2002  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


ELÄMÄN ÄIDIT

Keskiviikko 25.12.2002 TV2 klo 22.05

Markku Lehmuskallion Berliinin-voittaja saa ensiesityksensä televisiossa

Elämän äidit kertoo Nubjeta Japtikin paimentolaisperheen kohtaloista Jamalin niemimaalla, länsi-Siperiassa.

Vuosina 1992 ja 1993 Lehmuskallio ja Anastasia Lapsui kuvasivat elokuvan Kadotettu paratiisi, jossa he seurasivat Japtikin perheen jokapäiväistä paimentolaiselämää. Elokuva valmistui ja tekijät veivät kameransa muualle.

"Vuosien saatossa korviimme kantautui viestejä Japtikin perheen onnettomuuksista", Lehmuskallio muistelee. He etsivät perheen naiset tundralta ja saivat heiltä luvan kuvata perheestä uusi elokuva.

Elämän äidit on itsenäinen jatko-osa Kadotettu paratiisi -elokuvalle ja Elämän äideissä on käytetty Kadotetun paratiisin väriotoksia uusien mustavalkoisten otoksien joukossa.

Elokuvan alussa perheen isä Nubitja kertoo legendan esi-isänsä tekemästä miestaposta, minkä vuoksi hän joutuu pakenemaan perheineen veneellä. Aikansa ajelehdittuaan he rantautuvat perheen nykyiselle asuinalueelle.

Esi-isistä hypätään tähän päivään, tämän päivän karuun todellisuuteen. Perhe hajoaa vähä vähältä ja menettää lopulta omaisuutensa. Perheen isä kuolee ja pääosan vanha nainen menettää myös molemmat poikansa.

Elokuvan äidit on elokuva äidistä ja tyttärestä, Mjusenasta ja Tatjanasta. Kaksi voimakasta naista vaeltaa kodasta kotaan, ihmisten luota ihmisten luokse etsien paikkaansa. Lopulta Tatjana päätyy valtiontilan työntekijäksi. Äiti Mjusena seuraa tytärtään, elää joukon jatkona.

He eivät ole enää itsenäisiä. He ovat renkejä.

Ohjaus ja leikkaus : Anastasia Lapsui ja Markku Lehmuskallio
Kuvaus : Markku Lehmuskallio
Äänitys : Antero Honkanen ja Anastasia Lapsui
Musiikki : Usko Meriläinen
Laulut : Anastasia Lapsui
Tuotanto : YLE Dokumenttiprojekti ja Giron Filmi Oy

[Takaisin]