yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Johdanto

XL kuuluttaja

Mediakompassi antaa opettajille mediakasvatuksen koordinaatit

Mediakompassi käsittelee audiovisuaalista mediaa, kuvallisia ja äänellisiä keinoja hyödyntävää viestintää. Kuva ja ääni vaikuttavat aisteihin. Yhdessä muiden kerrontaelementtien kanssa vaikutus vastaanottajaan voi olla merkittävä, joskus jopa todellisuustajua hämärryttävä. Audiovisuaaliseen maailmaan on helppo samaistua ja eläytyä.

Medioista on tullut osa arkipäiväistä viestintää, niiden tuomat elämykset ovat tuttuja ja niitä valitaan enemmän tai vähemmän persoonallisesti. Medialukutaito on muodostumassa perinteisen luku- ja kirjoitustaidon tasavertaiseksi kilpailijaksi. Mediataitoja olisi parasta päästä itse harjoittelemaan koulussa: kokeilemaan omaa tuottamista, vaikuttamista. Tällöin suhde mediaan muuttuu väistämättä.

Opettajien sivuston tavoitteet

  • alentaa kynnystä audiovisuaalisten mediataitotehtävien tekemiseen koulussa
  • antaa vinkkejä pienistä (ja laajemmistakin) mediataitoharjoituksista, joilla pääsee alkuun
  • rohkaista integroimaan mediakasvatusta eri oppiaineisiin
  • kannustaa opettajia toimimaan yhteistyössä ja vetämään mediakasvatusprojekteja yhdessä
  • näyttää videoiden avulla esimerkkejä aiheeseen liittyvistä opetustilanteista

Opettajien osio sisältää taustatietoa audiovisuaalisen mediakasvatuksen osa-alueista sekä konkreettisia ohjeita ja harjoituksia opettajien käyttöön kouluissa toteutettavaan mediakasvatukseen.

On hyvä muistaa, että eri paikkakunnilla toimii Mediakeskuksia, jotka tarjoavat koulutusta, tiloja työskentelyyn oppilaiden kanssa, mediapedagogista tukea, av-laitteita vuokralle ja neuvoja niiden käyttämiseen.

 
 

Poimintoja  

opepallo

Varkaat tiedon valtatiellä

Internet on kaikessa laajuudessaan sekä hyödyllisen että myös täysin tarpeettoman tiedon aarreaitta. Tiedon käyttämiseen on jokaisella ... Lue lisää