2005    2004    2003    2002    2001    2000

  • Jailhouse Rock   27.12.2005
  • Uudestisyntyneet   20.12.2005
  • Mitä pomo haluaa   13.12.2005
  • Takaisin Karjalaan   6.12.2005
  • Kun maailma hajosi   29.11.2005
  • Tee-se-itse televisio   22.11.2005
  • Ketsuppikasakat   15.11.2005
  • Kylän toinen elämä   8.11.2005
  • Daniellan tarina   1.11.2005
  • Tom W   25.10.2005
  • Vanha jo syntyessään   18.10.2005
  • Vapautta kohti   11.10.2005
  • Pako maalle   4.10.2005
  • Kosovo, punainen kortti rauhalle   27.9.2005
  • Tanssin lumo   13.9.2005
  • Luopumisen aika   30.8.2005
  • Martin   28.8.2005
  • Pavelin ja Alevtinan latu   20.8.2005
  • Toinen elämä   13.8.2005
  • Maailman parantajat   30.7.2005
  • Kun vapaus pelottaa   23.7.2005
  • Viipuri jälkeen vuoden nolla   9.7.2005
  • Maltan ilotulittajat   31.5.2005
  • Poispyyhityt   24.5.2005
  • Välipysäkillä   17.5.2005
  • Tavallisia ihmisiä   26.4.2005
  • Kurjuuden kierre   19.4.2005
  • Oikeus elämään   12.4.2005
  • Kaivostyöläisen muotokuva   5.4.2005
  • Barcelonan värit   29.3.2005
  • Elämän tuntijat   22.3.2005
  • Työ pirstaleina   15.3.2005
  • Hissi   8.3.2005
  • Pavelin ja Alevtinan latu   1.3.2005
  • Viinan vankina   22.2.2005
  • Martin   15.2.2005
  • Kun vapaus pelottaa   8.2.2005
  • Ei kenenkään äiti   1.2.2005
  • Kauhukakarat   18.1.2005
  • Viisumi, vodka ja viedonauha   11.1.2005


    27.12.2005 klo 22.50 TV2
    Jailhouse Rock


    Kuva: Kuvanauhalta

    - musiikki on naisvankien pelastusrengas

    Bredvedtin naisvankila Norjassa. Muurien ja kalterien takaa kaikuu musiikki. Soitto ei ole puhtainta mahdollista eikä vailla soraääniä, mutta volyymia ja tunnetta tulvillaan. Bändissä soittavat Bente, Ulla ja Mona rakastavat musiikkia. Vankilatuomiotaan istuvat naiset ovat löytäneet musiikkiterapeutti Venja Ruud Nilsenin johdolla sisältöä yksitoikkoiseen ja ankeaan elämään.

    Kitaristi Bente Ostensen on jättämässä vankilan portit taakseen, sillä vapautuminen häämöttää vain viikon päässä. Edellinen yritys viettää normaalia elämää vankilan ulkopuolella päättyi lyhyeen ja nytkin Bente on epätietoisuuden vallassa jopa siitä, löytääkö kattoa päänsä päälle, kun vapaus koittaa. Elämä vankilan ulkopuolella pelottaa. Venja on lupautunut Benten tukihenkilöksi ja suunnitelmissa on, että keskiviikkoisin Bente tulee mukaan vapautuneiden naisvankien omaan bändiin. Epävarmuuden keskellä Bentellä on jokin kiinnekohta, jotain, mitä odottaa. Pelastusrengas.

    Ulla Andersen kärsii yliaktiivisuudesta ja keskittymisvaikeuksista. Kaikkeen nopeasti kyllästyvälle naiselle basson soittaminen on kuin lääkettä, sillä kaikki aiemmat harrastukset ovat loppuneet lyhyeen. Basso on nyt kuitenkin soinut hänen käsissään jo kuusi vuotta eikä into näytä laantumisen merkkejä. Huumausaineista tuomion saanut Ulla pelkää siviiliin päästyään joutuvansa jättämään Oslon - ja bändin. - Silloin lähtee elämästä viimeinenkin ilo, hän huokaa.

    Mona Evensen panostaa tulevaisuuteen ja vankilanjälkeiseen elämään. Tähtäimessä on yo-tutkinnon suorittaminen vankilassa, parhaillaan ovat menossa yläasteen kurssit. Vapautumisen jälkeen Mona aikoo pyrkiä konservatorioon opiskelemaan musiikkia. 38 vuoden ikä ei ole este uuden elämän rakentamiselle.

    Venja Ruud Nilsenin työ naisvankien parissa on uraauurtavaa. Vankilassa istuvat sekä vapauteen päässeet naiset ovat löytäneet musiikista tien oman itsetuntonsa kohottamiseen. Hankkeen tarkoituksena on saada vangit hallitsemaan aikaansa ja elämäänsä vapautumisen jälkeen, antaa heille mahdollisuus harrastaa jotain mielekästä ja verkostoitua muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Ensiarvoisen tärkeää on, että vankeusaikainen yhdyshenkilö jatkaa myös vankilan ulkopuolella.

    Kun vapautuneiden naisvankien bändin Sweet Home Alabama rävähtää soimaan, eivät sävelet ja tempo osu aivan kohdalleen. Tunnetta soitossa on sitäkin enemmän.

    Tuotanto Norjan televisio, 2003.

    [Takaisin]


    20.12.2005 klo TV2
    Uudestisyntyneet


    TV2 Tiedotus

    (Born again)

    Fanaattisuus ja uskonnollinen ehdottomuus ovat pelottavia ilmiöitä, joita löytyy kaikista yksijumalaisista uskonnoista. Uudestisyntyneitä eli uskonnon uudelleen löytäneitä on niin kristittyjen, islaminuskoisten kuin juutalaistenkin joukossa. Yhteistä heille kaikille on, että palavaa uskoa edeltää usein yliluonnollinen kokemus, katumus ja kääntymys. Vaikka jumala olisi eri, silmien palo ja uskon tuoma valaistuminen näyttävät olevan kaikille yhteisiä.

    Islaminuskoon kääntynyt Latifa kertoo valaistumisen hetkestään. Yksi Koraanin lause muutti hänen elämänsä. Aiemmin paljon pukeutumiseensa ja ulkonäköönsä panostanut nainen puki ylleen hunnun - ja kaikki muuttui. Ulkonäköpaineet ja pätemisentarve katosivat, mutta tilalle tuli myös ongelmia. - Sen jälkeen kuin puin hunnun ylleni, on ollut vaikea löytää töitä, hän kertoo. Vakaumus on kuitenkin vahva eikä mikään saisi häntä palaamaan entiseen elämäntapaan.

    24-vuotiaan Muhammedin elämässä ei ollut sijaa uskonnolle ennen kuin yhtenä yönä, kaukana muusta perheestä, hän koko herätyksen. Suoranainen kuolemanpelko valtasi hänet kesken rauhallisen lehdenlukuhetken, mutta yhtäkkiä Muhammedin ympärille laskeutui rauha ja hiljaisuus ja kaikki pelot olivat poissa. Enää Muhammed ei pelkää, sillä jumala on aina hänen turvanaan.

    Strasbourgilainen rabbi Mendel Samama auttaa etsiviä löytämään jumalan ja juutalaisuuden uudelleen. Hän opettaa ja rohkaisee uskonsa kadottaneita ja vierailee usein juutalaisuuden uudestaan löytäneiden parissa, jotta nämä säilyttäisivät uskonsa. Työtään hän luonnehtii mainostoimiston johtajan hommaksi - hän vain markkinoi uskontoa. Mendel Samama kertoo, että yli kaksi tuhatta vuotta kestänyt odotus on päättymässä. - Ennusmerkit sanovat, että messiaaninen aika on lähestymässä, hän kertoo. - Itse asiassa se on jo ovella.

    Ekumeeninen, karismaattinen liike "Ovi auki kristillisyyteen" painottaa jumalanpalveluksissaan armolahjojen merkitystä. Esimerkiksi kielillä puhuminen on mahdollista pyhän hengen vallatessa ihmisen. Liikkeessä mukana oleva Jean kertoo, miten hän kesken jumalanpalveluksen ymmärsi, mitä jumalan läsnäolo on. Saman tien jäivät huumeet ja koko elämä sai uuden merkityksen. Saman liikkeen kannattajat Catherine ja Daoud kuvailevat vuolaasti, millainen paratiisi heitä kuoleman jälkeen odottaa, mutta Marie-Therese tiivistää liikkeen uskon säteilevin kasvoin. - Maan päällä ollaan vain läpikulkumatkalla ja odotetaan pääsyä taivaaseen, hän toteaa. - Meillä on koko elämä aikaa valmistautua kuolemaan. Elämä on elämisen arvoista, kun tietää, mitä on tulossa.

    Tuotanto Point du Jour, Ranska.

    Teksti: Elina Ristmeri

    [Takaisin]


    13.12.2005 TV2
    Mitä pomo haluaa

    (Equal Opportunities, La tête du client)

    Miten syrjintä näkyy työnhaussa? Sorbonnen yliopistossa tehtiin tutkimus, jossa näyttelijät esittivät työnhakijoita. Ikä, sukupuoli, ihonväri tai fyysinen vamma vaikuttivat kaikki siihen pääsikö hakija edes työhaastatteluun.

    [Takaisin]


    6.12.2005 klo 22.45 TV2
    Takaisin Karjalaan


    Kuva: TV2 Tiedotus

    - Kesämökki Karjalassa kysyy suomalaiselta rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta.

    Synnyinseutu rajan takaisessa Karjalassa ei unohdu. Kymmenisen vuotta sitten alkanut kotiseutumatkailu on nyt jo kuihtumassa. Entisten evakkojen ja heidän lastensa täyttämät linja-autot eivät enää seiso raja-asemien jonoissa kesäviikonloppuisin. Nyt näkee henkilöautoja kattokuormineen ja peräkärryineen. Ihan kuin mökille menossa, ja niinhän se onkin. Suomalaisilla on kesämökkejä myös Venäjällä. Uskomatonta, vaiko sittenkään? Jo kymmenen vuoden ajan on ollut mahdollista saada vuokratontti Suomen entisiltä alueilta joko Karjalan tasavallasta tai Kannakselta. Kuinka moni on käyttänyt tilannetta hyväkseen ja palannut takaisin Karjalaan tällä tavoin osa-aikaisesti, ei ole tarkkaan tiedossa. Tapauksia arvellaan olevan satakunta . Ulkomaalainen voi Venäjällä ostaa taloja, mutta ei maata. Vuokrasopimus, missä toisena osapuolena on paikallishallinto, syntyy useimmiten helposti. Venäjän Karjala on enimmäkseen harvaan asuttua.

    Suomalaistyyppistä haja-asutusta ei neuvostoaikana suvaittu, joten tilaa löytyy. Vanhan kotipaikan maisema ja talon kivijalka saattaa olla lähes entisellään. Vasta nyt ovat myös venäläiset alkaneet asettautua kylien ulkopuolelle ja perustaa itsenäisiä tiloja.Venäjälle suunniteltu mökkihanke kysyy ennakkoluulottomuutta, mutta myös rohkeutta. Viranomaisten kanssa pärjää hyvin ja itse asiassa suomalaiset ovat toivottuja asukkeja. Ainoa mikä arveluttaa on turvallisuus: Karjalassa ollaan omalla vastuulla. Kokemukset ovat vaihtelevia. Haja-asutuksessa hyvät naapurit ovat elintärkeitä. Taajamissa taas suhteet viranomaisiin auttavat ratkaisevasti. Jos mafia haistaa, että raha liikkuu, se pyrkii helposti kahmimaan osansa. Mitä tehdä, maksaako "suojelusta" vai luottaa onneensa?

    Kokemuksia on monenlaisia. Vakuutusta ei kuitenkaan Venäjällä mökkeilyyn myönnetä. Ohjelmassa Takaisin Karjalaan osa-aikaiset paluumuuttajat kertovat, millaista on elämä entisillä kotitanhuvillamme venäläisten naapureiden kanssa. Kukaan haastelluista ei penää Karjalaa takaisin. Ei sitäkään toki unohdettu ole, mutta nyt kokeillaan tällaista rinnakkaiseloa. Neuvostoaikaiset fraasit kansojen välisestä ystävyydestä voi jättää omaan arvoonsa. Tärkeää on ystävyys ihmisten kesken. Dokumentti on esitetty aiemmin TV2:lla 21.3.2003.

    [Takaisin]


    29.11.2005 klo 22.50 TV2
    Kun maailma hajosi

    (Victims of Terrorism, Terrorisme: parole aux victimes)

    - Ranskalaisraportti antaa puheenvuoron terroristien uhreille.

    Ranskassa elää satoja terroristi-iskujen uhreja. Yksi heistä on Marcelline Donnart, joka loukkaantui vakavasti vuonna 1996 Pariisin metroon tehdyssä pommi-iskussa. Marceline ei ole vieläkään toipunut tapahtuneesta. Hän on edelleen vihainen ja katkera, ja elämän uudelleen rakentaminen on ollut vaikeaa.

    New Yorkin WTC -iskuissa haavoittunut Bruno Dellinger ajattelee toisin. Hän kävi lähellä kuolemaa, mutta epätoivoon vaipumisen sijasta Brunolle valkeni, mikä elämässä on tärkeintä.

    Marion Suberville ei ole enää täällä kertomassa omaa tarinaansa. Hän kuoli maaliskuussa 2004 Madridin junapommi-iskuissa. Vanhempien lisäksi Marionia jäivät kaipaamaan vanhemmat sekä espanjalainen puoliso ja 11 kuukautta vanha tytär Inès. Marionin vanhemmat puhuvat nyt ensimmäistä kertaa julkisesti tyttärensä kuoleman jälkeen. He kertovat siitä shokista, minkä uutinen tyttären kuolemasta aiheutti. Marionin vanhemmat tekevät nyt kaikkensa suojellakseen pientä tyttärentytärtään.

    Euroopan vuoksi -rapotin Kun maailma hajosi (Victims of Terrorism) ovat ohjanneet Valérie Gaget-Deslandes ja Philippe Jasselin.

    Teksti: Essi Myllyoja

    [Takaisin]


    22.11.2005 klo TV2
    Tee-se-itse televisio


    Kuva: TV2 Tiedotus

    (We need Hobbies, Menschen Brauchen Hobbies)

    - Saksalaiseläkeläiset tekevät itse mieleisensä tv-ohjelmat.

    Jos televisiosta ei tule katsomisen arvoisia ohjelmia, älä ruikuta, vaan tee itse parempia. Niin tekevät myös saksalaiset eläkeläiset Adele, Herrman ja Wolfgang.

    Kuvanlaatu on kehnoa, ohjaus hanurista ja käsikirjoitus - no, sitä ei ole. Mutta kaikilla on hauskaa ja koko kaupunki tuntee ohjelmat "Cooking and Baking with Adele", "Herrman's Hydepark" ja "Keep It Country".

    Kaikki alkoi Adelen keittiöstä. Adele tykkää leipoa ja siippa Eugen räpeltää teknisten vempeleiden, kuten esimerkiksi videokameran, kanssa. Pari päätti yhdistää taitonsa ja paljastaa keittiönsä salat kaikelle kansalle. Hermann Siemering puolestaan on kiihkeä kommunisti. Hänen vaimonsa Inge ei ole aina kaikesta samaa mieltä, mutta jaksaa silti uskollisesti nauhoittaa miehensä palopuheet, jotka ovat sosiopolitiikan erikoisohjelma Herrman's Hydeparkin kantava voima.

    Wolfgangin "Keep It Country" on taas jotain ihan muuta. Wolfgangilla on levottoman lehmipojan sielu: hän rakastaa country-musiikkia ja rivitanssia, mutta kaikkein eniten kuitenkin vaimoaan Gabya, joka on ohjelman ohjaaja. Gaby pitää myös huolen siitä, että kaikki sujuu kuvauksissa mallikkaasti.

    Tee-se-itse-televisio (We Need Hobbies) on dokumentti, jonka katsomisesta tulee hyvä mieli. Se kertoo muun muassa siitä, miten tärkeää on, että ihmisellä on harrastuksia. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että jokainen saa joskus toteuttaa itseään. Dokumentin on ohjannut Matthias Luthardt.

    [Takaisin]


    15.11.2005 klo TV2
    Ketsuppikasakat


    Kuva: Tuija Lammi

    Ruotsalaispoikien uroteko: Mustasta mullasta punaista kultaa

    Ukraina tuo useimmille mieleen neuvostoajat, Tsernobylin ja korruption. 50 -miljoonainen valtio yrittää kuitenkin näyttää Euroopalle nopeasti uudistuvia kasvojaan. Isännöimällä viime keväänä menestyksekkäästi Eurovision laulukilpailut, todisti Ukraina pitkän harppauksensa kohti nyky-Eurooppaa.

    Ruotsalaisnuorukaiset Johan Boden ja Carl Sturen löysivät Ukrainan toistakymmentä vuotta sitten kielitaidottomina untuvikkoina. Sukulaismiehet havaitsivat jo ensivierailullaan entisessä neuvostotasavallassa kuuluisan mustan mullan mahdollisuudet Euroopan vihannesaittana. He ryhtyivät rakentamaan määrätietoisesti pelloilta kasvavaa liikeideaansa, vihannessäilykkeiden tuotantoa. Ruotsalaisten kehittämä Chumak -yhtiö ja tuotemerkki ovat Ukrainan tunnetuimpia. Yhtiön liikevaihto hipoo jo 100 miljoonan euron rajaa. Firma työllistää Etelä-Ukrainassa Kahovkan seudulla tuhansia tehtaissa ja pelloilla. Chumak on tehnyt paitsi omistajistaan, myös muutamista tomaatin ja kurkun sopimusviljelijöistä miljonäärejä. Yhtiön huima kasvu saa mm. närpiöläisen tomaattibisneksen tuntumaan kotitarveviljelyltä.

    Miten parikymppiset ruotsalaiset pystyivät rakentamaan tehdasryppäänsä maassa, jonka hallintojärjestelmä oli 90 -luvun alussa yksi Itä-Euroopan mädänneimpiä? Miten he onnistuivat murtamaan kolhoosien edustaman pysähtyneisyyden työkulttuurin ja kuinka parivaljakko kykeni ujuttamaan pohjoismaisia arvoja kasakkaperinteen sekaan? Mm. näihin kysymyksiin haetaan vastauksia "Euroopan vuoksi" -sarjaan kuuluvassa ohjelmassa "Ketsuppikasakat". Tv-dokumentti näyttää mm. sen, kuinka tukholmalaiset joutuivat puolustamaan kapitalismin ideaa alkuvaiheessa jopa ase kädessä. Nykyään Chumak pyörii kuin mikä tahansa pohjoismainen suuryritys.

    "Ketsuppikasakat" -ohjelman on toimittanut ja ohjannut Risto Vuorinen.

    [Takaisin]


    8.11.2005 klo TV2
    Kylän toinen elämä

    (Bloomin' Human)

    Kun hiilikaivos lopetettiin, elämän tutut kuviot hävisivät, eikä uusia tullut tilalle. Koillis-Englannin maaseudulla sijaitseva Easingtonin alue vajosi pitkäaikaistyöttömyyteen. Levottomuudet ja rikollisuus lisääntyivät. Asukkaat juuttuivat muistelemaan vanhoja hyviä aikoja, sillä tulevaisuutta ei tuntunut olevan.

    Euroopan vuoksi -sarjassa nähtävä dokumentti kertoo siitä, miten ulkopuolisten ohjaama yhteisöllisyysprojekti potkaisi kylän uuteen vauhtiin. Muutoksen avain olivat erilaiset luovuus- ja luottamusprojektit, joissa ihmisiltä otettiin pois totutut käsikirjoitukset. Paikkakunnan orkesteri ei harjoituksissaan soittanutkaan tuttuja kappaleita, vaan ohjaaja pyysi heidät improvisoimaan "aamun säveliä" tai äänekästä kirkunaa. Nuoret tanssivat break dancea kaduilla. Istutettiin puita kahden kylän väliin kuin sillaksi. Ilmapiirin vapautuminen sai ihmiset muistelemaan myös vaiettuja traumoja, kuten vuonna 1951 sattunutta kaivosonnettomuutta.

    Katsojassa herää kysymys, voisiko samanlainen projekti puhaltaa elämää myös Suomen syrjäseuduille. Dokumentin tuottaja Pearl esiintyy ohjelmassa itsekin, sillä hän on kylään tilatun konsulttitiimin kärkihahmo.

    [Takaisin]


    1.11.2005 klo TV2
    Daniellan tarina


    Kuva: RealReel Production

    (Fuck the Past)

    - Narkomaaninuoren kivinen tie normaalielämään

    Parikymppinen ruotsalaistyttö Daniella on narkomaani. Päihteet ja rikollisuus ovat värittäneet koko hänen nuoruuttaan. Daniella on kuitenkin päättänyt riuhtaista itsensä irti kierteestä: hän haluaa päästä eroon huumeista ja muuttaa elämänsä suunnan - lopullisesti.

    Daniella asuu nuorille päihderiippuvaisille tarkoitetussa hoitokodissa keskellä ei mitään. Lähimpään kaupunkiin on matkaa ja kotia ympäröi valtavat kinokset ja tuuhea metsä. Vaikka Daniellan halu muuttua on valtava, tiellä parempaan elämään on yksi muita suurempi este: hänen oma perheensä. Daniellan vanhemmat ovat alkoholisteja, mutta eivät itse myönnä sitä. Daniella on koko ikänsä hävennyt ja koettanut piilotella totuutta perheestään. Nyt Daniella haluaa saada myös äitinsä ymmärtämään perheen yhteisen ongelman. Ponnistelut osoittautuvat kuitenkin turhiksi: kun äiti tulee tapaamaan Daniellaa hoitokotiin, on hänellä alkoholia mukanaan.

    Ruotsalaisdokumentissa seurataan Daniellan elämää hoitokodissa, missä hän muiden tyttöjen kanssa opettelee nauttimaan elämästä selvin päin. Vaikka monilla heistä on takanaan vuosien päihde- ja rikoskierre, hoidossa tytöt viettävät samanlaista elämää kuin muutkin ikäisensä: juhlivat syntymäpäiviä, ampuvat uutena vuotena raketteja, käyvät keilaamassa ja ratkovat iho-ongelmia: mitä tehdä kun elimistöstä poistuvat huumausaineet aiheuttavat finnejä?

    Hoitojakson päätyttyä Daniella pääsee muuttamaan ensimmäiseen omaan asuntoonsa. Mutta miten Daniella jaksaa, kun huoli perheestä painaa?

    [Takaisin]


    25.10.2005 klo TV2
    Tom W


    Kuva: TV2 Tiedotus

    - Kaksitoistavuotiaalla Tomilla on suurperhe huolehdittavanaan.

    Kaksitoistavuotias puolalaispoika Tom Wojciechowski huolehtii perheestään kuin aikuinen. Hän kulkee kotikaupunkinsa kaduilla ja tekee pieniä palveluksia rahasta, sillä kotona on monta suuta ruokittavana. Äiti on työtön ja isä eläkkeellä. Perheeseen kuuluvat myös isoäiti, kolme kappaletta sisaruksia, kaksi koiraa, neljä kissaa, kani ja marsu.

    Wojciechowskien ahtaassa asunnossa ei ole lämmitystä eikä sinne tule lämmintä vettä. Ja vaikka jokapäiväinen leipä ei olekaan itsestäänselvyys, aikuiset suhtautuvat elämään huolettomasti kuin lapset. Mummo ja äiti lauleskelevat koko ajan, ja iloa arkeen tuo myös alati huoneen nurkassa pauhaava televisio. Perhe katsoo valoisasti tulevaisuuteen ja odottaa muuttoa uuteen asuntoon, jota Tom käy iltaisin isänsä kanssa maalaamassa.

    Itse asiassa Tom on ainoa, joka kantaa jonkinmoista huolta perheestään ja sen toimeentulosta. Tom hakkaa polttopuut, sillä hän tietää, ettei kukaan muu sitä muuten tee. Tom ostaa leipää velaksi, sillä hän tietää, että lapselle on vaikeampi sanoa ei. Kun muutto lähestyy, Tom on se, joka hankkii muuttolaatikot ja alkaa pakata. Pitkiksi venyvien päivien takia Tomin koulu menee huonosti. Poika on jäänyt pahasti jälkeen ikätovereistaan. Tom kokee koulutuksen turhaksi. Hän haluaa isona muurariksi - ja mihinpä muurari englantia tarvitsee? Kun opettaja pyytää Tomin äidin luokseen juttelemaan, opettajan sanat kaikuvat kuuroille korville. Äiti ei tunnu ymmärtävän miten vakava tilanne on.

    Ulkopuolisesta voi näyttää, että perhe ottaa Tomin toimet itsestäänselvyytenä eikä juurikaan kiittele poikaa. Mutta vaikka Tomin elämä on raskasta ja köyhää, ei hän valita - onhan hänellä kuitenkin rakas perheensä, jonka eteen hän on valmis tekemään mitä vain.

    Puolalaisdokumentti on vuodelta 2004 ja sen on ohjannut Anna Wieckowska.

    [Takaisin]


    18.10.2005 klo TV2
    Vanha jo syntyessään


    Kuva: TV2 Tiedotus

    (These children who age too fast, Les enfants qui vieillissent trop vite) - geenivirheistä johtuvat sairaudet vanhentavat ennenaikaisesti.

    Cécil on kuin muutkin 12-vuotiaat tytöt. Hän tykkää shoppailusta, harrastaa ratsastusta ja puhuu pojista. Mutta hän joutuu myös kestämään vieraiden ihmisten tuijotusta ja ikätovereiden ilkeitäkin kommentteja, koska hän näyttää 50-vuotiaalta. Cécil sairastaa cutis laxa -nimistä perinnöllistä, geenivirheestä johtuvaa sairautta, jossa ihon sidekudoksen osittainen puuttuminen tai sen vaurioituminen aiheuttaa ihon ennenaikaisen vanhentumisen.

    Ensimmäiset oireet alkoivat 2-vuotiaana. Cécilin tauti on diagnosoitu lieväksi, mikä antaa mahdollisuuden lähes normaaliin elämään. Cécil käyttää iltaisin ryppyvoidetta ja hänelle on tehty kaksi kasvojenkohotusleikkausta. Kolmannen hän säästää myöhemmäksi.

    Mégane on 10-vuotias, mutta progesteria-sairaudesta johtuen hänen elimistönsä on 80-vuotias. Meganen elinikäennuste on 13 vuotta. Koko maailmassa progesteriaa sairastavia on noin 40. Sairaus on rankkaa myös perheelle. - Ennen hän heräili öisin ja huusi, että haluaa mieluummin kuolla kuin elää tällaisena, äiti kertoo. Nyt sairaudesta aiheutuvat lihaskivut ovat hellittäneet morfiinilääkityksellä. Tyttö syö säännöllisesti myös aspiriinia ja prozacia. - Täytyy nauttia tästä hetkestä eikä ajatella kuolemaa, Mégane sanoo.

    Puolivuotiaana Méganen äidin epäilykset heräsivät, mutta häntä pidettiin vain ylihuolehtivana äitinä. Kun tytön hiukset lähtivät ja verisuonet alkoivat näkyä, myös lääkärit alkoivat epäillä, että jokin on vialla. Progeriaan ei ole vielä parannuskeinoja, mutta tutkija on saanut eristettyä Méganin verestä tautia aiheuttavan geenin, jolla toivotaan olevan apua parannuskeinon löytymisessä.

    Progeria ja curtis laxa ovat geenivirheistä johtuvia perinnöllisiä sairauksia, joissa iho vanhenee ennenaikaisesti. Maailmassa näitä sairastavia on muutamia kymmeniä. Ranskassa on perustettu lihastautiliittto, joka tukee lapsia ja näiden omaisia.

    Rankka sairaus lyhentää myös potilaan henkistä lapsuutta. Sekä Cécil että Mégane ovat joutuneet kestämään ympäristön suvaitsemattomuutta koko elämänsä.
    -Oletteko koskaan ajatelleet hylätä minua sairauteni takia? Cécil kysyy vanhemmiltaan. Miksi edes kysyt tuollaista? he vastaavat. Vanhemmat rakastavat lastaan juuri sellaisena kuin hän on, mutta muiden ihmisten ymmärtämättömyys surettaa molempia tyttöjä.
    - Olemme kaikki normaaleja, jopa minä, Mégane sanoo.

    Pienet lapsipotilaat toivovat sairauteensa löydettävän parannuskeinon, vaikka tietävät että se ei heitä ehtisikään auttaa. Mutta siitä olisi apua muille vastaavan kohtalon kohdanneita.

    Tuotanto NOON, Ranska.

    Teksti: Piritta Pesonen

    [Takaisin]


    11.10.2005 klo TV2
    Vapautta kohti


    Kuva: TV2 Tiedotus

    (A Stage Toward Freedom, Halbe Menschen)

    - teatteriryhmä koulii vangeista näyttelijöitä Venäjällä

    Moskovan kupeessa sijaitsee Ikschan vankila, jossa nuorista rikoksen tekijöistä yritetään kovan kurin ja koulutuksen avulla tehdä yhteiskuntakelpoisia ihmisiä. Aamupäivisin pojat käyvät koulua ja iltapäivisin opiskelevat ammattia varten. Tavoitteena on, että vapauduttuaan heillä olisi valmiudet ammattiin. Toimintaperiaatteet ovat ylevät ainoastaan teoriassa, sillä vankilassa vallitsee sotilaallinen kuri.

    Helmikuussa 2004 vankilaan saapui Berliinin kulttuuripäivien tukemana saksalainen teatteriryhmä aufBruch. Ryhmä halusi tuoda vankien arkeen vaihtelua työstämällä heidän kanssaan näytelmän, jota oli tarkoitus esittää niin vangeille kuin tavalliselle yleisölle.

    Vaikka aufBruch oli tehnyt aiemminkin yhteistyötä vankiloiden kanssa, oli Ikschan suljettu yhteisö sille suuri haaste: monet nuorista suorittavat tuomiotaan henkirikoksesta ja monet ovat joutuneet myös itse kokemaan elämässään rankkoja asioita.

    Näyttelijät valittiin vankien joukosta ja puvut ja lavasteet syntyivät vankilan omissa työpajoissa. Euroopan vuoksi -dokumentti Vapautta kohti seuraa näytelmän valmistumista aina harjoituksista valmiiseen esitykseen. Samalla se kertoo kolmen nuoren Genadijn, Alexeijn ja Alexanderin tarinan. He kaikki sovittavat Ikschassa tuomiotaan joko murhasta tai taposta. Dokumentin on tuottanut German United Distribution.

    [Takaisin]


    4.10.2005 klo TV2
    PAKO MAALLE


    Kuva: Jyrki Lehtonen

    - britit hakevat perheonnea Ranskan maaseudulta

    Maaseudulla asuminen on nykypäivän cityihmiselle lähes eksoottista. Britit ovat kuitenkin saaneet tarpeekseen työtä palvovan kaupunkilaiselämän oravanpyörästä. Yksinkertaista ja perhekeskeistä elämää haetaan Ranskan maaseudulta, jonne jo 2 miljoonaa brittiä on muuttanut.

    Smithien viisihenkinen perhe muutti neljä vuotta sitten Lontoon liepeiltä Essexistä Ranskan maaseudun rauhaan. Vanhempien uraputket saivat jäädä, ja maalle muutettiin paremman perhe-elämän toivossa. "Meillä oli kaikkea mitä rahalla saa, mutta se ei tuonut aitoa onnellisuutta", entinen toimistotyöntekijä Ray Smith sanoo. "Mitä vähemmän kuluttaa rahaa, sitä vähemmän täytyy työskennellä. Näin voi viettää enemmän aikaa rakkaimpien kanssa", kuuluu Tracey Smithin neuvo. Nyt perheen elättämiseen riittää 15 000 euroa vuodessa.

    Uuden elämäntavan perusperiaatteissa pyritään mahdollisimman suureen omavaraisuuteen ja yksinkertaiseen elämään. Erityisesti ruoka halutaan tuottaa itse. "Hengen vieminen joltain elävältä ei tunnu hyvältä, mutta se on tehtävä, jotta lapseni saavat ruokaa pöytään", Tracey tuumaa teurastaessaan omin käsin ankkaa.

    Ranskan maaseudun on valinnut myös Britannian pääministerin Tony Blairin käly Laureen Booth perheineen. Booth kritisoi Britannian yhteiskunnan perheille asettamia vaatimuksia. Hänen mielestään ranskalaisessa yhteiskunnassa idea perinteisestä perhe-elämästä on osattu vielä säilyttää, kun Britanniassa arvot ovat enemmän työnteolle kallellaan. Yhteiskunnallinen tilanne pakottaa ihmiset laittamaan työn etusijalle.

    Kaikille uusmaalaisuus ei sovi. Jopa puolet uuden elämän aloittaneista palaa takaisin Britanniaan jossain vaiheessa. Tracey sanoo, että muutto maaseudulle ei myöskään ratkaise todellisia perheongelmia. Sarah Punterin nelihenkinen perhe muuttaa takaisin Britanniaan kahden Ranskassa asutun vuoden jälkeen. Koti-ikävä johtui juurettomuuden tunteesta, kulttuurieroista ja kieliongelmista.

    Teksti: Piritta Pesonen

    [Takaisin]


    27.9.2005 klo TV2
    KOSOVO, PUNAINEN KORTTI RAUHALLE


    Kuva: TV2 Tiedotus

    (Kosovo, carton rouge pour la paix)

    - ruohonjuuritason toiminta hakee yhteistyön muotoja serbien ja albaanien välille.

    Kosovon sodan päättymisestä on kuusi vuotta ja maassa on nyt rauha - näennäisesti. Järjestystä pidetään yllä Yhdistyneiden Kansakuntien rauhanturvajoukkojen avulla. Mitrovican kaupungissa pohjoisosa on serbien hallussa ja etelä albaanien asutusaluetta. Kahta kansaa yhdistää silta, joka avattiin sodan jälkeen.

    Ruohonjuuritasolla yritetään rakentaa valoisampaa tulevaisuutta, vaikka maassa on vieläkin jatkuvasti levottomuuksia. Urheilu ilman rajoja -järjestö on yksi yritys saada serbi- ja albaanilapset tutustumaan toisiinsa ja ystävystymään. Vapaaehtoiset serbit ja albaanit pyörittävät toimintaa yhteistyössä. - Yritämme leikin ja pelin keinon saada lapset unohtamaan ikävät muistonsa, serbialueen johtaja Jovo Illic sanoo.
    Sodan jäljet näkyvät, sillä lapset kuljetetaan urheilutapahtumaan sotilassaattueessa, vaikka matka on vain sata metriä. Albaanityttö Adrijana Krasnici on yksi urheilutapahtumaan osallistuneista lapsista. - Minusta on aivan tavallista, että sotilaat saattavat meitä. Olen tottunut sotilaisiin, tyttö sanoo.
    Kaikki nuoret eivät jaksa uskoa Urheilu ilman rajoja -järjestön voimaan.
    - Pelleilyä koko touhu, Danilo Pavlovic toteaa.
    - Voitte yrittää kehittää monikulttuurista yhteiskuntaa ja ottaa avuksi kansainvälisen yhteisönne mutta parin minuutin kuluttua paikka kylpee veressä, Pavlovicin kaveri sanoo.

    Miesten pessimismin ymmärtää, kun kuvausryhmän haastatellessa järjestön toimijoita lähistöllä alkaa paukkua. Urheilutalo joutuu vuorokauden kestävien mellakoiden keskipisteeseen. Maaliskuussa 2004 serbi- ja albaaninuorten yhteenotossa kuolee 28. Yhteenoton seurauksena Mitrovican kaupungin kahtia jakava silta suljettiin ja yritykset serbien ja albaanien suhteiden parantamiselle palasivat alkupisteeseen. Mitrovican albaanialueen johtaja Adem Mripa pahoittelee mellakoita, jotka olivat suuri takapakki rauhanomaisten suhteiden uudelleen rakentamiselle. Myös Urheilu ilman rajoja -järjestön toiminta oli lopetettava toistaiseksi ja sen aktiivijäsenet tuntevat vuosien työnsä valuneen hukkaan.

    Osa Mitrovican asukkaista on sitä mieltä, että kaupunki pitäisi vieläkin pitää jaettuna. Sodan arvet ovat liian tuoreita, jotta uusia suhteita kahden kansan välille voitaisiin alkaa rakentaa. Milloin aika on valmis rauhan rakentamiselle sodan runtelemassa maassa?

    Tuotanto Doc en Stock, et Arte France, Ranska.
    Toimittaja Maarit Virkkula.

    Teksti: Piritta Pesonen

    [Takaisin]


    13.9.2005 klo TV2
    Tanssin lumo

    (Pas de Passion)

    - nuoren tanssijan sielu rappeutuvassa kehossa

    Mitä tapahtuu tanssijalle, kun tietty määrä ikävuosia täyttyy? Putoavatko nuoret eläkeläiset tyhjän päälle?

    Amsterdamissa toimii "Totaal Anders Ballet" - täysin erilainen tanssiteatteri. Sen tanssijat ovat eläkkeelle jääneitä Hollannin maineikkaiden tanssiteattereiden tanssijoita. Huumori ja parodia ovat näiden esitysten kulmakivet. Tunteen palo ja intohimo eivät ole kadonneet minnekään, niiden esiintymisväylä vain on toisenlainen kuin ennen. Halu parrasvalojen paisteeseen on edelleen voimakas.

    Teatteri tarjoaa jotain aivan muuta - huumoria, parodioita kuuluisista baleteista, revittelyä ja rohkeita linjauksia. Esitykset eivät todellakaan suju "kaikkien taiteen sääntöjen mukaan". Hilpeät, mutta samanaikaisesti koskettavat kohtaukset täydentyvät dialogilla. Tanssijat katsovat menneeseen hymyssä suin; aikaan, jolloin he olivat toistensa kovimpia kilpailijoita.

    Miten nuoren tanssijan sielu jaksaa rappeutuvassa kehossa? Milloin on oikea aika ripustaa tossut naulaan - lopullisesti?

    Tuotanto Real Time Productions, Hollanti.

    Kuva: Totaal Anders Ballet
    Teksti: Elina Ristmeri

    [Takaisin]


    30.8.2005 klo TV2
    Luopumisen aika


    Kuva: TV2 Tiedotus

    (Alzheimer, white mourning)

    - alzheimerpotilaiden päivähoitopaikka antaa omaisille hengähdystauon.

    Alzheimer on yksi yleisimmistä dementiaa aiheuttavista sairauksista. Vaikka toimintakykyä parantavia ja taudin etenemistä hidastavia lääkkeitä on jo keksitty, yleistyy Alzheimerin tauti väestön ikääntymisen myötä. Suomessa on tällä hetkellä vähintään 80 000 dementiaa sairastavaa henkilöä.

    Ohjelmassa tutustutaan Sveitsin ranskankielisellä alueella sijaitsevaan dementoituneiden ihmisten päivähoitopaikkaan. Toimintaperiaate on, että asiakkaat voivat viettää aikaa heille sopivassa ympäristössä ja kokevat olonsa turvalliseksi. Sairaudesta ei puhuta, vaan toiminnassa keskitytään askareisiin, joita muistihäiriöiset voivat vielä suorittaa. Omaiset saavat päivähoidon ajaksi hengähdystauon. Tarjolla on myös keskusteluryhmiä, joissa he voivat jakaa kokemuksiaan sairaudesta. Kyse ei ole surutyöstä vaan hyvästien heittämisestä vähitellen.

    Alzheimerin tauti ei vaikuta ainoastaan muistiin, vaan erityisesti myös sairastuneen ihmissuhteisiin ja lähiomaisiin. Omaisella on rankkaa, kun lähimmäinen ei yhtäkkiä enää muista yhteistä menneisyyttä tai tunnista kasvoja. Dokumentti antaa äänen omaisille ja lapsille, jotka ovat läsnä mutta kuitenkin voimattomia rakkaidensa älyllisen rappeutumisen edessä.

    Muistinsa menettävän ihmisen hoito vaatii omaiselta ympärivuorokautista valmiutta. 59-vuotias Jean-Paul Gret hoitaa 93-vuotiasta äitiään täysipäiväisesti ja luopui ansiotyöstään. Omalle äidille vaippojen vaihto ja peseminen tuntuu pojasta vaikealta ja omituiseltakin, mutta hän on luvannut vanhemmilleen, että hoitaa heitä sairauden sattuessa.

    Chantal Oderlin sijoitti sairaan miehensä muistihäiriöisten ryhmähoitokotiin, koska hänen omat voimansa eivät riittäneet miehen hoitamiseen kotona. Asiaa vaivaa vaimon mieltä. Hän tuntee hyljänneensä miehensä. Mies ei ymmärrä, että hän asuu ryhmäkodissa pysyvästi, vaan kyselee milloin pääsee kotiin - Häpeän, koska en kyennyt pitämään miestäni kotona. Minulla on valtavan syyllinen olo. Ystävien tuki on tärkeää, mutta Oderlinin pariskunta sai huomata, kuinka suurin osa tuttavapiiristä ja sukulaisistakin kaikkosi miehen sairauden puhjettua. - Ihmiset hämmentyvät nähdessään sairaan ihmisen ja reagoivat pakenemalla tilannetta, Chantal on huomannut. Muutama uskollinen ja sitäkin tärkeämpi ystävä tukee onneksi Chantalia ja hänen miestään.

    Rénee Hochulilla ja hänen miehellään on 60 yhteistä vuotta takanaan. Neljä vuotta sitten mies katosi tuntikausiksi parturireissullaan, dementoiva muistin menetys oli näyttänyt ensimerkkinsä. Nykyään yli 80-vuotias vaimo hoitaa häntä kotona, vaikka mies ei enää tunnista kotiaan. Mies viettää osan päivästä muistihäiriöistä kärsivien päivähoitopaikassa. - Välillä on hetkiä, jolloin haluaisin paeta kaikkea, Rénee myöntää. Eniten hän pelkää kuitenkin kuolemaa ja sitä, että menettää rakkaan miehensä.

    Tuotanto Télévision Suisse Romande, Sveitsi.

    Teksti: Piritta Pesonen

    [Takaisin]


    27.8.2005 klo 14.45 TV2
    Martin

    - ennakkoluuloista huolimatta rakkaudentäyteistä elämää

    Martin on 15-vuotias latvialainen nuori, joka on vaikeasti kehitysvammainen. Hänen elämänsä ei tule koskaan olemaan täysin itsenäistä. Vammaisten kuntoutus Latviassa on vielä heikkoa ja ennakkoluulot ovat suuret. Martinin vanhemmat eivät välitä tuijotuksesta, vaan yrittävät antaa pojalleen niin normaalin elämän kuin mahdollista.

    Tutkijapariskunta Inga ja Andris Skesteri ehti iloita terveen poikalapsen syntymästä vain lyhyen ajan - kun lapsi oli puolen vuoden ikäinen, alkoivat vanhemmat epäillä, ettei kaikki ollut kunnossa. Pian lääkäritkin vahvistivat asian - pienellä Martin-pojalla oli vaikea kehitysvamma. Kaikki harhakuvitelmat siitä, että poika voisi joskus viettää normaalia elämää karisivat lääkärin kehotukseen unohtaa kuvitelmat lapsen toipumisesta.

    Laitoshoito ei tullut kuuloonkaan. - Me olemme vanhemmat, jotka eivät koskaan hylkää lastaan, toteaa Andris. Äiti Inga jätti uransa hoitaakseen lasta kotona. Kun Martin täytti 5 vuotta hän aloitti tarhassa - äidin kanssa.

    Martin ei pysty liikkumaan, syömään tai pukemaan itse ja on täysin riippuvainen vanhempien avusta. Puutteellisen koordinaatiokyvyn vuoksi hän ei myöskään pysty kirjoittamaan tai piirtämään. Mutta Martin on valoisa ja ystävällinen nuori mies, joka ei koskaan loukkaa ketään tahallaan eikä tee tarkoituksellisesti pahaa. - Ei Martin ajattele etukäteen, mitä tekee, äiti kertoo. - Kerran hän repi puolet kissan viiksistä. Kuultuaan, että kissaan sattui, hän oli todella pahoillaan. Mutta ei kissakaan suuttunut. Martinille ei voi suuttua.

    Martin tulee olemaan lapsen tasolla koko ikänsä. Tulevaisuus huolestuttaa vanhempia. Mitä pojalle tapahtuu, kun vanhemmista aika jättää? Ottaako yhteiskunta tulevaisuudessa suuremman roolin myös vammaisten palvelujen järjestämisessä?

    Vaikka tulevaisuus on suuri kysymysmerkki, leimaavat perheen elämää tänään katkeruuden ja murheen asemesta rakkaus ja lämpö. - Joka ilta ajattelen, kuinka tärkeä Martin minulle on, sanoo Inga. - Meidän kohtalomme on elää tällaista elämää ja se on arvokasta. Tärkeintä on muistaa, että Martin ei ole onneton, äiti toteaa.

    Tuotanto Velku Fonds, Latvia.

    Kuva: Ali Lacheb
    Teksti: Elina Ristmeri

    [Takaisin]


    20.8.2005 klo 14.45 TV2
    Pavelin ja Alevtinan latu


    Kuva: Editors Oü/Tuija Lammi

    Pavel Koltshin ja Alevtina Koltshina ovat hiihtourheilua seuraavalle Suomen kansalle tuttuja nimiä. Vaikka Pavelin ja Alevtinan saavutukset kuuluvat jo kaukaiseen historiaan, ovat he edelleen maailman kuuluisin hiihtäjäpariskunta. 50- ja 60 -luvuilla hymyilevät ja toisiaan suukottelevat venäläiset kahmivat yhteensä 21 olympia- ja MM -mitalia.

    Aktiiviuransa jälkeen pariskunta keskittyi hiihtovalmennukseen. Tieteelliseen valmennukseen kouluttautunut Pavel nosti useita valiohiihtäjiä kansainvälisille kilpaladuille. Hänen oppilaisiinsa kuului mm. Anatoli Smigun, joka valmentaa nykyään Virossa maailman hiihtoeliittiin kuuluvaa tytärtään Kristinaa.

    Etelä-Viron mäkinen maasto tuli Koltshineille tutuksi jo aikaisin 50 -luvulla. Neuvostoliiton edustushiihtäjät treenasivat ja valmistautuivat kansainvälisiin koitoksiin joka vuosi useita kuukausia Otepäässä sijaitsevassa yleisliittolaisessa hiihtovalmennuskeskuksessa.

    Muutama vuosi Viron itsenäistymisen jälkeen Koltshinit tekivät ratkaisevan päätöksen. He päättivät myydä Moskovan asuntonsa ja jäädä elämään Etelä-Viroon. Päätökseen vaikutti ratkaisevasti se, että Otepäässä oli asunut koko ikänsä heidän ainoa poikansa Feodor. Kiireiset urheilijat olivat löytäneet vuonna 1958 Otepäästä pojalleen hyvän hoitajan, "Viron äidin", jonka hoivissa Feodorista oli kasvanut virolainen.

    Eläkepäiviään Koltshinit viettävät pikkutilallaan Otepään ulkopuolella. Pariskunta elää yksinkertaista maalaiselämää kanoja, hanhia ja vuohia kasvattaen. Otepään hiihtokeskuksen tuntumassa elää myös muita kansainvälisesti tunnettuja hiihtäjiä: esimerkiksi Andrus Veerpalu, Jaak Mae ja Kristiina Smigun.

    Hiihtolegendojen arkeen tuovat hohtoa mm. tapaamiset vanhojen hiihtokollegojen kanssa. Alevtinan rakkaimpiin kilpasiskoihin kuuluu Siiri "Äitee" Rantanen, joka vieraili Koltshinien luona viimeksi menneenä syksynä. Kun "Äitee" ja Alevtina tapaavat, löytyy yhteinen sävel välittömästi, vaikka kumpikaan ei osaa toistensa äidinkieltä.

    Alevtina syntyi Uralilla 30 -luvun alussa. Samoihin aikoihin syntyi myös Pavel Jaroslavlin kaupungissa, Volgajoen rannalla. Minkälainen on ollut Pavelin ja Aletinan yhteinen latu Moskovan miljoonakaupungista kansainvälisten koitosten kautta Etelä-Viron maalaismaisemaan? Sen eri vaiheista kertovat uniikisti mm. Pavelin ja Alevtinan kuvaamat 8:n ja 16 mm:n kaitafilmit. Pariskunnan komeaa hiihtouraa esitellään myös Otepäähän pari vuotta sitten avatussa hiihtomuseossa. Viron hallitus myönsi Koltshineille vuonna 1996 Viron kunniakansalaisuuden hiihtäjinä ja valmentajina saavutetuista ansioista.

    Ohjaaja Risto Vuorinen.

    Tuotanto EDITORS OÜ, Viro ja YLE Asiaohjelmat.

    Teksti: Risto Vuorinen/Elina Ristmeri

    [Takaisin]


    13.8.2005 klo 13.35 TV2
    Toinen elämä


    Kuva: Kuvanauhalta

    - elinsiirrolla uusi elämä potilaalle ja luovuttajalle

    Joskus elinsiirto voi olla ainoa mahdollisuus elämän jatkumiselle. Tilastojen mukaan elinsiirtojonoon kuolee Suomessa vuosittain kymmeniä ihmisiä, kun sopivaa siirrännäistä ei saada ajoissa. Millaisia ajatuksia siirtoa odottavalla potilaalla on ja miten asian näkee luovuttaja? Kuinka elämä jatkuu operaation jälkeen?

    Sveitsiläinen Dieter Bosshardt on saanut kaksi munuaista; toisen vaimoltaan ja toisen ystävältään. Tunteita, jotka uuden elämän alkamiseen liittyvät, Bosshardt kuvailee herkistyneenä: - Koskettaa sielusta ja sydämestä. Kokemus on ainutkertainen ja enemmän kuin täyttymys. Vaikka Dieter kokee olevansa ottavana ja saavana osapuolena, hänen vaimonsa sanoo luovuttaneensa munuaisensa itsekkäistä syistä; vaimo halusi edelleen elää täysillä, terveen ja elinvoimaisen miehen kanssa. Mutta entäpä sitten, kun keho ilmoitti hylkivänsä elintä, joka oli palauttanut elinvoiman ja terveyden? Silloin astui kuvaan Dieterin rakas ystävä.

    Christophe Isler kärsii harvinaisesta sappitiehyiden syövästä ja hänen elämänsä jatkumisen edellytys on saada jommaltakummalta veljeltään osa maksaa. Vaikka maksansiirtoon liittyvä riski onkin merkittävä, molemmat veljet ovat päättäneet luovuttavaa palan omasta maksastaan. Yksinkertaisesti ei etene tämäkään prosessi, monta seikkaa on mietittävä ja varmistettava, ennen kuin mittavaan operaatioon ryhdytään. Elämä kuitenkin jatkuu, pelko on pulmista pienin.

    Teksti: Piritta Seppälä

    [Takaisin]


    30.7.2005 klo 14.15 TV2
    Maailman parantajat


    kuva: Kari Ahola

    - nuoret hyväntekijät tuovat valoa pimeyteen

    Vapaaehtoistyö ja hyväntekeväisyys yhdistetään usein keski-ikäisiin naisiin ja vanhuksiin. Irlannissa vapaaehtoistyöllä on pitkät perinteet. Limerickin kaupungissa perinnettä uudistavat nyt kymmenet nuoret yliopisto-opiskelijat, jotka ovat lähteneet mukaan avustustyöhön täynnä intoa ja rohkeutta. Yksi heistä on auttamistyöstään palkittukin Timmy Hennessy.

    Kolmekymmentä vuotta kadulla elänyt nainen uhkailee, haistattelee ja häätää tiehensä avustuspakettia tarjoavan Timmyn. Porrassyvennyksessä majaileva vanhus käy salaa yön tunteina syömässä Timmyn portaille jättämän aterian. Suurella työllä remontoitu ja siivottu asunto on muutaman kuukauden kuluttua kuin hävityksen kauhistus - koko auttamistyö on mennyt hukkaan. Vai onko?

    - En tiedä, miksi teen tätä, sanoo Timmy. - Eräs kaverini sanoo, että luulen tällä tavalla pyyhkiväni pois pahat tekoni, mutta en minä sen parempi ole kuin muutakaan. En ole mikään pyhimys, hän nauraa.

    Kuten monessa muussakin Euroopan maassa, myös Irlannissa on kuilu rikkaiden ja köyhien välillä kasvanut selvästi. Vauraudesta ei ole riittänyt osaa kaikille ja Irlannissa on tällä hetkellä eniten köyhiä lapsia koko EU:n alueella. Toiset saavat käydä koulua, toiset on jo lapsuudesta lähtien tuomittu toivottomuuteen. Timmy ja muut mukana yhdistyksessä olevat nuoret järjestävät lapsille viikoitain läksykerhon, jossa nämä saavat lisäopetusta ja vievät lapsiryhmiä uimaan. Lisätoimintaa on suunnitteilla.

    - Lapset olivat aluksi tosi varuillaan, Timmy muistelee. - He epäilivät kaikkia ja kaikkea, heittelivät minua kivillä ja haistattelivat, mutta nyt he ovat oppineet luottamaan. Olen tosi ylpeä siitä.

    Limerickiläiset nuoret hyväntekijät eivät anna vaikeuksien masentaa eivätkä jää ihmettelemään asioita tumput suorina. Esteet ovat heille vain haasteita, jotka on tehty ylitettäväksi. Yhdistys kasvaa koko ajan, lisää sähköpostia halukkailta jäseniltä tulee liki päivittäin. Toiminnan tulevaisuus näyttää turvatulta.

    Suunnittelu ja ohjaus Tuija Halttunen, tuotanto YLE Asiaohjelmat.

    er

    [Takaisin]


    23.7.2005 klo 20.20 TV2
    Kun vapaus pelottaa


    Kuva: Tv2 Tiedotus

    (At home behind bars)

    - vankilakierre voi olla vaikea lopettaa

    Ramón Cano on istunut vankilassa yli puolet elämästään, 31 vuotta. Kaikki alkoi polkupyörävarkaudesta. Nuori poika purki turhautumistaan pikkurötöksiin, joista kasvoi vuosien myötä katkeamaton kierre. Cano vapautuu kolmen vuoden päästä jolloin hän on 59-vuotias. Ajatus vapautumisesta pelottaa miestä. - Olen mieluummin vanki kuin vapaana kadulla, Cano myöntää.

    Vankilasta on tullut Canon koti ja perheyhteisö. Hänet tunnetaan hyvätapaisena ja työteliäänä vankina. Cano ei kaipaa muurien toiselta puolen mitään. Ilman koulutusta ja ammattia, vankilakundin leima otsassa, astuminen vapaaseen maailmaan ei miestä houkuta.

    Canon perhesuhteet vankilan ulkopuolelle ovat katkenneet. Mutta mitä tapahtuu, kun ensimmäistä kertaa lomille lähtiessä portilla onkin joku vastassa? Sisko haluaa tavata veljensä, johon ei ole ollut vuosikausiin missään yhteyksissä. Sisaren maininta saa ensimmäisen kerran dokumentin aikana hymyn Canon huulille.

    Mikä on perheen merkitys laitostumisen ehkäisemisessä? Entä mikä on yhteiskunnan rooli tuomionsa sovittaneiden rikollisten uudelleensopeuttamisessa vapaaseen elämään? Dokumentti kertoo Ramón Canon tarinan kaunistelematta ja saa miettimään, onko koskaan liian myöhäistä aloittaa uudelleen alusta.

    Tuotanto Televisió de Catalunya, Espanja

    Teksti: Piritta Pesonen

    [Takaisin]


    9.7.2005 klo 14.15 TV2
    Viipuri jälkeen vuoden nolla


    Kuva: Kuvanauhalta

    - pala entistä Suomea venäläissilmin

    Syksyllä 1944, kun jatkosota päättyi, Suomi oli menettänyt Karjalan Kannaksen ja Viipurin kaupungin jo toistamiseen. Neuvostoliitto aloitti valtaamiensa alueiden asuttamisen heti aseiden paukkeen tauottua ja alkoi siirtolaisaalto Venäjän sisäosista. Tavallista oli, että ensin tuli osa perheestä ja myöhemmin vähitellen koko suku. Uusi asuinseutu kelpasi hyvin, sillä monet saapuivat eri puolilta Neuvostoliittoa sodan tuhoamilta alueilta.

    Karjalaa venäläistettiin nopeasti; vanhat paikannimet vietiin pois ja tilalle pantiin uudet. Viipuri sentään säilytti entisen nimensä, vaikkakin venäjän kielelle muunnettuna. Suomalaisilta asukkailta tyhjäksi jäänyttä kaupunkia täytettiin uudella elämällä, ensin sotilailla ja heidän perheillään ja muutaman vuoden sisällä yhä enemmän siviiliväellä. Viipurin kaikki vähänkin säilyneet talot otettiin käyttöön. Yhteistä tulijoille oli se, ettei heitä paljonkaan kiinnostanut, keitä olivat kaupungin entiset - suomalaiset - omistajat. Saattoipa olla niinkin, ettei Viipurin tiedetty koskaan Suomeen kuuluneenkaan.

    Nikolai Illarionov, nykyisin Viipurin vanhinta polvea, oli tullessaan koulupoika. Hänen kertomuksensa on tyypillinen nykyviipurilaisen tarina. Tultiin heti sodan jälkeen ja elämää alettiin elää uusissa maisemissa. Euroopan vuoksessa Illarionovin matka vie vanhoille kotikulmille ja sodan jälkeisten muistojen maille. Kuinka Viipuri on hänen silmissään muuttunut sitten ajanlaskun alun? Ajanlaskun alku sijoittuu Viipuriin asettuneiden venäläisten ajatuksissa siihen hetkeen, kun Suomi joutui siitä luopumaan ja venäläiset sinne asettuivat.

    Ohjelman on toimittanut ja ohjannut Pertti Hintikka

    Teksti: ph / Piritta Seppälä

    [Takaisin]


    31.5.2005 klo 22.55 TV2
    Maltan ilotulittajat

    (The Fireworkers of Malta)

    - komeimman paukun räjäyttäjä saa mainetta ja kunniaa.

    Kevään viimeinen Euroopan vuoksi -dokumentti tulee Maltan saarelta, missä on näyttävä perinne kylien suojelupyhimysten juhlimiselle: ilotulitukset ja ammukset. Kesäkuusta lokakuuhun asti kylissä ja kaupungeissa ammutaan joka viikonloppu toinen toistaan näyttävimpiä paukkuja. Ilotulitukset ovat nousseet melkeinpä tärkeämpään asemaan kuin uskonnolliset menot.

    Lähes jokaisessa maltalaisessa pikkukylässä on oma ilotulitetehdas. Tulitteiden valmistukseen tarvitaan lisenssi ja hallituksen ilotulitelautakunnan järjestämä pyrotekniikan peruskurssi. Kylissä on yleensä kaksi kilpailevaa yritystä, joiden kannattajia voi verrata vaikka jalkapallofaneihin. Tulitteiden valmistajia pidetään rohkeina huimapäinä ja kuolonuhreista tulee lähes sankareita.

    Valitettavasti ammusten räjähdykset vaativat toisinaan myös uhrinsa. Lily-tehtaan omistaja Benny Farrugia on yksi Maltan parhaimmista ilotuliteasiantuntijoista. 17-vuotiaana aloitetusta harrastuksesta on tullut elämän sisältö. Mies on menettänyt tulitteiden räjähdyksissä molemmat jalkansa ja liikkuu nyt proteeseilla. Myös toinen käsi on loukkaantunut. Intohimo ei ole kuitenkaan sammunut. - Ilotulitteet ovat minun koko elämäni, Farrugia sanoo.

    St Maryn tehtaan työntekijä Joe Debono selvisi täpärästi, kun tehdas räjähti taivaan tuuliin viiden tonnin ilotulitelastin myötä. Nyt tehtaan raunioissa kuitenkin työskennellään kuumeisesti, sillä Madonna-pyhimyksen juhla lähestyy ja kilpailijalle ei haluta hävitä loistossa.

    St Maryn johtava pyroteknikko Ronald Zammit esittelee pommeja, joiden valmistustekniikat ovat osittain liikesalaisuuksia. Ilotulitteiden tehtailu vaikuttaa kuin aseiden tekemiseltä, kymmenien kilojen painoiset pommit eivät kuitenkaan ole tarkoitettu kylvämään tuhoa vaan ihastusta.

    Tuotanto Moser Film cutcom.tv

    Kuva: TV2 Tiedotus
    Teksti: Piritta Pesonen

    [Takaisin]


    24.5.2005 klo 22.55 TV2
    Poispyyhityt


    Kuva: TV2 Tiedotus

    (Rubbed Out)

    - kun kansalaisuus viedään, ihminen lakkaa olemasta.

    Slovenian hallitus poisti vuonna 1992 pysyvästi Sloveniassa asuvien rekisteristä 18 305 ihmisen tiedot. Etnisen puhdistuksen uhrit vertaavat toimia natsi-Saksaan.

    Rekisterien siivouksen seurauksena perheitä hajotettiin ja ihmisiä karkotettiin maasta, mutta osa on jäänyt maahan. Gospa Kovac´ syntyi Bosnia-Herzegovinassa ja hän muutti Sloveniaan vuonna 1976, 16-vuotiaana. Hän avioitui slovenialaisen kanssa ja hänellä on kaksi aikuista lasta. Virallisesti häntä ei ole olemassa.

    Alexander Todorovic´ asuu Sloveniassa perhesyiden vuoksi. Todorovic´ on yksi väestörekisteristä poistetuista. Hän kutsuu ilmiötä siviilikuolemaksi. Mies on yksi harvoista aktiiveista, joka ponnistelee sinnikkäästi menetettyjen kansalaisoikeuksien perään. Aseina ovat muun muassa nälkälakko ja yhdistystoiminta. Todorovic´ tietää, että tukijoita olisi, mutta nykypäivänäkään suurin osa ei uskalla osallistua toimintaan nimellään tai kasvoillaan. Todorovic´ on kirjoittanut kirjeen viranomaisille, missä vaaditaan muun muassa väestörekisterin johtajaa tilille. Asiasta on tiedotettu myös medialle, mutta paikalla ei ole ketään, kun 22-jäseninen komitea ojentaa kirjeen kaupungin pormestarille. Yhdistyksen toiminta tuntuu yhtä näkymättömältä kuin sen jäsenten väestörekisteriotteet.

    Kuinka Slovenia kykeni tekemään etnisen puhdistuksen salassa muilta Euroopan mailta?

    Tuotanto Dimitar Anakiev Jan Vrijman Fund.

    Teksti: Piritta Pesonen

    [Takaisin]


    17.5.2005 klo 22.55 TV2
    Välipysäkillä


    Kuva: TV2 Tiedotus

    (In Transit)

    - viisumijonossa Istanbulissa.

    Istanbul yhdistää idän ja lännen, sillä kaupunki sijaitsee maantieteellisesti sekä Aasian että Euroopan mantereilla. Monille siirtolaisille Lähi-idästä, Länsi-Afrikasta ja Etelä-Aasiasta kaupunki on välipysähdyspaikka matkalla Eurooppaan, Australiaan ja Pohjois-Amerikkaan. Pääsylippu lännen paratiisiin on kuitenkin vaikea saada. Viisumeita on odotettava jopa vuosia. Kaikki eivät koskaan pääse välipysäkiltä eteenpäin.

    Viisihenkinen Badawin perhe on odottanut viisumia Kanadaan lähemmäs neljä vuotta. Molemmat vanhemmat ovat insinöörejä. Odotteluaikana vaimo opettaa englantia ja isä tekee käännöstöitä. Siirtolaisten on vaikea saada työtä, koska he ovat laittomasti maassa. Irakilaisperheen isä Sadoon Badawi kuvitteli, että Istanbul olisi kuin Rooma, mutta siirtolaisten slummiutuva asuinalue on kuitenkin jotain muuta.

    Toisen irakilaisperheen isä on mennyt jo edeltä Eurooppaan ihmissalakuljettajien matkassa. Perheen äiti Paiman Abdukaldir ikävöi miestään ja tuntee olonsa turvattomaksi Istanbulissa. Pojat Hareem ja Hemen elättävät perhettä hanttihommilla. - Jos isä olisi täälllä, kaikki olisi paljon helpompaa, pojat miettivät. Perhe hajoaa lopulta entisestään, kun äiti kyllästyy odotteluun Istanbulissa ja muuttaa takaisin Irakiin perheen pienempien lasten kanssa. Vanhin poika jää Istanbuliin.

    Nigerialainen Jonathan tuli Istanbuliin vuonna 1996 tavoitteenaan päästä Ruotsiin. Mies kuitenkin käännytettiin lentokentältä, jonka jälkeen hän on yrittänyt 24 kertaa öisillä kumiveneretkillä Eurooppaan. Poliisi on estänyt aikeet joka kerta. Jonathan tapasi Istanbulissa myös Nigeriasta tulleen Rosalinen ja pariskunta on nyt aviossa. Odottelu länteen pääsystä jatkuu. Pariskuntaa yhdistää sama uskonto. - Vain usko auttaa kestämään täällä, Jonathan toteaa.

    Tuotanto inHouse Projects.

    Teksti: Piritta Pesonen

    [Takaisin]


    26.4.2005 klo 22.55 TV2
    Tavallisia ihmisiä


    Kuva: TV2 Tiedotus

    Ordinary people: It could happen to anyone (Les gens comme nous)

    -mitä voi tehdä, jos virkavalta kohtelee kaltoin?

    Saint-Denis sijaitsee Pariisin pohjoisosassa. Kaupunginosalla on huono maine, mutta johtuuko se alueen asukkaista vai virkavallasta? Levottomuudet johtuvat monien asukkaiden mielestä siitä, että alueella asuu taustoiltaan liian erilaisia ihmisiä, jolloin eri rotujen ja uskontojen väliset konfliktit kärjistyvät.

    Lokakuun 17. vuonna 2001 Sain-Denis'n lähiö todisti mellakkaa, jossa erään naapuruston luottamus poliisiin katosi. Kadulla sattui ryöstö ja tekijä pakeni pihapiiriin. Poliisi tuli perässä ja pidätti väärän miehen, töistä palaamassa olleen yövartija Hakim Ould Khaledin. Tilannetta selvittämään tulleet ihmiset joutuivat osaksi mellakkaa, jonka seurauksena annettiin nippu kunnianloukkaussyytteitä - poliisia kohtaan, ja pidätettiin alun perin todistajiksi kutsuttuja sivullisia.

    Hakim sai poliisin pampusta niin pahasti, että joutui viettämään sairaalassa 10 päivää. Hänet hakanneet neljä poliisia joutuivat tutkintaan, mutta eivät saaneet syytteitä vaikka Hakimin oma vaimo todisti tapahtuneen ja pahoin runnellusta miehestä on valokuvia. Tilannetta selvittänyt René Loubayi pidätettiin 20 tunniksi ja oikeuskäsittelyn jälkeen hänet tuomittiin sakkorangaistuksiin poliisin herjauksesta. Miehen usko Ranskan oikeuslaitokseen on koetuksella.

    Muu yhteisö ei helpolla usko poliisien toimineen väärin, mutta saman kokeneet syyttävät poliiseja ennakkoluuloista. - Kyllähän sitä uskoo että poliisien käytökselle löytyy järkevä syy. Nyt uskon toisin. Syyttömällekin voi käydä näin, Jean-Michel Julieno sanoo. Hän meni väliin, kun naapuri ärhenteli pihalla leikkineille lapsille. Tilanne kärjistyi ja paikalle kutsuttiin poliisit. Lopputuloksena Jean-Michel pidätettiin niin rajuin ottein, että hän loukkasi nilkkansa. Jean-Michel ilmoitti häiriköivästä naapuristaan, mutta asiaa ei käsitelty. Miestä rasistisesti solvannut naapuri vaatii kuitenkin oikeusteitse 1500 euron korvauksia.

    Poliisin edustajien mukaan Sain-Denis'ssä toimitaan kuten muuallakin: kuulusteluun kuuluu tietty riski ja voimankäyttö. Mutta missä menee raja? Dokumentti perustuu ohjaaja Patricia Boutinard Rouellen omiin kokemuksiin.

    Tuotanto Poin du Jour. Ranska.

    Teksti: Piritta Pesonen

    [Takaisin]


    19.4.2005 klo 22.55 TV2
    Kurjuuden kierre


    Kuva: TV2 Tiedotus

    (Dites a nos enfants que nous nous sommes tant battus)

    Oma koti on muutakin kuin katto pää päällä tai sisustamisen kohde. Se on yksi edellytys perhe-elämälle. Pariisin liepeillä asuu ihmisiä ympäri vuoden asuntovaunuissa täysin ilman mukavuuksia. Kaikille ei tule edes kylmää vettä. Stéphanie Herbrecht on yksinhuoltaja. Hänellä on neljä lasta, joista kaksi on sijaiskodissa. Kaksi muuta asuvat äitinsä kanssa asuntovaunussa. Stéphanie haluaisi perheen yhteen, mutta ensin pitäisi saada koti.

    Jeannine on toiminut kahdeksan vuotta vapaaehtoistyössä järjestössä, joka kiertää näissä hökkelilähiöissä auttamassa kurjuudesta pois haluavia. Häntä nyppii yhteiskunnan välinpitämättömyys sellaisia kohtaan, jotka itse haluaisivat muuttaa elämäntilannettaan. Jeannine auttaa muun muassa Christian Michaudia, joka hakee vaimonsa kanssa asuntoa, jotta saisi lapsensa takaisin. Isän ikävä on suuri ja hän on jopa kirjoittanut Presidentille kirjeen, jossa hän selvittää tilannettaan ja tarvetta omalle kodille.

    Monet asuntovaunulähiön perheistä ovat eläneet kurjuudessa sukupolvien ajan. Jotkut heistä ovat tottuneet elintasoonsa. 35-vuotias Perle Adolf on asunut asuntovaunualueella 15 vuotta. Perheenäiti on sopeutunut ympäristöön vaikka se likaisuudessa ja rähjäisyydessään ei olekaan hänen mielestään paras kasvupaikka lapsille.

    Kunnanjohtajan vierailee alueella. Hän kertoo, että asuntovaunuille etsitään uutta sijoituspaikkaa, koska tämän alueen tontit eivät ole pysyvää asumista varten tarkoitettuja. - Asumistason vaatimukset ovat muuttuneet viime vuosina, muun muassa saniteettitilat eivät voi olla kaikille yhteisiä, kunnanjohtaja tietää. Puheet eivät vakuuta Perlea, hän vaatii tekoja. -Haluan oman wc:n itselleni ja lapsilleni! Perle toivoo huomiota päättäjiltä, jotta alueelle saataisiin edes vesijohto. - Synnyimme täällä ja tänne meidät haudataan, Perle sanoo. Hän on odottanut 10 vuotta, jotta saisi vaunulleen pysyvän maapaikan, missä käytettävissä olisi myös juokseva vesi ja saniteettitilat. Nyt vedenhakupaikkana on hautausmaa. - Kuolleilla on vettä, mutta meillä ei, nainen naureskelee täyttäessään vesisäiliötä.

    Teksti: Piritta Pesonen

    [Takaisin]


    12.4.2005 klo 22.55 TV2
    Oikeus elämään


    Kuva: TV2 Tiedotus

    (Dilemma: Premature)

    - lapsen ennenaikainen syntymä on kohtalokas alku uudelle elämälle

    Suomen sairaalat hoitavat vuosittain 60 000 synnytystä, vastasyntyneistä keskosia eli ennen 32. raskausviikkoa syntyneitä, alle 1.5 kg:n painoisia on n. 2 % eli 1200 lasta vuosittain. Valtaosa keskosista selviää elämään vastasyntyneiden kehittyneen tehohoidon ansiosta. Hoidon periaatteet ovat pohjoismaissa hyvin samankaltaisia. Illan ohjelmassa tutustutaan norjalaisen sairaalan vastasyntyneiden teho-osastoon. Päätös elämän vaalimisesta ei aina ole helppo. Lääkärin ja vanhempien on joskus tehtävä vaikea päätös siitä, milloin hoito on lapsen kärsimyksen lisäämistä ja onko sen jatkaminen lasta kohtaan väärin.

    Trond Berg-Hansenin ja Brynhild Foshaugin kaksosvauvat Victor ja Agathe syntyivät 10 viikkoa liian aikaisin. Vain 672 grammaa painanut Victor on kriittisessä tilassa, mutta sinnittelee sitkeästi elämänlangassa kiinni. 1346 gramman painoinen Agathe puolestaan joutuu hätäleikkaukseen, kun heiveröisen vauvan keuhkot lakkaavat toimimasta. Vanhemmat eivät voi muuta kuin toivoa parasta - ja pelätä pahinta.

    Thomas Lid Ballin ja Camilla Ungerin Magnus-poika joudutaan keisarileikkaamaan 3 kuukautta ennen laskettua aikaa. Lapsella on ollut jo kohdussa aivoverenvuoto ja hänet on saatava nopeasti ulos. Riski on suuri ja sekunnit voivat ratkaista tulevaisuuden. Magnusilla on hengitysvaikeuksia, mutta tilanne on vakaa ja jopa parempi kuin uskallettiin toivoa. Kuitenkin voi viedä vuosia ennen kuin lopulliset vauriot - psyykkiset tai fyysiset - tulevat esiin. - Elämämme voi muuttua kokonaan, toteaa Thomas -isä. - Meidän on valmistauduttava hoitamaan vammaista lasta koko loppuikämme.

    Osastolla on hoidettavana myös lapsi, joka pysyy hengissä vain tekniikan avulla. Vauvan aivot ovat vakavasti vaurioituneet eivätkä keuhkot toimi kunnolla. Lääkärit kokoontuvat pohtimaan tilannetta ja päätyvät siihen, että hoidon lopettaminen olisi paras ratkaisu sekä lapselle että vanhemmille. Vanhemmat ymmärtävät, että pienokainen on vakavasti sairas, mutta lopullinen päätös lapsen irrottamiseksi hengityskoneesta on raskas ratkaisu.

    Yllevalin sairaalan ylilääkäri Rolf Lindeman on suorapuheinen. Lukuisat monivammaiset, laitoksissa ilman vanhempia elävät lapset ovat saaneet hänet kyseenalaistamaan ihmisten pitämisen hengissä keinotekoisesti. Hänen mielestään kaikki elämä ei ole elämisen arvoista. - Hengissä pitäminen hinnalla millä hyvänsä on epäeettistä, hän sanoo. - Ajattelen ensisijaisesti lasta, on väärin pakottaa lapsi elämään kovassa kivussa ja kärsimyksessä. Silloin kuolema on parempi vaihtoehto.

    Norjassa ei ole lainsäädäntöä ennenaikaisten keskosten hoidosta. Lääkärit ovat laatineet yhtenäisen ohjeiston, mutta se ei ole laillisesti pätevä. Kukin lääkäri tekee niin kuin parhaaksi näkee.

    Kenellä on valta päättää, kuka jää henkiin ja kenen annetaan kuolla? Pitäisikö jokainen lapsi pelastaa - vaikka ennuste olisi lohduton? Kuka voi määritellä, millainen on riittävän hyvä elämänlaatu? Kaikki vauvat yritetään pelastaa, mutta olisiko lapsen kannalta oikein joskus myös luovuttaa?

    Tuotanto TV2 Danmark, Tanska.

    Teksti: Elina Ristmeri

    [Takaisin]


    5.4.2005 klo 22.55 TV2
    Kaivostyöläisen muotokuva


    Kuva: Katarsis Film & Media

    (Porträtt av sju gruvarbetare i olja)

    Yksi Ruotsin vanhimmista työpaikoista sulkeutui 8. joulukuuta 1992 - tuhatvuotias kaivos Falunissa. 11 vuotta myöhemmin seitsemän entistä kaivostyöläistä muistelee raskasta mutta rakasta työpaikkaansa Mats Bjurbomin ja Torbjörn Lindqvistin tekemässä dokumentissa. Samalla, kun miehet kertovat tarinaansa kameralle, syntyy taiteilija Lisbeth Boholmin siveltimen vedoista öljymaalaus, joka jättää pysyvän muiston Falunin viimeisistä kaivostyöläisistä.

    Göran Stjärnlöf muistelee, että viimeisen päivän tilaisuus oli liikuttava. Kun viimeinen juhlapuhe oli pidetty, kaivostyöläiset sytyttivät kynttilöitä kunnioittaakseen 900 työläisen historiaa. Vaikka työ maan alla oli raskasta, päivät menivät nopeasti ja toverihenki oli hyvä.

    Pentti Lönnqvist jäi ainoana työntekijänä sulkeutuneeseen kaivokseen kontrolloimaan vedenkorkeutta ja pumppuja. Aluksi hän käveli käytävillä ja kuunteli kadonneen työn ääniä. Vanha kaivos itsessään hautoo myös monia mysteerejä. Kerrotaan, että jo satoja vuosia erään kaivostyöläisen lesken haamu on etsinyt kaivoksen onkaloihin kadonnutta miestään. Se, joka törmäsi kaivoksessa rouvan haamuun, kohtasi samalla myös oman kohtalonsa.

    Dokumentti kuvaa myös kaivostyöläisten ammattiylpeyttä. Raskas työ pimeässä kalliossa luo sellaista yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, joka on maan pinnalla epätavallista.

    Tuotanto Kataris Film & Media ja SVT.

    Teksti: Piritta Pesonen

    [Takaisin]


    29.3.2005 klo 22.55 TV2
    Barcelonan värit


    Kuva: TV2 Tiedotus

    (Barcelona colors)

    Massiivinen maahanmuutto on tuore ilmiö. Espanjaan saapuvat maahanmuuttajat joutuvat kohtaamaan ennakkoluuloja ja jopa rasismia. Usein siirtolaisena uuteen maahan asettuva janoaa tietoa kulttuurista, sen perinteistä, tavoista ja ihmisistä sekä kielestä, mutta alkuperäisväestöllä on olemassa valmiit perhe-, ystävyys- ja sukulaissiteet, eivätkä he siksi ole kovinkaan innokkaita tutustumaan siirtolaisiin ja näiden edustamiin kulttuureihin.

    Kansojen sulatusuuniksi muuttuneen Barcelonan katalonialainen alkuperäisväestö vasta totuttelee uusiin kulttuureihin samalla, kun maahanmuuttajat pohtivat, miten löytää oma paikkansa vieraassa yhteiskunnassa.

    Rukhsana on pakistanilainen. Hän kokee joutuvansa jatkuvasti rasismin kohteeksi sekä selittelemään ja todistelemaan olemassaoloaan ja valintojaan. Akateemisesti koulutettu musliminainen väsyy ja masentuu yleistyksistä, joita kohtaa päivittäin omia maansisariaan ja -veljiään koskien. Hän työskentelee Barcelonan yliopistossa, jonka akateeminen rauha, perinteet ja kunnioitus kiehtovat.

    Espanjassa kampaamon perustanut ja leivonnaisia valmistava Marités lähettää rahaa säännöllisesti kotimaahansa Filippiineille. Kun muutto Eurooppaan tuli ajankohtaiseksi, oli pakko tehdä myös kipeä päätös - lapset jäivät Filippiineille. Maritésin mies on koulutukseltaan rakennusinsinööri, mutta hankkii nyt elantonsa kotiapulaisena. -Välillä hävettää sanoa, että siivoaa toisten kodeissa, kun on tottunut käskemään, sanoo José. Barcelonan filippiiniläiset ovat pariskunnan mukaan sopeutuneet niin hyvin espanjalaiseen menoon, että nyt arveluttaa tuoda lapsia maahan, jottei nämäkin unohtaisi perinteitä ja tapoja, jotka kotimaassa ovat suuressa arvossa.

    Dominikaanisesta tasavallasta Espanjaan lähteneen Plinion haaveena oli aina ollut laillinen maahanmuutto Espanjaan. Heti tultuaan Barcelonaan hän huomasi, että kyseessä oli kaunis maa, jolla oli paljon annettavaa. - Maahanmuuttajalla on vaikeaa, muttei mahdotonta. Elämähän ei ole helppoa, asenne ratkaisee, ammattinyrkkeilijän urasta haaveillut Plinio lohkaisee. Hän on toiminut nelisen vuotta hedelmäkuskin työssä, mutta koska nyrkkeily on verissä, vapaa-ajallaan hän valmentaa paikallisia nuoria nyrkkeilijöitä.

    Yhteistä näillä maahanmuuttajilla on koti-ikävä ja huoli elämän järjestymisestä ulkomailla. Toiset heistä haluaa palata kotimaahansa, missä elämänkulku vaikuttaa helpommalta ja toiset taas kokevat, että ovat löytäneet paikkansa ja ovat oman onnensa seppiä.

    Tuotanto Televiso de Catalunya, s.a. 2001.

    Teksti: Piritta Seppälä

    [Takaisin]


    22.3.2005 klo 22.55 TV2
    Elämän tuntijat


    Kuva: TV2 Tiedotus/kuva kuvanauhalta

    - vanhusten hoidon uudet muodot korostavat inhimillisyyttä.

    Ihmisten elinikä nousee jatkuvasti kehittyvän lääketieteen myötä ja vanhusten osuus väestöstä lisääntyy. Samaan aikaan vanhusten hoito puhututtaa niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Ei ole yhdentekevää, millaisissa olosuhteissa elämme viimeiset vuodet. Dokumentissa vieraillaan neljässä erilaisessa vanhusten palvelutalossa Luxemburgissa ja Saksassa. Niissä kaikissa pyritään inhimillisempään ja yksilöllisempään vanhusten hoitoon.

    Gerontopsykologi Stefan Gutensohn perusti kodinomaisen hoitoyhteisön Luxemburgiin, jossa periaatteena on jokaisen yksilön huomioon ottava hoito-ohjelma. Laitosmaisuus halutaan poistaa niin palvelutalon sisustuksesta, vanhusten kohtelusta kuin ilmapiiristä. Toimintaperiaatteena ovat kooltaan pienemmät hoitoryhmät. Hoitokodin kustannukset eivät ole sen suuremmat kuin muissakaan vanhainkodeissa.

    Asukkaat saavat tuoda mukanaan henkilökohtaisia tavaroita ja lemmikit ovat jopa toivottuja. 93-vuotias Yvonne Zoller esittelee huonettaan, jonka seiniä koristavat rakkaat valokuvat ja muistot eletystä elämästä. - Viihdyn täällä, huoneessani voin tehdä mitä haluan, enkä ole yksin, Zoller kertoo.

    Pienryhmät ovat parempia myös hoitohenkilökunnan mielestä. - On tunnettava ihmisen elämänvaiheet, jotta voi auttaa, hoitaja Tom Friedrich sanoo. Hän kritisoi saksalaisen vanhustenhuollon liian pieniä henkilökuntaresursseja. - Suurin osa on niin uupuneita kiireen vuoksi, että lopettaa työt parin vuoden jälkeen. Friedrich itse huolehti entisessä työpaikassa apuhoitajan avustuksella 26 vaikeasti sairaan vanhuksen hoidosta. Se oli liian raskasta.

    Luxemburgilaisen Sant Josephin hoitokodissa yksikään sen 80 asukkaasta ei joudu viettämään päiväänsä sängyssä, vaikka usea heistä on vakavasti sairas. Suuressa osassa saksalaisia vanhainkoteja tilanne on päinvastainen. - Vuoteen omana pitäminen on vanhentunut ajatus, joka johtuu hoitovirheistä, huonosta organisaatiosta tai henkilökuntapulasta, Stefan Gutensohn kritisoi.

    Pohjois-Saksan Kielissä sijaitsee palvelukeskus, jonka yhteydessä on ammattiyhdistyksen ylläpitämä palvelutalo. Yksi sen tyytyväisistä asukkaista on 74-vuotias Jutta Wilker. Hän pystyy asumaan omassa asunnossaan, vaikka terveys on reistaillut. Jokainen asukas saa yksilöllistä hoitoa tarvittaessa ympäri vuorokauden. Asunnossa on hälytyskytkimiä hätätilanteita varten ja Wilker tuntee olonsa turvalliseksi. Keskuksen päiväkeskuksessa voi viettää myös aikaa esimerkiksi erilaisissa kerhoissa tai lounastaa tuttujen kanssa. Suositun palvelukeskuksen asukasmäärä kasvaa jatkuvasti ja kaikille ei ole tarjota tilaa.

    Riesebyn kylässä Pohjois-Saksassa sijaitsee yksityinen palvelukoti, jossa hoidetaan ainoastaan muistihäiriöisiä vanhuksia. Kodissa on noin 10 asukasta. Hoitaja Mirja Bernhard kertoo, että yksilöllinen hoito on työnä haastavaa, mutta jonain päivinä se tuntuu raskaalta. Muistihäiriöisten vanhusten hoito on vaativaa. Hoitajien itsensä mielestä heidän työnsä on yhteiskunnassa aliarvostettua, joka näkyy henkilökuntapulana ja liian matalina palkkoina.

    Tuotanto ZDF, Saksa, 2002.

    Teksti: Piritta Pesonen

    [Takaisin]


    15.3.2005 klo 22.55 TV2
    Työ pirstaleina


    Kuva: TV2 Tiedotus

    - kun kone korvaa ihmisen.

    Teollisuudessa kone korvaa yhä useammin ihmisen ja mediassa kerrotaan päivittäin uusista irtisanomisista paitsi Suomessa myös Ranskassa. Neljä vuosikymmenien uran tehnyttä naista menetti työnsä, kun Ranskassa Lejabyn liivitehtaan omistajille tuli halvemmaksi teettää sama työ Tunisiassa ja tehdas lopetti toimintansa. Nyt entisillä työntekijöillä on haussa paitsi uusi työ myös uusi elämä.

    51-vuotias Danielle Defour on ollut työttömänä seitsemän kuukautta. Hän ehti työskennellä 31 vuoden ajan tehtaalla kunnes kone korvasi hänen työnsä. Nyt on edessä uuden uran aloittaminen, mikä tuntuu keski-ikäisestä naisesta lähes ylivoimaiselta. Uudelleentyöllistämiskurssi on hänelle pakkopullaa. Jo työhakemuksen teko tuntuu naisesta vastenmieliseltä. - Hakemukset eivät sovi minulle! hän tuhahtaa. - Ei voi jäädä laakereilleen lepäämään, työllistämiskouluttaja kannustaa. Tämä ei motivoi Daniellea tai tämän kohtalotoveri Michelleä. He olivat luottaneet siihen, että voisivat olla samassa työpaikassa eläkeikään saakka. Työn menetyksen myötä Danielle on menettänyt ison palan elämästään. Katkeruutta kannetaan paitsi entiselle työnantajalle myös poliittisille päättäjille. Konsultti pyytää kameraryhmää poistumaan siinä vaiheessa, kun katkerien naisten tunteet alkavat kuohua liian vihamielisinä. Tuottaako jalkautuminen työn haussa tulosta paperien täyttelyn sijaan?

    47-vuotias Brigitte ja 46-vuotias Iréne Biron ovat perustaneet irtisanomiskorvauksillaan alusvaateliikkeen. Alkuinnostuksen jälkeen epävarmuus kytee, kun palkkaa ei ole vielä kuulunut. Suorittavaan työhön tehtaassa tottuneet naiset eivät ole omaksuneet yrittäjyysasennetta ja päivät tuntuvat pitkiltä, kun asiakkaita ei käy. Päivässä pitäisi yltää 400 euron myyntiin, jotta yritys olisi voitollinen. Mikäli naiset eivät seuraavan kolmen kuukauden aikana pääse omilleen, edessä on liikkeen myyminen.

    51-vuotias Giséle Pichon on tehnyt pätkätöitä useiden vuosien ajan ja toimii nyt vanhusten hoitajana. Työtä tarjotaan erityisesti kouluttamattomille naisille. Yhdessä kollegansa kanssa Giséle siivoaa, pukee vanhukset, hoitaa ruuan ja muutkin kotiaskareet. Palkkaus on minimiluokkaa, mutta Gisélellä riittää työmotivaatiota. - Koulutan itseäni jotta pärjäisin työssäni ja saisin vähän lisää arvostusta, hän sanoo.

    Työtä voi pitää terveyteen verrattavana: kun siinä ei ole ongelmia, se on itsestäänselvyys, mutta jos sen menettää, huomaa kuinka tärkeä osa se ihmisen elämää on.

    Tuotanto France TV.

    Teksti: Piritta Pesonen

    [Takaisin]


    8.3.2005 klo 22.55 TV2
    Hissi


    Kuva: TV2 Tiedotus

    (Lift)

    - kohtaamisia kerrosten välillä.

    Dokumentaristi Marc Isaacs päätti kuvata elokuvan erään lontoolaisen kerrostalon hississä. Tietämättä, millaisen vastaanoton hän tulisi saamaan, Isaacs asettui hissiin odottaen oikeaa hetkeä rikkoa hissimatkan hiljaisuus.

    Isaacsin on onnistunut vangita nauhalle autenttinen tunnelma. Britannialainen hissikulttuuri näyttää olevan yhtä vapautunutta kuin suomalainen: seinille tuijottelu on yleisempää kuin juttelu muiden matkustajien kanssa. Pikkuhiljaa Isaacs luo kuitenkin kontakteja kerrosten asukkaisiin. Hän pääsee yllättävän lähelle ihmisten henkilökohtaista elämää pelkkien hissimatkan ajan kestävien keskustelujen tuloksena.

    Suhtautuminen Isaacsiin vaihtelee. Jotkut kävelevät tyystin ovien ohi, kun huomaavat hississä kameramiehen. Eräs mies tuo hänelle ruokaa ja eräs nainen ripustaa hissin seinälle rukouksen. Liekö dokumentaristin vaikutusta, mutta tunnelma hississä vapautuu sitä mukaa, kun Isaacs matkustaa mukana.

    Kerrostalon elämän kuvaus peilaa myös Britannian monikulttuurista yhteiskuntaa, missä luokka-, rotu- tai muilla eroilla ei arjessa ole merkitystä. Pääosaa näyttelevät erilaiset persoonat.

    Tuotanto YLE Asiaohjelmat.

    Teksti: Pirita Pesonen

    [Takaisin]


    1.3.2005 klo 22.55 TV2
    Pavelin ja Alevtinan latu


    Kuva: Editors Oü/Tuija Lammi

    Pavel Koltshin ja Alevtina Koltshina ovat hiihtourheilua seuraavalle Suomen kansalle tuttuja nimiä. Vaikka Pavelin ja Alevtinan saavutukset kuuluvat jo kaukaiseen historiaan, ovat he edelleen maailman kuuluisin hiihtäjäpariskunta. 50- ja 60 -luvuilla hymyilevät ja toisiaan suukottelevat venäläiset kahmivat yhteensä 21 olympia- ja MM -mitalia.

    Aktiiviuransa jälkeen pariskunta keskittyi hiihtovalmennukseen. Tieteelliseen valmennukseen kouluttautunut Pavel nosti useita valiohiihtäjiä kansainvälisille kilpaladuille. Hänen oppilaisiinsa kuului mm. Anatoli Smigun, joka valmentaa nykyään Virossa maailman hiihtoeliittiin kuuluvaa tytärtään Kristinaa.

    Etelä-Viron mäkinen maasto tuli Koltshineille tutuksi jo aikaisin 50 -luvulla. Neuvostoliiton edustushiihtäjät treenasivat ja valmistautuivat kansainvälisiin koitoksiin joka vuosi useita kuukausia Otepäässä sijaitsevassa yleisliittolaisessa hiihtovalmennuskeskuksessa.

    Muutama vuosi Viron itsenäistymisen jälkeen Koltshinit tekivät ratkaisevan päätöksen. He päättivät myydä Moskovan asuntonsa ja jäädä elämään Etelä-Viroon. Päätökseen vaikutti ratkaisevasti se, että Otepäässä oli asunut koko ikänsä heidän ainoa poikansa Feodor. Kiireiset urheilijat olivat löytäneet vuonna 1958 Otepäästä pojalleen hyvän hoitajan, "Viron äidin", jonka hoivissa Feodorista oli kasvanut virolainen.

    Eläkepäiviään Koltshinit viettävät pikkutilallaan Otepään ulkopuolella. Pariskunta elää yksinkertaista maalaiselämää kanoja, hanhia ja vuohia kasvattaen. Otepään hiihtokeskuksen tuntumassa elää myös muita kansainvälisesti tunnettuja hiihtäjiä: esimerkiksi Andrus Veerpalu, Jaak Mae ja Kristiina Smigun.

    Hiihtolegendojen arkeen tuovat hohtoa mm. tapaamiset vanhojen hiihtokollegojen kanssa. Alevtinan rakkaimpiin kilpasiskoihin kuuluu Siiri "Äitee" Rantanen, joka vieraili Koltshinien luona viimeksi menneenä syksynä. Kun "Äitee" ja Alevtina tapaavat, löytyy yhteinen sävel välittömästi, vaikka kumpikaan ei osaa toistensa äidinkieltä.

    Alevtina syntyi Uralilla 30 -luvun alussa. Samoihin aikoihin syntyi myös Pavel Jaroslavlin kaupungissa, Volgajoen rannalla. Minkälainen on ollut Pavelin ja Aletinan yhteinen latu Moskovan miljoonakaupungista kansainvälisten koitosten kautta Etelä-Viron maalaismaisemaan? Sen eri vaiheista kertovat uniikisti mm. Pavelin ja Alevtinan kuvaamat 8:n ja 16 mm:n kaitafilmit. Pariskunnan komeaa hiihtouraa esitellään myös Otepäähän pari vuotta sitten avatussa hiihtomuseossa. Viron hallitus myönsi Koltshineille vuonna 1996 Viron kunniakansalaisuuden hiihtäjinä ja valmentajina saavutetuista ansioista.

    Ohjaaja Risto Vuorinen.

    Tuotanto EDITORS OÜ, Viro ja YLE Asiaohjelmat.

    Teksti: Risto Vuorinen/Elina Ristmeri

    [Takaisin]


    22.2.2005 klo 22.55 TV2
    Viinan vankina


    Kuva: TV2 Tiedotus

    (Guérir de l’alcool)

    Alkoholismi on usein elinikäinen sairaus. Vitsauksen voittamiseen ei ole tarjolla poppaskonsteja, vaan tervehtyminen vaatii sairastuneen omaa mielenlujuutta.

    Francesca Patoun on vaikea hyväksyä tosiasiaa, että tipaton elämä on ainoa vaihtoehto hallita alkoholismia. Hän on viettänyt kahden vuoden aikana useita hoitojaksoja päihdeklinikalla. Repsahtamisia on tapahtunut jokaisen hoidon aikana, mutta Francesca uskoo silti vielä onnistuvansa. Francescan yritys raitistua on ristiriitainen. Hän on itse hakeutunut hoitoon, mutta hangoittelee samaan aikaan terapiaistuntoja vastaan.

    Marc Papon on ollut kuivilla lähes vuoden ja hänen mielestään raitistuminen on ollut helppoa. Hän pelkää silti repsahtavansa uudelleen, eikä voi edes nuuhkaista alkoholia. Marc kertoo, että osa hänen ystävistään vain odottaa, koska mies tarttuu pulloon. Tämän vuoksi Marc pitää työpaikallaan raitistumisensa suhteen matalaa profiilia. Marc purkaa masennusta ja ahdistusta kirjoittamiseen. Ympäristön paineet ja vaikutteet ovat Marcin mielestä suuri uhka raittiina pysymiselle. Hänen mielestään alkoholia on liian helposti tarjolla.

    Patrick Francois oli kuivilla kaksi vuotta, kunnes ratkesi uudelleen juomaan. Alkoholiton elämä on Patrickin mielestä ankeaa ja hän tarvitsee omien sanojensa mukaan alkoholia ymmärtääkseen olemassaolonsa. Ajatus siitä, ettei voi juoda enää koskaan, tuntuu Patrickista kauhealta. Arjen kohtaaminen selvin päin on alkoholistille koetus ja Patrickin on opeteltava käsittelemään myös vaikeudet selvin päin.

    Didier Elixander on taistellut alkoholia vastaan lähes 20 vuotta. Hän on pilannut viinalla niin ison osan elämästään, ettei usko enää löytävänsä vierelleen ketään läheistä ihmistä. Raitistuminen vaatii koko elämän remonttia, johon kuuluvat myös ihmissuhteet.

    Tuotanto Point du Jour & France 2, Ranska.

    Teksti: Piritta Pesonen

    [Takaisin]


    15.2.2005 klo 22.55 TV2
    Martin

    - ennakkoluuloista huolimatta rakkaudentäyteistä elämää

    Martin on 15-vuotias latvialainen nuori, joka on vaikeasti kehitysvammainen. Hänen elämänsä ei tule koskaan olemaan täysin itsenäistä. Vammaisten kuntoutus Latviassa on vielä heikkoa ja ennakkoluulot ovat suuret. Martinin vanhemmat eivät välitä tuijotuksesta, vaan yrittävät antaa pojalleen niin normaalin elämän kuin mahdollista.

    Tutkijapariskunta Inga ja Andris Skesteri ehti iloita terveen poikalapsen syntymästä vain lyhyen ajan - kun lapsi oli puolen vuoden ikäinen, alkoivat vanhemmat epäillä, ettei kaikki ollut kunnossa. Pian lääkäritkin vahvistivat asian - pienellä Martin-pojalla oli vaikea kehitysvamma. Kaikki harhakuvitelmat siitä, että poika voisi joskus viettää normaalia elämää karisivat lääkärin kehotukseen unohtaa kuvitelmat lapsen toipumisesta.

    Laitoshoito ei tullut kuuloonkaan. - Me olemme vanhemmat, jotka eivät koskaan hylkää lastaan, toteaa Andris. Äiti Inga jätti uransa hoitaakseen lasta kotona. Kun Martin täytti 5 vuotta hän aloitti tarhassa - äidin kanssa.

    Martin ei pysty liikkumaan, syömään tai pukemaan itse ja on täysin riippuvainen vanhempien avusta. Puutteellisen koordinaatiokyvyn vuoksi hän ei myöskään pysty kirjoittamaan tai piirtämään. Mutta Martin on valoisa ja ystävällinen nuori mies, joka ei koskaan loukkaa ketään tahallaan eikä tee tarkoituksellisesti pahaa. - Ei Martin ajattele etukäteen, mitä tekee, äiti kertoo. - Kerran hän repi puolet kissan viiksistä. Kuultuaan, että kissaan sattui, hän oli todella pahoillaan. Mutta ei kissakaan suuttunut. Martinille ei voi suuttua.

    Martin tulee olemaan lapsen tasolla koko ikänsä. Tulevaisuus huolestuttaa vanhempia. Mitä pojalle tapahtuu, kun vanhemmista aika jättää? Ottaako yhteiskunta tulevaisuudessa suuremman roolin myös vammaisten palvelujen järjestämisessä?

    Vaikka tulevaisuus on suuri kysymysmerkki, leimaavat perheen elämää tänään katkeruuden ja murheen asemesta rakkaus ja lämpö. - Joka ilta ajattelen, kuinka tärkeä Martin minulle on, sanoo Inga. - Meidän kohtalomme on elää tällaista elämää ja se on arvokasta. Tärkeintä on muistaa, että Martin ei ole onneton, äiti toteaa.

    Tuotanto Velku Fonds, Latvia.

    Kuva: Ali Lacheb
    Teksti: Elina Ristmeri

    [Takaisin]


    Tiistaina 8.2.2005 klo 22.55 TV2
    Kun vapaus pelottaa


    Kuva: Tv2 Tiedotus

    (At home behind bars)

    - vankilakierre voi olla vaikea lopettaa

    Ramón Cano on istunut vankilassa yli puolet elämästään, 31 vuotta. Kaikki alkoi polkupyörävarkaudesta. Nuori poika purki turhautumistaan pikkurötöksiin, joista kasvoi vuosien myötä katkeamaton kierre. Cano vapautuu kolmen vuoden päästä jolloin hän on 59-vuotias. Ajatus vapautumisesta pelottaa miestä. - Olen mieluummin vanki kuin vapaana kadulla, Cano myöntää.

    Vankilasta on tullut Canon koti ja perheyhteisö. Hänet tunnetaan hyvätapaisena ja työteliäänä vankina. Cano ei kaipaa muurien toiselta puolen mitään. Ilman koulutusta ja ammattia, vankilakundin leima otsassa, astuminen vapaaseen maailmaan ei miestä houkuta.

    Canon perhesuhteet vankilan ulkopuolelle ovat katkenneet. Mutta mitä tapahtuu, kun ensimmäistä kertaa lomille lähtiessä portilla onkin joku vastassa? Sisko haluaa tavata veljensä, johon ei ole ollut vuosikausiin missään yhteyksissä. Sisaren maininta saa ensimmäisen kerran dokumentin aikana hymyn Canon huulille.

    Mikä on perheen merkitys laitostumisen ehkäisemisessä? Entä mikä on yhteiskunnan rooli tuomionsa sovittaneiden rikollisten uudelleensopeuttamisessa vapaaseen elämään? Dokumentti kertoo Ramón Canon tarinan kaunistelematta ja saa miettimään, onko koskaan liian myöhäistä aloittaa uudelleen alusta.

    Tuotanto Televisió de Catalunya, Espanja

    Teksti: Piritta Pesonen

    [Takaisin]


    Tiistaina 1.2.2005 klo 22.55 TV2
    Ei kenenkään äiti


    Kuva: TV2 Tiedotus

    (Nobody’s mother)

    - katu tarjoaa yösijan ja leivän, lapset kaipuun ja huolen

    Espanjalaiset Raquel ja Mercedes asuvat kadulla. Barcelonan kujat ja aukiot ovat heille tuttuja. He tietävät, mistä saa parhaan yöpaikan, missä voi käydä pesulla ja missä voi säilyttää turvallisesti vähiä tavaroita. Suurkaupungin kaduilla asuu pääasiassa keski-ikäisiä miehiä, mutta miksi perheelliset naiset ovat päätyneet nukkumaan siltojen alla? -Kukaan ei pakottanut, asiat vain menivät näin, naiset sanovat. Elämässä on liian monta kipeätä asiaa.

    Raquel ajautui kodittomaksi, kun työt siivousfirmassa loppuivat vuosi sitten. Koko omaisuus kulkee mukana ostoskärryissä, patja levitetään yöksi juuri siihen, missä on sinä yönä hyvä nukkua. Tuntuu paremmalta vaihtoehdolta kerjätä kadulla, kuin pyristellä hyväksikäytettynä pienellä palkalla. Työtäkin tärkeämpi menetys on ollut luopuminen vasten tahtoa omista lapsistaan. Muut lapset kuolivat aivokalvontulehdukseen, Vanessa-tytär otettiin pois, kun viranomaiset saivat selville, kun lapsen isä on vankilassa.

    Mercedes sairastaa syöpää ja vietti aikoinaan ensimmäisen yönsä kadulla, kun aviomies hakkasi hänet. Hän on maksanut lasten koulunkäynnin ja elämisen, kaikki viralliset paperit ovat kunnossa, mutta silti lapset vietiin häneltä.

    Yhteistä näille naisille on taistelu jokapäiväisestä leiväistä ja huoli huomisesta. Sekä jatkuva toive, että lapset ottaisivat taas yhteyttä. He välittävät ja haluaisivat pitää yhteyttä lapsiinsa, mutta vaikka nämä ymmärtävät äitinsä tukalan tilanteen, ovat hekin joutuneet tekemään kipeitä valintoja. Äidit puolestaan kokevat, ettei heidän lapsiaan voisi vähempää kiinnostaa. Se on menetyksistä suurin ja raskain.

    Tuotanto Televisio de Catalunya.

    Teksti: Elina Ristmeri / Piritta Pesonen

    [Takaisin]


    18.1.2005 klo 22.55 TV2
    Kauhukakarat

    Onko koulukoti parempi vaihtoehto kuin vankila? Nuori rikollinen voi sovittaa rangaistuksensa muuallakin kuin vankilassa. Ranskaan on perustettu maan ensimmäinen suljettu koulukotilaitos, jossa kokeillaan vaihtoehtoisia tapoja palauttaa nuoret takaisin kaidalle polulle. Onko koulukoti kuitenkaan paras paikka kaikille nuorisorikollisille?

    15-vuotias Emmanuel on ehtinyt tehtailla jo kymmeniä pankkiryöstöjä ja murtovarkauksia. Koulua hän ei ole käynyt vuosiin. Tekojaan hän on sovitellut vankilassa, mutta nyt on edessä sijoitus koulukotiin puoleksi vuodeksi. Miten käsiraudoissa koulukotiin kuljetettu nuorukainen muuttuu puolen vuoden aikana?

    Entä miten ympäristö suhtautuu, kun pikkukaupunkiin perustetaan koulukoti? Bordeaux'n lähelle perustettu laitos saa paikallisten äänekkään vastustuksen. Asukasyhdistyksen kokouksen puheenvuoroissa lietsotaan pelkoa ja vihaa sen asukkaita kohtaan. Erityisen huolestuttavana pidetään sitä, että koulukodista on helppo karata, vaikka nuoria vartioi vuorokauden ympäri 26 aikuista ja yövartija.

    Henkilökunta painottaa, että koulukoti ei ole vankila, mutta sillä on tarkat säännöt, joita on noudatettava. Osa nuorista ymmärtää tämän, mutta joukossa on myös sellaisia, jotka eivät kykene noudattamaan yhteisiä sääntöjä. Nuoren rikollisen taustat ovat usein rikkonaiset ja monen ainoat tavat kommunikoida ovat suunsoitto ja väkivalta. Karkaamistapaukset luovat rauhattomuutta paitsi koulukodin muihin asukkaisiin myös ympäristöön.

    Dokumentti seuraa millaisia tuloksia koulukodin ensimmäisten toimintakuukausien aikana saavutetaan.

    Tuotanto France TV, 2004.

    Teksti Piritta Pesonen


    11.1.2005 klo 22.55 TV2
    Viisumi, vodka ja viedonauha


    Kuva: TV2 Tiedotus

    (Visa, Vodka and Videotape)

    - ukrainalaispariskunnan pakomatka videopäiväkirjana

    Norjasta haki vuonna 2001 turvapaikkaa peräti 16 000 ihmistä. Ukrainalaiset Igor ja Natalia Covach kuuluvat tähän joukkoon. Mitä Norjassa tapahtui? Saivatko he jäädä Norjaan vai muuttuiko matka vain seikkailuksi lumen ja jään keskellä? Pariskunta kuvasi kaiken pakomatkan aikana kokemansa videolle.

    Igor Covach toimi viime presidentinvaaleissa kotimaassaan Ukrainassa vaalilautakunnan puheenjohtajana Kiovassa. Ongelmat alkoivat, kun Igor kieltäytyi väärentämästä vaalituloksia. Yritysjuristin koulutuksen saaneen miehen toimisto suljettiin, tavarat pengottiin ja henkeä uhkailtiin. Kesken kävelymatkan puistossa tapahtunut murhayritys sai Igorin ja Natalian tekemään päätöksen hakea turvapaikkaa ulkomailta.

    Ystävien suosituksesta pariskunta valitsi pakomatkansa kohteeksi demokraattisen valtion maineessa olleen Norjan. Matka alkoi marraskuisena päivänä vuonna 2001 bussilla Saksaan, josta edelleen kohti Norjaa. Oslossa pariskunta vastaanotti apua asianajajalta, joka Igorin ja Natalian kertoman mukaan kehotti heitä väärentämään henkilöllisyyspaperinsa. Asianajaja on kiistänyt syytökset.

    Pariskunta siirrettiin Pohjois-Norjaan Osrudin vastaanottokeskukseen odottamaan turvapaikka-anomuksen käsittelyä. Kummallakaan ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka pitkään he joutuisivat päätöstä odottamaan.

    Elämä oli yhtä juhlimista, päivästä toiseen. - Kiovassa tapahtui koko ajan jotain, tuollaisessa kyläpahasessa ei ollut mitään, toteaa Natalia. - Ei keksitty muutakaan tekemistä. Vaarallinen elämä jatkui kuitenkin myös Norjassa, jossa pariskunnan toiminta liikkui laillisuuden rajamailla.

    Videopäiväkirjan muotoon tehty Norjan television tuottama dokumentti kertoo yhden pakomatkan tarinan. Miten Igorille ja Natalialle lopulta kävi?

    Tuotanto NRK, 2003.

    Teksti: Elina Ristmeri