Skip navigation.
Home

Illalla, hiljaa

Kuuntelin tarkoin edellisen ohjelman ja mietin.

Luulisin nyt, että kolme vierasta olisi ihanteellinen määrä.

Kuvittelen, että kuulija käsittää keskustelun keskusteluksi mutta ainakin alkuvaiheessa on vaikea käsittää, kuka puhuu.

Tunnustan tässä, että tyhmänylpeä yritys on saada aikaan todellista keskustelua. Ainakin televisiossa "keskustelu" tarkoittaa joskus sitä, että joko toimittaja ristikuulustelee muutamia henkilöitä tai sitten nämä puhuvat kukin ilmaan, eivät toisilleen.

Pyrkimys on rikastaa ja rikastuttaa aihetta tuomalla siihen näkökulmia. Viime perjantaina ja tulevana näkökulmia saatiin tuomioistuinlaitoksesta ja tutkijoilta.

Professori Martti Mäntylän yksi tehtävä on koota näkökulmia.

Luin tänään hiukset pystyssä Suomen Kuvalehden tarinan tsnunami-onnettomuudesta ja pelastustoimista Suomessa.

Toistaiseksi tilanne on sama. Kun tapahtuu jotain todella kauheaa, jokseenkin kaikki viestiyhteydet kaatuvat eli tilttaavat. Kuvalehti Volasen paperin mukaan ulkoministeriön päivystyksestä:"Sitten alkoivat häirintäsoitot."

Yli 12 vuotta sitten tapahtunut Estonian onnettomuutta käytetään onneksi esimerkkinä lehtimiehiä koulutettaessa. Media häiritsi sekä tietoliikennettä että pelastustöitä pahasti.

New Yorkin 9-11 -päivänä ensin kaatuivat matkapuhelinyhtehydet, sitten tornit.

Vakava ehdotus, johon palaan aalloilla: vakiintuneiden toimijoiden (tarkoittaa sanomalehdet + radiot + televisiot) olisi kytkeydyttävä aktiivisesti viranomaisten johtaman pelastussuunnittelun rakenteisiin.

Tämä formaatti vaatii

Tämä formaatti vaatii opettelua ja roolien asettumista paikalleen. Sitten näkee, kuinka isolla joukolla se onnistuu. Arvailen, että kolme vakiojäsentä ja yksi tai kaksi vierasta voisi toimia.

Aina jää jotakin sanomatta ohjelman aikana, ja sitten se kaivelee jälkeenpäin. Ensi viikolla!

- Martti M.

1+3

Kemppinen kirjoitti: "Luulisin nyt, että kolme vierasta olisi ihanteellinen määrä."

Katsotaanpa vertailun vuoksi muutamia esimerkkejä Yle Ykköseltä:

Vieraan valinta
aktiivinen juontaja, kolme vakiovierasta + vaihtuva vieras

Tuomas Enbuske (suora lähetys)
aktiivinen juontaja, yleensä kaksi tai kolme vierasta, vieraat täydentävät tosiaan, välillä puheluja

Eeva Luotonen
aktiivinen juontaja, yleensä yksi tai kaksi vierasta, silloinkin kun kaksi vierasta, heillä usein hyvin lähellä toisiaan olevat näkökulmat

Kemppinen on ollut ja varmasti jatkossakin hyvin aktiivinen juontajana. Rohkenen esittää arviona, että kolme paikalla olevaa vierasta olisi maksimi.

Kemppinen-show vai keskusteluohjelma?

Onko tämä lähetys Kemppinen-show vai keskusteluohjelma?

Mielestäni T-Klubi on malliesimerkki siitä, miten alle tunnin pituinen keskusteluohjelma pitää vetää niin että se toimii sekä viihteellisesti että asiatasolla.

2 tai enintään kolme vierasta on maksimi.
Silloin jokaiselle jää enemmän aikaa kommentointeihin näin lyhyessä ja kuitenkin vakavia aiheita käsittelevässä suorassa kahvipöytäpalaverissa.

Samoin teemaa pitää työstää paremmin ohjelmaan toimivaksi (eikä vain 'paperille'), ettei mene Kemppisen omaksi yksinpuheluksi ja muiden satunnaisiksi hajakommenteiksi.

Keskustelijoillehan on kyllä ymmärtääkseni etukäteen pohdittu jonkinlainen 'temaattinen' roolitus, mutta vetäjän/isännän pitää 'strukturoida' ja kohdistaa kysymyksensä selkeämmin - ikäänkuin 'täsmätiedusteluiksi'. Ei näin lyhyessä ajassa voi antaa vieraitten puhua pelkästään 'omiaan', vaikka fiksuja puhuisivatkin.

Musiikkivalinnat olivat miellyttäviä mutta kovin väkisin keskustelun 'päälle' tungettuja (aikapula tietenkin rajoittaa jälleen).

Tälläinen formaatti saattaisi toimia kuten rienzi totesi eräänlaisena 3 tunnin teemapakettina. Nyt kuuntelijalle jää aika valju kuva löyhästi rakennetusta eläkeläisherrain muisteloklubista, jolle sillekin tietysti on olemassa sosiaalinen tilaus suurten ikäluokkien ikääntyessä.

En vain usko, että pelkkä aamuinen maailmanparannushetki, jonka mentaliteettia voisi kuvailla 'arvokkaan saattohoidon odotteluksi'lopultakaan on Kemppisen varsinainen idea tätä viisaitten ja meritoituneitten ikäihmisten kokoontumista suunnitellessaan.

Lyhyesti: Keskusteluohjelma Kemppisellä ei ole vielä kuuntelijalle osuvasti hahmottuvaa profiilia, mutta veikkaanpa tai ainakin toivon, että sillä sellainen vielä tulee olemaan...

Ja mitä tulee Tuomas Nevanlinnan ja Jukka Relanderin (myös T-Klubin voimahahmot) filosofiapitoiseen radiohupailukeskusteluun 'Tukevasti ilmassa', niin Kemppinen ei jaksa naurattaa likimainkaan yhtä paljon.
'Virallisen tason' akateemiset vitsit kun jäävät turhan usein loppuunkuluneen kuiviksi sisäpiirihekotuksiksi, vaikka näppäriä ovatkin.

Toki juuri Nevanlinnan ja Relanderin huumori jos mikä ajoittaisessa dadaistisuudessaan jättää arvailun varaa - mutta se toimii.
Sitäpaitsi keskustelijoita siinä on vain kaksi ja aikaa 1½ tuntia + musiikkilisäykset - eikä tarkoituksena ole edes yrittää puhua teemasta koko ajan. Tässä mielessä Kemppisen voi ilman muuta rinnastaa pikemminkin T-Klubiin kuin em. herrojen anarkistisempaan radioimprovisointiin.)

Kemppisellä rima on joka tapauksessa varsin korkealla, joskaan vielä eivät ohjelmantekoon liittyvät - siis teemojen työstöön toimivaksi keskusteluksi tarkoitetut resurssit ja 'keskustelullinen dramaturgia' toimi kuten odottaisi.

Tarvitaan koherenssia harkittuihin hajamietteisiin.

Mutta silti - kaikesta kritiikistä huolimatta totean: lupaava ja kehityskelpoinen alku ohjelmasarjalla ilman muuta on ollut.

RR

Tässä on pelkästään

Tässä on pelkästään vertailun vuoksi lisäys rienzin listaan esimerkiksi keskusteluohjelmasta, joka on koottu eri tavalla kuin tyypillisesti hyvin aktiivisen juontajan alaisuudessa.
Radio Suomen Taustapeili (ainakin Peter Nymanin vetämä) menee tosin enemmän viihteen ja huulenheiton puolelle, ja 27 minuutin ohjelmassa pääpaino onkin kolmella keskustelijalla.

'Puoliaktiivinen' juontaja - mutta keskustelu kulkee eikä hajoa aivan päreiksi. Ilmankos sillä keskustelijoista ainakin yksi on 'show-puhumisen ammattilainen', ja muutkin yleensä hallitsevat 'nonsense-jaarittelun' liki tyydyttävästi.

Ajankohtaista asiaa
Taustapeilin Pyöreä pöytä keskiviikkoisin, kuvassa vas. Kaarina Hazard, Peter Nyman, ... Ajankohtaisohjelma Taustapeili maanantaista torstaihin klo 17.33 ...
lotta.yle.fi/ijulkaisu.nsf/sivut/ajankohtaista

PS. Eeva Luotosen ohjelmat ovat useimmiten kiinnostavia ja hyvin tehtyjä.

RR

Kommentti perjantain ohjelmasta

Kiitos mielenkiintoisesta ja värikkäästä ohjelmasta perjantaiaamuna. Aihe on tärkeä ja ikuinen. Rohkeneeko kukaan koskaan ottaa laajemmin ja vakavassa mielessä esiin sitä puolta asiassa, että sananvapauden nimissä ja varjolla tehtävä bisnes on härskiydessään ja moraalittomuudessaan usein verrattavissa huumekauppaan ja lasten hyväksi käyttöön.

Kyllä lehtitalojen omistajat ja päätoimittajat tietävät tasan tarkkaan, mitä tekemistä roskalehtien ja iltapäivälehtien jutuilla ja lööpeillä on sananvapauden
kanssa. Mutta aivan niin kuin pedofiili yleensä tajuaa tekonsa kauheuden, hän sen tekee mistään piittaamatta. Samoin huumekauppias tietäen myynnin julmuuden, hän menee ja myy myrkkyjä riippuvaisille. Aivan samoin lehtikeisarit ja vuorineuvokset tajuavat, mitä ala-arvoiset jutut ja lööpit ja toimittajien röyhkeä käytös aiheuttavat yksityisille ihmisille, aikuisille ja lapsille. Mutta ihan kuin sumuverhon takana he keräävät ääretöntä omaisuutta ja valtaa. Sensuureita ei Suomessa ole eikä tarvita. Ihmisten elämä ja yhteiskunta muuttuisi kuitenkin inhimillisemmäksi ja paremmaksi, jos sananvapauden varjolla tehtävä härski bisnes loppuisi. Tämän asian omaisuuksien kerääjät tietävät, mutta eivät mistään piittaa.

Ikuisesti säilyköön - -

- - radio-ohjelma netissä. Tuntuu nimittäín, että monet Ylen Ykkösen radio-ohjelmat vain käyvät netissä: osa poistuu surullisen nopeasti.

Pohjanoteeraus on mainion Aaro Söderlundin kiinnostava Vanha Venäjä -sarja, joka alkoi varkain juuri joulun alla ja jo nyt on ensimmäinen ohjelma kadonnut Areenalta. Mikä vääryys!

Kemppiset ovat onneksi tallella vielä kaikki. Kunpa meillä olisi aina saatavilla kaikki Kemppiset, Aristoteleen kantapäät, Luotoset, Kallenautiot, Söderlundit ja...

Vastaus

Käsitykseni mukaan Yle:n käytäntö (asiaan liittyvien sopimusten sitomana) on se, että ohjelmat säilyvät netissä kuukauden lähetyspäivästä.

Käytäntö ehkä kehittyy

Totta, se on käytäntö, muutoinhan kommenttiini ei olisikaan ollut syytä. Poikkeuksia kuitenkin on jo nyt enemmän kuin säännön vahvistamiseksi tarvittaisiin ja sain juuri Ylen tuotantoportaasta rohkaisevaa tietoa nettitarjonnan parantumisesta jo tänä keväänä kun joitakin teknisiä ja sopimuksellisua seikkoja on selvitetty.