yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Videot

XL Cut

Mediakompassin opettajien sivuilta löytyy paljon kiinnostavia videoita kustakin aiheesta.


Median tarinat
Tarinat voivat olla todenmukaisia tai keksittyjä. Näitä kysymyksiä kannattaisi miettiä jokaisen median ja tarinan kohdalla: kuka, kenelle, mitä ja miksi?

Tarinoita on kerrottu aina
Kun ihmiset ryhtyivät kertomaan tarinoita tuhansia vuosia sitten, oli tarinoiden tarkoitus enemmänkin opettaa kuin viihdyttää. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Pekka Lehtosaari kertoo.

Tarina ei saa olla tylsä
Kiinnostava tarina on hyvin tehty. Tarina on tyydyttävä kokemus, kun se vastaa antamaansa lupaukseen. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Pekka Lehtosaari kertoo.

Viestintävälineiden maailma
Mediamaailmassa viestintävälineet ovat vaihtuneet ja kehittyneet. Jokaisella välineellä tarina kerrotaan juuri sille tyypillisellä, omalla tavallaan.

Tarinan synty
Tarinan tekijän pitää miettiä monia kysymyksiä: mitä, miksi, missä, milloin, kuka ja kenelle?

Vuorosanat kertovat paljon roolihahmon luonteesta
Tarinan kannalta on ratkaisevaa se tyyli, jolla esimerkiksi näyttelijä roolihahmoaan esittää.

Hyvä alku
Tarinan aloituksen tulee tapahtua toiminnan keskeltä, ilman turhaa johdattelua. Elokuvassa ensimmäisten 15 minuutin aikana katsojalle täytyy kertoa, mihin tarina pyrkii. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Pekka Lehtosaari kertoo.

Hyvä lopetus
Tarinan lopetuksen tulee olla yllättävä ja arvaamaton, mutta täysin johdonmukainen. Ohjaaja ja käsikirjoittaja Pekka Lehtosaari kertoo.


 
 

Poimintoja  

opepallo

Varkaat tiedon valtatiellä

Internet on kaikessa laajuudessaan sekä hyödyllisen että myös täysin tarpeettoman tiedon aarreaitta. Tiedon käyttämiseen on jokaisella ... Lue lisää