2002  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


KIINALAINEN PÄHKINÄMIES

Keskiviikko 4.12.2002 TV2 klo 22.05

Lämminhenkinen elokuva kuubalaisesta keksijästä

Jos Kuuban Havannassa asustava Lesme del Toro olisi syntynyt Yhdysvalloissa, olisi hän luultavasti useiden tuottoisien patenttien haltija. Mutta kuubalaista luonnetta ei saisi rahallakaan.

Lesme tuottoisin kyhäelmä on Kiinalainen pähkinämies, joka kirjaimellisesti pientä rahallista panosta vastaan antaa paperituutillisen paahdettuja pähkinöitä. Kiinalainen pähkinämies on rakennettu polkupyörän, pesukoneen ja linja-auton osista ja koneen nukkemies on nimeltään Ramon. Lesme haluaa pikkukiinalaisen avulla kertoa yhteisestä aasialaisesta ja kuubalaisesta perinteestä.

Kun Lesme ja Ramon ilmestyvät kilisten kadulle, on lasten ilme kuin Stockmannin jouluikkunan edessä. Vaimo keittää liiman, jolla paperitötteröt suljetaan ja vieri vieressä he paahtavat satoihin tötteröihin pähkinät.

Paitsi keksimistä, rakastaa Lesme kuubalaisena olemista, musiikkia ja sikareita. "Jos heitän romut pihalle, niin heitän sinutkin", hymähtää Lesmen vaimo. Kun perheen lapset olivat pieniä ja maidot kiehuivat yhtenään hellalle, keksi Lesme koneen, joka ei heitä maitoa hellalle. Arkipäivää helpottavien vempaimien lisäksi Lesme on rakentanut myös robotin. Avaruusraketin rakentaminen on hänen haaveensa.

Alvaro Pardon elokuva Kiinalainen pähkinämies sisältää lämmintä inhimillisyyttä, oravanpyörättömyyttä ja yltiöpäistä optimismia. Tuotanto Millennium Film, 2002.

[Takaisin]