Ruokakaappi : Japanilainen keittiö


NORIMAKI (=merilevärulla)
.....................................................................................


Ainekset:

* Japanilainen riisi (myös suomalainen puuroriisi käy)
* Riisietikka tai Rajamäen etikka
* Sokeri
* Suola
* Vihanneksia (esim. avokado, kurkku)
* Raakaa merikalaa (esim.lohi, siika, tonnikala)
HUOM. Kalan on oltava merikalaa, koska järvikalassa voi olla matoja!
* Merilevää
* Wasabi (tulinen piparjuuritahna)
* Bambumatto

Riisi:

Riisin keittäminen on tärkeä osa norimakin valmistusta. Huuhtele riisi ensin huolellisesti kylmässä vedessä, kunnes huuhteluvesi ei enää muutu sameaksi.

Laita huuhdeltu riisi kylmään veteen. Riisiä ja vettä laitetaan kumpaakin yhtä paljon. Keitä täydellä teholla, kunnes vesi kiehuu. Sen jälkeen alenna lämpötilaa ja anna riisin hautua, kunnes vesi on haihtunut. On tärkeää, että riisin annetaan olla koko prosessin ajan kannen alla. Riisin keittäminen kestää n. 18 minuuttia. Ota riisi pois hellalta.

Jätä riisi kannen alle hautumaan vielä noin 18 minuutiksi. Kumoa riisi kulhoon. Sekoita etikka-sokeri-suola-seos riisiin siten, että riisistä tulee hieman etikkainen.


Etikka-sokeri-suola-seos:

* 1 dl etikkaa
* 1 rkl sokeria
* ripaus suolaa
* sokeria voi lisätä oman maun mukaan


Norimakin rullaaminen:

Merilevälevy asetetaan bambumaton päälle. Laita siihen riisi, wasabi ja vihannekset tai raaka kala. Rullataan tiukaksi kääröksi. Leikataan lyhyiksi rulliksi. Jos merilevä repeilee leikatessa, kastele veitsi. Syödessä norimakia voi dipata soijaan.


2. NIGINI SUSHI
...................................................................


Valmista riisi samalla tavalla kuin norimakissa. Kastele kädet. Pyöritä riisi palloksi kämmenessä. Sivele wasabia raakaan kalaviipaleeseen.

(HUOM! Oltava merikalaa, esim. lohi, siika, tonnikala).

Laita kalaviipale riisipalleron päälle, wasabipuoli alaspäin. Tasoita riisipalleron pohja, jotta pallero pysyy pystyssä. Tarjoile!