Etusivu    |     Fredi     |    Tapani Kansa     |    Paula Koivuniemi    |    Jukka Kuoppamäki    |    Arja Saijonmaa    |   Tapsan tahdit

 

Ehdokkaat

- Arja Saijonmaa

Arja Saijonmaa 1960-luvulla, kuva: Kalle Kultala

Arja Saijonmaa ja Heikki Kinnunen, kuva Ensio Suonio 1970
Arja Saijonmaa ja Heikki Kinnunen Sirkus Pasila -ohjelmassa 14.11.1970

kuvaaja: Matti Sulanto
Kuva vuodelta 2000, kuvaaja: Matti Sulanto

Arja Saijonmaa 2003, kuva: Jyrki Valkama

Nordisk Julkonsert 2003

 

 

 

 

 

 

Arja Saijonmaa on luonut näyttävän uran kansainvälisillä estradeilla. Arja muistetaan mm. 1970-luvulla kiertueesta kreikkalaisen muusikon Mikis Theodorakiksen kanssa. Monipuolisen laulu-uransa aikana Arja on laulanut mm. poliittisia lauluja, ranskalaisia chansoneita, etnomusiikkia, suomalaisia tangoja ja ruotsalaista diskoiskelmää. Saijonmaa on levyttänyt suomeksi, ruotsiksi, norjaksi, espanjaksi, ranskaksi, kreikaksi ja saksaksi.

Arja aloitti opiskelunsa Sibelius-Akatemian solistilinjalla, hän siirtyi Ylioppilasteatteriin. Siellä hän toimi näyttelijänä, ohjaajana ja johtajana.

Arja levytti ensimmäiset levytyksensä vuonna 1969. Ensimmäinen hitti oli Kaj Chydeniuksen säveltämä Puhu minulle rakkaudesta. 70-luvulla Arja levytti enimmäkseen poliittista musiikkia ja kreikkalaista kansanmusiikkia Mikis Theodorakiksen orkesterin säestämänä. Vuonna 1977 Arja ja Mikis julkaisivat levyn Ruotsissa. Vuonna 1979 hän levytti chileläisen Inti Illimani yhtyeen kanssa Violeta Parran lauluja. Jag vill tacka livet (Gracias a la vida) on yksi Arjan suurimpia menestysiskelmiä.

1980-luvulla Arja levytti enimmäkseen iskelmämusiikkia. Hän levytti mm. suomalaisia ikivihreitä sävellyksiä ruotsiksi. 1983 levytettiin Arjan suurin suomenkielinen menestys Ystävän laulu, joka on venäläisen trubaduurin Vladmir Visotskyn sävellys, johon Juha Watt Vainio teki hienon suomenkielisen tekstin.

Arja Saijonmaasta tuli YK:ssa hyvän tahdon lähettiläs 1980-luvun lopulla.

Arja Saijonmaa on osallistunut neljästi euroviisukarsintoihin:
1971 Talvilintu sijoittui viimeiseksi Suomen euroviisukarsinnassa 1987 Högt över havet sijoittui toiseksi Ruotsin euroviisukarsinnassa, häviten vain yhdellä pisteellä voittajasävelmälle. Myöhemmin laulusta tuli Second Chance Contestin voittaja. 1990 Arjan laulama Gabriela sijoittui kolmanneksi Suomen euroviisukarsinnasta ja laulusta tuli myös Suomen edustaja Second Chance Contestiin. 2005 Vad du än trodde så trodde du fel ei päässyt Ruotsin euroviisukarsinnassa alkukarsintavaihetta pidemmälle.

Arja Saijonmaan kaupallisesti menestynein pitkäsoitto on v. 1987 ilmestynyt Högt över havet, joka myi Ruotsissa yli 200 000 äänitettä.

Saijonmaa on myös näytellyt elokuvissa Punatukka (1969), Pohjan tähteet (1969) ja Puntilan isäntä ja hänen renkinsä (1985)

 

 

 

 

 
 
   
 
 
>