Skip navigation.
Home

Clair de lune – Kuutamo

Keskiviikkona 5.8. 2009 klo 13.25 ja uusinta torstaina 6.8. klo 17.20. Ohjelma on viikon ajan kuultavissa oikean palstan radiosoittimesta.

Gabriel Faure on säveltänyt Paul Verlainen runon joka puolestaan kuvailee Antoine Watteaun maalausta. Itse sävellyksessä on mukana viittauksia vanhoihin mestareihin kuten Bachiin ja Scarlattiin.

Asiantuntija Margareta Haverinen-Brandt korostaa, että juuri näin impressionistit tarkastelivat maailmaa – etäältä, eivät menneet mukaan itse tunnetilaan. Pianisti Collin Hansen on sitä mieltä, että kyseessä on hilpeä laulu.

Runossa kuvaillaan kuitenkin toisten ilakoimista, hilpeiden naamioiden takana vaanii surumieli ja ulkopuolisuus, kuten usein Paul Verlainen teemoissa.

Ohjelman toimittaa Paula Nurmentaus.

Kaikki kolme viimeistä tulkintaa onnistuvat

kuvaamaan lähes sakraalia tunnelmaa, mikä liittyy pianon heleän lähteen haikeaan sointiin kuun valossa, kun linnutkin hiljentyvät unelmoimaan oksilleen.

Ensimmäisessä lupaava piano peittyi "Castafioren" energisen räikeään päivänvaloon.

Toisen pyhyys oli sävyltään kastilialaisen ankara, kolmas viipyili goottilaisen ylväästi, viimeinen oli suoraa puhetta, melkein talven valoa kuun valon sijaan.

olipas asiantuntevaa

Toimittaja ei osannut ranskaa sen vertaa, että olisi lausunut Veronique Gensin nimen oikein. Silti kaikki studioon raahatut "asiantuntijat" olivat sitä mieltä, että Veroniquen tulkinta oli surumielinen, vaikka kappale ei sitä kuulemma ole. Lukekaa nyt edes suomeksi tai englanniksi runo jos ette osaa ranskaa - runo on takuulla surumielinen ja tulkinta tässä mielessä ihan oikea. Tiedoksi myös Veroniquen nuoreksi ja epävarmaksi tulkitsijaksi leimanneille "asiantuntijoille", että hänellä on useita levytyksiä ja hän on erikoistunut ranskalaisten laulujen lisäksi barokkiajan musiikkiin ja oopperaan, joten Scarlatti ja Fauré ovat varmasti tuttuja ja tulkinta tyylin mukainen. Gens on loistava muusikko!

Lisäksi ihmettelin "asiantuntijoiden" ylistävää arviota viimeisenä laulaneesta miehestä, kuka lie. Keskialueen yläpuolella kuiskailu lienee yleistä popmusiikissa mutta klassiseen laulutyyliin se ei kuulu eikä sovi. Todella järkyttävän kuuloinen laulaja.