Skip navigation.
Home

Ääriajattelu nyky-Suomessa

Ääriajattelu nyky-Suomessa

Ääriajattelulla on pitkät perinteet Suomessa, vaikka käsitys konsensus-Suomesta onkin sitkeä. Nyt ääriliikkeet ovat kovassa huudossa, ja toimintatavat ovat ajan kanssa muuttuneet.

On vääristeltyä kuvitella, että ääriliikkeet elävät vain jossakin marginaalissa -- verkossa tai Itä-Helsingin ostareilla. Ei, ne ovat täällä keskuudessamme.

Keskustelemassa kustannustoimittaja Jyri Hänninen.

Kiitos ohjelmasta

Kiitos ohjelmasta Kalle! Todella mielenkiintoista ja monipuolista keskustelua aiheesta. Pelastit päiväni! :D

Näkyykö horisontissa uusi maailma?

Ääriajattelu ... No, kun kerran suomalaiset eivät koskaan ole ajatelleet asioista samalla tavalla, niin tuskin ajattelevat siitäkään mitä on 'ääreys' missäkin asiassa.

Voisi sanoa, että se konsensus, mitä kolme pääpuoluetta harrastaa on äärimmilleen vietyä tylsyyttä ... ja kun tälläisessä asiassa tullaan äärimmäisyyteen, voi ollakin syytä huolestua.

Tosin vaikutti siltä, kuin herrat olisivat enemmän huolestuneita muiden, kuin kolmen pääpuolueen tekemisistä ...

Kun ja jos puhutaan ääri-ilmiöistä, on puhe samalla tarkoitushakuista. Näen, että puheen tarkoitus on herätellä 'vastuullisia kolmen puolueen kannattajia' yhtymään entistäkin tiiviimpään tylsyyteen. Näin he yhdessä tulevat torjumaan sen, mistä ohjelmassanne käytettiin sanontaa 'ääriliikkeet'.

Huomasin, että kolmen puolueen ohjelma-ajalla mainostettiin jotakin tulevaa kirjaa ... Liekö se käsittelee 'äärimmäisyysilmiöitä'? Oli miten oli, mutta jo mainosaika tulevalle hankkeelle puhuu pelosta 'ääriliikkeitä' kohtaan. Ehkäpä se onkin aiheellista, mutta ei huolta: vihreätkin edustivat jossakin mielessä 'ääriaineksia', vaan kun 'vastuu' alkaa painamaan(virkasalkku), ydinvoimakin alkaa näyttämään vihreältä.

Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole olla ivallinen ... mutta se, mihin olemme tulleet 'ei ääriliikkeiden' tuomina, se on kiukkua aiheuttavaa. Maailma on tilanteessa, missä mätä kapitalismi keikuttelee sitä miten mielii. Liberaalit ihailevat menoa, puhuvat kyllä ihmisoikeuksista, ja vapaasta kilpailusta, mutta liberalismille aatteena pitäisi vetää ruksi ylle.

Vakaat taloudelliset olot -sitä maailma kaipaa- ei ole mahdollinen liberalismin oloissa. Siihen tarvitaan valtioiden kontrollia -mutta se ei ole sama asia, jos puhutaan ihmisten vapaudesta.

Muistan joskus sanotun miten porvarit ovat hyviä taloudenhoitajia, ja sosialistit hoitavat tulonjaon -sosiaalisen puolen... Kumpikin on epäonnistunut tehtävässään ... joten mitä jos vaihtaisitte rooleja.

-pietroboy-