan muistelu. Tällä menolla tulevilla sukupolvilla ei taida olla meistä paljon muisteltavaa".

Minä myös toivon että musiikkielämästä - pienemmässäkään mittakaavassa - ei ole tulossa pelkästään vanhojen tapojen esittelyä, vaan kulttuuri säilyisi elävänä.

"Präntiä präntiä, perkeles ne vaatii jotain präntiä, misäs se musiikki on?" - ihmetteli Kaustisen kansanmusiikki-instituutin Simo Westerholm erään markkinointikokouksen jälkeen. Hänen näkemykseensä on helppo yhtyä.

Ville Kangas