2002  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Sotarikollinen Kissinger?

Dokumentti USA:n ulkopolitiikan entisen voimamiehen urasta sekä sotarikossyytteistä

Henry Alfred Kissinger syntyi Saksassa 27.5.1923, saapui USA:hna 1938 ja sai Yhdysvaltain kansalaisuuden 1943. Kuvernööri Nelson Rickefellerin neuvonantajana Kissinger aloitti 1958, ja oli vuosina 1961-63 Kennedyn asiantuntijana. Presidentti Johnsonin aikana hän oli ulkopoliittisena neuvonantajana ja lunasti asemansa ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijana myös Nixonin aikana, minkä jälkeen Kissinger toimi Yhdysvaltain ulkoministerinä. Hän jakoi Nobelin rauhanpalkinnon 1973 Pohjois-Vietnamin päärauhanneuvottelijan Le Duc Thonin kanssa Vietnamin rauhanneuvotteluissa saavutetun edistyksen ansiosta.

Dokumenttiprojektin elokuva Sotarikollinen Kissinger (The Trials of Henry Kissinger, 2001) palauttaa meidät kuohuvalle 70-luvulle, jossa sotia aloitettiin, lopetettiin ja salattiin. Elokuvantekijät Alex Gibney ja Eugene Jarecki ovat kaivaneet dokumenttiarkistoja ja syventyneet tarkemmin Kissingeriä vastaan nostettuihin sotarikollisuussyytteisiin.

Journalisti Christorpher Hitchens syyttää Kissingeriä valehtelijaksi, murhaaksi, kidnappaajaksi ja kiduttajaksi. Viittaako Hitchens syytteeseen, jonka mukaa Kissinger olisi siunannut salamurhan Chilessä? Vai onko kysymyksessä salainen pommitus Kampodjassa? Vai Kissingerin osuus yhdysvaltalaisten aseiden myymisessä Suhartolle, joka käytti niitä kansanmurhaan?

Uusi kuvamateriaali, CIA:n viralliset dokumentit ja haastattelut heittävät menneisyydestä tämän päivän poliitikoille pallon, miltä tulevaisuuden ihmisoikeus- ja ulkopoliittiset kysymykset näyttävät ja miten niitä ratkotaan.

Ohjaus: Peter Brook,
tuotanto: PBS, USA, 2001

[Takaisin]