NORIMAKI (=merilevärulla)
.....................................................................................
Ainekset:
* Japanilainen riisi (myös suomalainen puuroriisi käy)
* Riisietikka tai Rajamäen etikka
* Sokeri
* Suola
* Vihanneksia (esim. avokado, kurkku)
* Raakaa merikalaa (esim.lohi, siika, tonnikala)
HUOM. Kalan on oltava merikalaa, koska järvikalassa voi
olla matoja!
* Merilevää
* Wasabi (tulinen piparjuuritahna)
* Bambumatto
Riisi:
Riisin keittäminen on tärkeä osa norimakin valmistusta.
Huuhtele riisi ensin huolellisesti kylmässä vedessä,
kunnes huuhteluvesi ei enää muutu sameaksi.
Laita huuhdeltu riisi kylmään veteen. Riisiä
ja vettä laitetaan kumpaakin yhtä paljon. Keitä
täydellä teholla, kunnes vesi kiehuu. Sen jälkeen
alenna lämpötilaa ja anna riisin hautua, kunnes vesi
on haihtunut. On tärkeää, että riisin annetaan
olla koko prosessin ajan kannen alla. Riisin keittäminen
kestää n. 18 minuuttia. Ota riisi pois hellalta.
Jätä riisi kannen alle hautumaan vielä noin 18
minuutiksi. Kumoa riisi kulhoon. Sekoita etikka-sokeri-suola-seos
riisiin siten, että riisistä tulee hieman etikkainen.
Etikka-sokeri-suola-seos:
* 1 dl etikkaa
* 1 rkl sokeria
* ripaus suolaa
* sokeria voi lisätä oman maun mukaan
Norimakin rullaaminen:
Merilevälevy asetetaan bambumaton päälle.
Laita siihen riisi, wasabi ja vihannekset tai raaka kala. Rullataan
tiukaksi kääröksi. Leikataan lyhyiksi rulliksi.
Jos merilevä repeilee leikatessa, kastele veitsi. Syödessä
norimakia voi dipata soijaan.
2. NIGINI SUSHI
...................................................................
Valmista riisi samalla tavalla kuin norimakissa. Kastele kädet.
Pyöritä riisi palloksi kämmenessä. Sivele
wasabia raakaan kalaviipaleeseen.
(HUOM! Oltava merikalaa, esim. lohi, siika, tonnikala).
Laita kalaviipale riisipalleron päälle, wasabipuoli
alaspäin. Tasoita riisipalleron pohja, jotta pallero pysyy
pystyssä. Tarjoile!