2002  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Murha sunnuntaiaamuna

Oscar- ja Prix Italia -palkittu dokumentti murhasta syytetyn mustan oikeustaistelusta syyttömyytensä puolesta

"Vihaan kaltaisiasi neekereitä!"

Vain 15-vuotias Brenton Butler muistaa ainoastaan nuo mustan poliisin sanat, kun poika raahattiin metsään ja pahoinpideltiin ennen pidätystä. Brenton pakotettiin allekirjoittamaan tunnustus valkoisen naisen murhasta, jota hän ei ollut tehnyt. Pat McGuinness, viisikymppinen valkoihoinen puolustusasianajaja sai uuden asiakkaan.

Katsojalle näytetään Ramada Innin pihassa kasvoihin ammutun naisen ruumis. 75-vuotias järkyttynyt aviomies kuvailee ampujan ja tunnistaa Brentonin. Brenton oli aamulla lähtenyt töihin paikalliseen videovuokraamoon ja hänen kulkureittinsä osui alueelle, jossa murhaajaa etsittiin.

Jean-Xavier de Lestraden ohjaama dokumentti vie välillä sympatiat uhrin, välillä syytetyn puolelle. Asianajajan sitkeän työn tuloksena ja Brentonin järkähtämättömän murtumattomuuden ansiosta syytetty alkaa näyttää yhä vähemmän syylliseltä. Asianajaja ei hellitä ennen kuin oikea syyllinen löydetään. Järkyttävää on, miten oikea murhaaja eroaa ulkonäöltään Brentonista.

Kuvat etenevät ilman kertojaa, toisessa päässä näytetään miten poliisin rasismi ja kunnianhimo voivat johtaa kyselemättömään, sokeaan työn suorittamiseen, jossa ihmishenget ovat vaarassa. Toisessa päässä näytetään, miten arvokas ja tehokas rikosoikeusjärjestelmä voi olla puolustaessaan syytöntä ja julistaessaan syyllisen.

Murha sunnuntaiaamuna (Murder on A Sunday Morning, Ranska, 2000) -elokuvan on tuottanut Denis Poncet / Pathé doc.

[Takaisin]