Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen

  Suuri kotikisa -
mitä tiedät
asumisesta?

Erilaista asumista -
ilmoittaudu!

 

 

 

Kitti Kurussa: yhden naisen urakka!

Nuljahtaneita hirsiä, lattiasieni, 180 remontoitavaa neliötä ja kolmekymppinen Kitti Puhakka. Siinä oivat ainekset ikuisuusprojektille Kurussa. Tila on ollut Kitin suvulla 1600-luvulta asti ja nyt Kitti kunnostaa 150-vuotiaasta hirsitalosta itselleen kotia. Kitillä on plakkarissa koristemaalarin, huonekaluentisöijän ja puusepän taidot ja riittävästi sisua projektin läpiviemiseen. Kitti "temuaa ja teuroo" tilallaan viikonloput ja kaikki mahdolliset vapaat hetket.

- Tämän talon kunnostuksessa käytetään ainoastaan vanhoja ja vanhan henkisiä, luonnonmukaisia materiaaleja. Minun talooni ei tule muovia eikä lastulevyä missään muodossa, sen voin luvata, puhkuu neiti Puhakka.

Talonpoikaisluksusta

Talosta on purettu 1950-luvulla tehdyn remontin jäänteet. Talossa täytyy nostaa hirsiä, kuivata rossipohjaa ja lisätä olkieristeitä ennen kuin esimerkiksi salin alkuperäiset, leveät lattialankut lyödään taas paikoilleen. Pirtti kalustetaan talonpoikaishuonekaluilla, sali uusrenessanssihuonekaluilla ja kulmakamari jugend-huonekaluilla.

- Nämä tyylit ovat sydäntäni lähellä ja näillä vähän tyylikkäämmillä huonekaluilla saadaan luotua arjen luksusta muuten talonpoikaiseen asumiseen, Kitti kertoo.

Kitti Puhakka opettaa Kangasalla ja Tampereella koristemaalausta ja huonekaluentisöintiä. Hänelle vanhat tavarat ovat arjen aarteita. Kitti aikoo hyödyntää artesaanin taitojaan maalaamalla tapettikuviot suoraan pinkopahvitetulle seinälle. Myös makuukamarin pönttöuuni saa uuden marmorikuvioinnin.

- Kylpyhuoneeseen tulee, kuten jokaisessa perinteisessä suomalaisessa maatalossa on, punaisen räiskyvät jugendtapetit, kultaiset hanat ja tassuamme. Siellä kelpaa vilvoitella kuumina kesäpäivinä, jos ei aina kipaise järveen asti. Täytyyhän tässä kaikessa kaaoksessa olla vähän Hollywood-luksusta, naurahtaa Kitti omille suunnitelmilleen.

"Ei tartte auttaa!"

Kitti ei ole jäänyt odottelemaan, että komea ja avulias timpuri kaartaisi pihaan hiacellaan. Tämä tarmokas nainen kunnostaa talonsa itse. Ystävistä löytyy onneksi alan taitajia ja muun muassa ikkunat ovat parhaillaan työn alla puuseppä Minna Saariolla Kuhmalahdella. Talkoitakin on pidetty, mutta koskaan apuvoimia ei ole liikaa, eikä aina edes tarpeeksi.

- Onhan tämä projekti aivan uskomaton työmaa, mutta veri vetää tänne aivan uskomattoman vahvasti. Juuret sitovat, vaikka joka toinen päivä on itkua joka toinen naurua. Elämä voisi olla helpompaakin, mutta silloin se ei ole elämää, puhelee Kitti rakennuksellaan hengitys pakkasessa höyryten.

Yhdeksän piharakennusta sekä yksi tiipii

Yksi pihapiirin rakennuksista on vanha leipomotupa eli pakari. Pakari on Kitin työmaaparakki, siellä hän pitää majaa viikonloppuisin. Pakarikin on tarkoitus kunnostaa. Aivan ensimmäinen rakennusurakka on kuitenkin toisaalla. Kitti aikoo rakentaa omaan saareen tiipiin, jossa hänen on tarkoitus viettää jo ensi juhannus.

- Välillä uskonpuute iskee kun ei meinaa varsi ja momentti riittää kaikkeen puuhasteluun. Onneksi näistä rakennuksista huokuu oma energiansa ja taas jaksaa painaa. Ja aikataulun suhteen on oltava realisti. Talo ei valmistu hetkessä, ei päivässä, eikä vuodessa, kertoo Kitti Puhakka.

Kunnostusprojektin innoittamana Kitti suunnittelee kirjaa vanhojen talojen kunnostuksesta yhdessä ystävänsä Kristiina Kalliojärven kanssa.

Toimittaja
Henna Kekki

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen

 
 
v