etusivu
toimitus
arkisto
palaute & vinkit
linkit
   

   LINKIT
 

MOT:n linkit

Lait ja eettiset ohjeet:

Sananvapauslaki:
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2003/20030460
– Suomi on vapaa maa, mutta joskus voi olla hyvä tietää kenen on vastuu.

Julkisuuslaki: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990621 – Periaate on Kustaa III:n ajalta, Anders Chydeniuksen kynästä: viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, julkinen valta ei toimi salassa kuin poikkeustapauksissa.

Muita toimittajan työhön vaikuttavia lakeja: https://www.journalistiliitto.fi/Resource.phx/sivut/sivut-journalistiliitto/pelisaannot/sananvapaus/index.htx – Erityisesti kunnianloukkauksia käsittelevä rikoslain 24. luku on hyvää iltalukemista myös netin käyttäjille.

Journalistin ohjeet: https://www.journalistiliitto.fi/Resource.phx/sivut/sivut-journalistiliitto/pelisaannot/journalistinohjeet/uudet.htx – Jos tilanne on poikkeuksellinen, toimittaja voi toimia poikkeuksellisesti. Hyvä että asia on sanottu suoraan.

Julkisen sanan neuvoston ratkaisuja: http://jsn.fi/ - MOT:lle löytyy kymmenen vuoden ajalta vain yksi langettava ratkaisu, sekin neuvoston äänestyspäätöksellä.

Yleisradion ohjelmatoiminnan säännöstö: http://www.yle.fi/yleista/pelis_ots.shtml – Oikeat tiedot, tasapuolisuus, avoimuus ja niin edelleen. Nykyisin tiukempi kuin journalistin ohjeet.

Hammurabin laissa on viestintäoikeuden kannalta maininnan arvoinen pykälä numero 109: ”Jos salaliittolaiset tapaavat majatalonpitäjän talossa, eikä salaliittolaisia vangita ja tuoda hoviin, majatalon pitäjä pantakoon päiviltä.”



Journalistista kansalaistoimintaa:

Tutkivan journalismin yhdistys: http://www.kaapeli.fi/tutki/ - Pieni yhdistys, joka yrittää edistää journalistien yhteistoimintaa silloin kun uutiskilpailu ei ole päällä. Myöntää lumilapiopalkintoja Suomen parhaista jutuista. Säännöistä löytyy yhä pätevä tutkivan journalismin määritelmä.

Grävande journalister, Ruotsi: http://www.fgj.se/ - Journalistien yhteistoiminta näkyy sopivan erityisen hyvin ruotsalaiseen kansanluonteeseen. Palkinnotkin ovat kultaa.

Foreningen for Undersogende Journalistik,Tanska: http://www.mediafocus.latest-info.com/ - ja sama tanskaksi. (Mistä löytyy tanskalainen öö?)

Analyyttisen journalismin instituutti Dicar, Tanska: http://www.dicar.dk/omdicar/index.htm – Viestintäalan yhteinen projekti vuosina 2001-2006. Toteutti useita merkittäviä tutkimuksia sekä Tanskassa että kansainvälisesti. Maataloustukien julkistamishanke on täältä peräisin.

Netzwerk Recherche, Saksa: http://www.netzwerkrecherche.de/ - Vakava huoli viestintäpolitiikan ja tutkivan journalismin tulevaisuudesta sopii saksalaiseen tyyliin. Yhdistyksellä kuitenkin menee hyvin; se julkaisee kirjoja ja jakaa vuosittain Majakka-palkintoja.

Investigative Reporters and Editors, USA: http://www.ire.org/ - Kaikki alkoi tietysti Yhdysvalloissa, jo viime vuosisadan alussa. IRE sai nostetta Don Bollesin murhasta ja Watergate-skandaalista 1970-luvulla.

Tutkivien toimittajien kansainvälinen verkosto: http://www.globalinvestigativejournalism.org/ - Entä haluatteko löytää tutkivan toimittajan Botswanasta, Bosniasta tai Borneolta?



MOT:n kilpailijoita ja esikuvia

Uppdrag granskning, SVT: http://www.svt.se/granskning/ - Ruotsalaisten voimavaroja voisi jopa kadehtia, ellei se olisi hyvien tapojen vastaista.

Brennpunkt, NRK: http://www.nrk.no/brennpunkt/ - Jokaisella vuonolla on omat salaisuutensa.

45 minuuttia, MTV3: http://www.mtv3.fi/45minuuttia/ - Toivottavasti tätä ei lopeteta. Myös ”Karpolla on asiaa” ansaitsisi maininnan, jos ohjelmalla olisi omat nettisivut.

Panorama, BBC: http://news.bbc.co.uk/1/programmes/panorama/default.stm – Brittiläisen imperiumin omatunto.

Panorama, NDR: http://daserste.ndr.de/panorama/ - Tutkivan journalismin klassikkomakasiini Hampurista.

Frontal21, ZDF: http://www.zdf.de/ZDFde/inhalt/24/0,1872,2000056,00.html – Paljastuksia Berliinistä.

60 Minutes, CBS: http://www.cbsnews.com/sections/60minutes/main3415.shtml – Alan klassikko sekä hyvässä että pahassa – huomatkaa toimittajien tähtikultti.




 

tulossa


mot uutisia



mot blogi