2002  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Martin

Keskiviikko 11.12.2002 TV2 klo 23.05

Martin Zaidenstadt palaa päivittäin keskitysleirille, josta hän yli 50 vuotta sitten pelastui. Miksi!

Dachau on ikiaijoiksi merkitty historiaan kaupunkina, jossa oli natsien ylläpitämä keskitysleiri. Kaupunkilaiset itse haluavat unohtaa ja kieltää koko asian. Keskitysleiristä on tehty siisti turistialue, jossa pensaat peittävät luodinjäljet, eikä kaasukammioita tiedotteiden mukaan käytetty.

Totuus on toinen. Illan kahdesta sodan aikana tapahtuvista vainoista elokuvista toinen, Martin, kertoo 87-vuotiaan Martin Zaidenstadtin tarinan. Hän selviytyi yli 50 vuotta sitten keskitysleiristä, mutta palaa sinne päivittäin kertomaan halukkaille, mitä oikein tapahtui. Martin menetti vaimonsa ja lapsensa keskitysleirissä.

Ohjaaja Ra'anan Alexandrowicz tapasin vanhuksen sattumalta vieraillessaan keskitysleirillä. Äkäiseen, vähäilmaiseen tapaansa Martin vei Alexadrowiczin ja tämän ystävät toisenlaiselle opastetulle kierrokselle. Martinin kokemukset alkoivat kiehtoa Alexandrowicziä, vaikkakaan täsmälliseen totuuteen ei aina voinut luottaa.

Välillä Martinin rooli vaihtuu sankarista epäluotettavaksi todistajaksi, sitten taas sankarista kärttyisäksi kiusankappaleeksi. Ohjaaja yhdistää nämä kaikki muotokuvaksi sankarista, jolla on omat inhimilliset puutteensa.

Kotivideokameralla kuvattu ja valokuvin tehostettu tarina antaa menetykselle ja kärsimykselle kasvot, jotka useimmiten on helpompi unohtaa. Martinin menneisyys on hänelle tuskallista nykyhetkeä.

Ja mikä loppujen lopuksi on totuus? Alexandrowicz alkaakin miettiä katsellessaan vanhaa Dachau-arkistofilmiä, että jonkunhan nämä valotkin on rakentanut ja joku on tämänkin ohjannut…

Elokuva on palkittu Jerusalemin filmifestivaaleilla 1999.

Elokuvan on tuottanut First hand Films, Sveitsi, 1999.

[Takaisin]