2002  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


OLEN VAPAA

Keskiviikko 26.12.2002 TV2 klo 22.55

Hellyttävä elokuva pienestä kylästä kaukana Venäjällä

60 kilometrin päässä Arkangelista sijaitsee pieni Shoinan kylä. Kylän asukkaat joutuvat elämään ankarassa ilmastossa: talvella vallitsee kaamos, kesällä meren rantauttamat hiekkapilvet peittävät talot kattoihin saakka. Julkisiin paikkoihin, kuten leipomoon tai postiin asukkaat ajavat erikoisvalmisteisilla moottoripyörillä, joihin on asennettu kuorma-auton pyörät.

Shoinan kylässä elää tällä hetkellä nelisen sataa asukasta. Heistä kolmasosa on eläkeläisiä. Viidenkymmenen vuoden ajan ovat Shoinan asukkaat itse hallinneet itseään, vaikka nimellisesti neuvostotasavalta oli olemassa.

Lähin miliisi oli 300 kilometrin päässä ja kerran viidessä vuodessa vaaliuurna tuotiin paikalle helikopterilla. Perestroikan aikana valtion rooli väheni minimiin.

Olen vapaa -dokumentti herättää kysymyksen valtiollisesta vapaudesta, erityisesti Venäjällä. On kysymys vapaudesta, josta miljoonat venäläiset haaveilivat jo ennen maaorjuuden aikaa, mutta myös läpitunkevasta viehtymyksestä riippuvuuteen, joka sekin on olemassa jokaisessa venäläisessä.

Shoinan kylässä ei vaikuta valtio, sen virkamiehet ja hallinto. Mutta millaisen tien valitsevat nämä vapauttaan rakastavat asukkaat? Vaikean ja vapaan elämän vai riippuvuuden ilman vastuuta?

Dokumentin ovat ohjanneet Gennadi Gorodni ja Andrei Osibov. Tuotanto Documentary Film School Studio, Venäjä ja Dokumenttiprojekti, 1999. Ohjelma on osittain mustavalkoinen.

[Takaisin]