Etusivu
Viikon muutos
Asumisen ABC
Muutosvinkit
Erilaista asumista
Arkisto
Linkit
Toimitus
Ilmottautuminen

 

 

 

Paimion vanha pappila

Kun arkkitehti Viri Teppo-Pärnä perheineen muutti Paimion vanhaan pappilaan vuonna 1986, oli talo ollut autiona 15 vuotta. Vuonna 1806 rakennetun pappilan seinät olivat riekaleisia, kun lukuisat ostajaehdokkaat olivat testanneet, ovatko pinkopahvien takana olevat hirret kunnossa.

- Tottakai hirret ovat kunnossa talossa, jonka kivijalka on monta metriä korkea, toteaa Viri Teppo-Pärnä vanhan pappilan salissa. Sali oli tarkoitus jättää kylmäksi, mutta 7-henkinen perhe tajusi pian, että jokainen huone tarvitaan asumiseen.

Viri perheineen on saanut katsella ja kopioida pappilan vanhojen asukkaiden valokuva-albumeja. Myös asumistyylistä on saatu arvokasta tietoa. Salissa on 1900-luvun alkupuolella ollut tummat tapetit ja valkoiset pitsiverhot, samat elementit löytyvät salista tänä päivänäkin.

- Salin uuni on 1900-luvun alkupuolelta, joten emme hakeneet sisustusmallia 1800-luvun alusta, kunnioittaa Viri eri aikakausien asumista.

Maltillista kunnostusta

Jykevä hirsiseinä on ulkopuolelta laudoitettu ja välissä on tuohta tuulensuojalevynä. Hirsien raot on tilkitty huolellisesti. Hirren suojana on vanhoja pahvin paloja ja tapetin alla uudet pinkopahvit riekaleisten tilalla.

- Lattiasta poistimme ikävän korkkimaton ja maalasimme sen ohuesti öljymaalilla. Lattiaa ei ole nostettu koskaan ylös joten lattiassa näkyvät vanhat naulojen kannat. Me hyväksymme viileähkön lattian ja käytämme mattoja ja villasukkia. Lattiassa kiertää reunalauta, jonka voi tarvittaessa nostaa ylös ja niin mekin olemme monessa huoneessa tehneet - aukosta on työnnetty vähän sahanpurua sisään, Viri kertoo. Ainoa erikseen eristetty huone on alkanut arveluttaa - tuliko tehdyksi turhaa työtä?

- Vuonna 1986 teimme sen ajan "hyvän" ratkaisun eli panimme ohuen puukuitulevyn yhden huoneen ulkoseinän eristeeksi. Myöhemmin saatujen hyvien kokemusten jälkeen emme laittaisi enää sitäkään. Hirren varauskyky on aina hyvä ja pieni lisäys puukuitulevyä tekee vain sen, että seinä on mukavampi koskea pakkasellakin. Mutta kukapa nyt nojailisi pakkasella ulkoseinään, kysyy Viri ikään kuin itseltään.

Avovintti - terveellisen talon hyvä takuumies

Viri Teppo-Pärnä arvelee, että heillä on kohta varsinais-Suomen ainoa avovintti. Niin paljon ihmiset rakentavat nykyään huoneita entisiin avovintteihin.

- Me pidämme vinttiä teknisenä välittäjäkerroksena. Jos katto falskaa tai tuuli painaa peltikaton saumoista vettä sisälle, niin vintin lattialle ilmestyvää pisaraa voi siinä tarkastella. Tiedämme, mitä talossa tapahtuu. Jos vintti olisi rakennettu huoneiksi, rakenteiden alla voisi tapahtua vaikka mitä, emmekä pääsisi tarkastelemaan asioita ajoissa.

Talon tunnelma syntyy ihmisistä

Pappilan vanhat astiakaapit löytyvät yhä keittiöstä ja niiden seurana on tuttavilta saadut vanhat kierrätyskaapit. Näillä eväillä keittiön kalusteet tulivat maksamaan nolla markkaa.

- Kyllä se varmaan hirmuisesti hämmästytti tuttavia, jotka miettivät, että minkähänlaiset kaapinovet valitsemme. Mutta sitähän voi joskus säästää ja tässähän me olemme säästäneet vanhassa rahassa parisataatuhatta markkaa, jos vertaa naistenlehtien esittelemiin keittiöremontteihin. Kyllä vaatimattomissakin oloissa voi tehdä hyvää ruokaa ja pitää perheen tyytyväisenä, ei se ole kiinni olosuhteista vaan muista asioista, yhteishengestä ja elämän pienistä iloista.

Virin mielestä ihminen voisi olla joskus vähän vähempäänkin tyytyväinen ja iloita siitä,
mitä hänellä on juuri nyt.

- Elämä, oikea elämä on juuri tällä hetkellä tässä ja nyt, toteaa Viri tunnelmallisessa keittiössään.

Toimittaja
Henna Peltola

Takaisin arkistoon

Etusivu | Viikon muutos | Asumisen ABC | Muutosvinkit | Erilaista asumista
Arkisto | Linkit | Toimitus | Ilmottautuminen