Etusivu    |     Fredi     |    Tapani Kansa     |    Paula Koivuniemi    |    Jukka Kuoppamäki    |    Arja Saijonmaa    |   Tapsan tahdit

 

Ehdokkaat

- Tapani Kansa

Tapani Kansa, kuva: Kalle Kultala  1960-luku
Tapani Kansa, kuva: Kalle Kultala 1960-luku

Tapani Kansa, kuva: Kalle Kultala 1970-luku
Tapani Kansa, kuva: Kalle Kultala 1970-luku

Tapani Kansa, kuva: Kalevi Rytkönen 1983
Eurovision laulukilpailut 1983, kotimainen
karsinta. Tapani Kansa, kuva: Kalevi Rytkönen

Tapani Kansa Hotelli Soinnussa 2000, videokuva
Hotelli Sointu -ohjelmasta 01.04.2000. Tapani
Kansa on Beatles-tunnelmissa Hotelli Soinnussa.

Tapani Kansa Laulavassa sydämessä 2002, kuva: Antero Tenhunen
Tapani Kansa LAULAVA SYDÄN: OLAVI VIRTA -ohjelmassa.

Tapani Kansa, kuva: Seppo Sarkkinen


Tapani Kansa TAMMERKOSKEN SILLALLA 2004.

 

 

 

 

 

 

Tapani Kansa osallistui vuonna 1967 Scandia-levy-yhtiön järjestämään koelaulutilaisuuteen. Jaakko Salo huomasi nuoren miehen lahjakkuuden ja järjesti hänet levyttämään. Sävelmät olivat Marianne ja Lapsuuden vala.

Seuraavaksi Tapani Kansa levytti mannermaisen menestysiskelmän Manchester & Liverpool, Pertti Reponen teki kappaleeseen suomenkieliset sanat ja se sai nimen Kauempaa ja kauempaa. Maaliskuussa 1968 pääsi näyttämään tulkitsijan kykynsä Tom Jonesin miljoonahitissä Delilah. Näitä seurasivat menestyskappalleet Ruotsista lainattu listaiskelmä Käymme yhdessä ain, saksalaissävelmä Kuljen taas kotiin päin ja brittihitti Eloise.

Vuonna 1969 julkaistiin Tapani Kansan ensimmäinen LP-levy, joka oli koottu hänen siihenastisista äänitteistään. Se myi niin hyvin - yli 10 000 kpl - että hänelle myönnettiin maamme ensimmäinen virallinen kulta-LP. Laulaja kaipasi muunkinlaista ohjelmistoa. Hän levytti keväällä -72 kokoelman Jaakko Salon uudelleen sovittamia vanhoja kotimaisia iskelmiä otsikolla Kultainen nuoruus.

Vuonna 1974 Tapani kansa aloitti opinnot Sibelius-Akatemiassa. Televisiossa hänet nähtiin mm. näytelmäelokuvassa Anu ja Mikko sekä esiintyi myös Operettiteatterissa My Fair Ladyssa. Hän vieraili mm. myös Kom-teatterissa Aleksis Kiven näytelmässä Olviretki Schleusingenissa ja Turun kaupunginteatterissa Kalle Holmbergin ja Ralf Långbackan opissa.

Tapani Kansa alkoi toimia myös tuottajana, sovittajana ja sanoittajana, ensimmäinen sanoitus oli kappale Sulle, sitä ovat seuranneet mm. Rokkivaari Hotanen ja Veikko Nieminen sekä Kalajoen hiekat eli California Dreaming ja Tulkaa tytöt takaisin , joista viimeksi mainittu kappale oli myös Tapani Kansan säveltämä.

Monipuolisena laulaja tunnettu Tapani Kansa on tehnyt myös Heikki Sarmannon vaativista Leino-lauluista kootun albumin Moment musical. Vuonna 1980 vuorossa oli Seppo Hovin johdolla työstetty M.A.Nummisen sävellyksiä sisältänyt kokoelma Soi, sieluni, soi. 80-luvulla hän teki myös ensimmäisen Betonimyllärit ja Merikanto -kiertueet.

Tapani Kansa oli osallistunut useampana vuonna euroviisukarsintoihin. Vuonna 1982 hän sai esitettäväkseen peräti neljä kilpailukappaletta, joista yksi oli Toivo Kärjen ja Vexi Salmen yhteistyö Paista päivä.

Heti vuosisadan ja -tuhannen vaihduttua ilmestyi tuttuja klassisia laulelmia sisältänyt kokoelma Valaistu ikkuna ja 2002 Leonard Cohenin hitistä otsikkonsa lainannut popahtavampi CD Salaisuudessain. Vielä samana vuonna Tapani Kansa yllätti keikkailemalla Markku Aron ja Dannyn kanssa ja kolmikolta ilmestyi tapauksen kunniaksi jopa yhteinen CD otsikolla Pojat.

Tapani Kansa 2003, Seppo  Sarkkinen
Kuva nauhoituksista Mies ja musiikki– Poimintoja Jaakko Salon tuotannosta,
muistokonsertti vuonna 2003. Seppo Sarkkinen

 

 

 

 

 
 
   
 
 
>