2002  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


VERSACEN MURHA

Lumoava tarina muodin jättiläisen noususta ja tuhosta

15.7.1997 oli raskas päivä muodin ystäville. Alan suuri mies, italialainen Gianni Versace murhattiin upean kartanonsa portaille Miamissa. Julman teon tekijäksi paljastui nopeasti 27-vuotias Andrew Cunanan. Nuorukainen oli jo entuudestaan poliisien jahtaama, sillä Gianni Versace ei suinkaan ollut hänen ensimmäinen uhrinsa. Cunananin viimeiseksi surmatyöksi jäi itsemurha, jonka hän teki pian Giannin kuoleman jälkeen.

Englantilainen dokumentti Versacen murha valottaa monelta kantilta tätä traagista tapausta sekä sen osapuolten elämää laajemminkin. Dokumentti liikkuu Milanon ja Pariisin hienoista muotipiireistä aina Amerikan huumehöyryiseen homomaailmaan saakka selvittäessään, mikä johti näiden kahden homoseksuaalisen miehen kohtalokkaaseen kohtaamiseen heinäkuussa 1997.

Tuon kohtaamisen uhri, Gianni Versace, tunnetaan paitsi näyttävistä muotiluomuksistaan, myös tuhlailevaisesta elämäntyylistään. Hän eli kuin renessanssiajan keisari, mikä häivytti tehokkaasti sen tosiseikan, että mies oli lähtöisin vaatimattomista oloista. Giannilla oli näyttävästi sisustettuja asuntoja eri puolilla maailmaa ja hänen ympärillään parveili muotialan seurapiiriä ja muita julkisuuden henkilöitä. Muun muassa Madonna ja prinsessa Diana pukeutuivat mielellään Versacen asuihin.

Perhe oli Giannille tärkeä. Sisartaan Donatellaa muotiguru piti muusanaan. Miehen kuoleman jälkeen juuri Donatella otti bisneksen pyörittämisen harteilleen. Tärkeä Giannille oli myös hänen pitkäaikainen miesystävänsä Antonio DŽAmico, joka kertoo dokumentissa murhapäivän tapahtumista sekä tuntemuksista, joita oman rakkaan menettäminen aiheutti. Ohjelmassa puhuvat myös monet muut Giannin ystävät ja työtoverit sekä viranomaiset ja muut tapaukseen perehtyneet.

Andrew Cunananin tarinaa puolestaan valottaa sekalainen joukko nuoren miehen ystäviä sekä Andrewin isä, filippiiniläinen Pete Cunanan. Isä-Cunanan uskoo FBI:n olevan sekä Giannin että hänen poikansa kuoleman taustalla.

Versacen murha (Fashion Victim: the killing of Gianni Versace) on lumoava ja toisaalta värisyttävä kertomus muodin jättiläisen noususta ja tuhosta. Samalla selviää, millainen oli mies, joka koitui Gianni Versacen kohtaloksi.

Dokumentin on ohjannut James Kent.
Tuotanto Little Bird, Englanti, 2000.
(es. 7.11.2001)

[Takaisin]