Pras Michel

Pras Michel

24.08.2012 | Toimittaja Veli Kauppinen

Kuva: Michael MordlerKuva: Michael MordlerJoulukuu 2007. YleX:n aamushow’n tekijät vaahtoavat studiossa päivän kuumista aiheista. He ovat puhuneet kuulijoille jo pari tuntia, mutta minä olen juuri laahustanut toimitukseen ja olen äreä kun kahvi on loppu. Tiedän toki itsekin, että kahvin loppuminen on vain tekosyy ärtyneisyyteeni: oikeasti minua vituttaa haastatella näin aikaisin aamulla ihmistä, josta en tiedä yhtään mitään. Tuntematon suuruus, jonka kanssa kohta jutustelen on ruotsalaisartisti DeDe, googlauksen perusteella sangen näyttävä nainen, jolta olen kuitenkin kuullut musiikkia vain yhden kappaleen verran. Eikä tuo Turn You On-biisi ole todellakaan mikään tajuntaa räjäyttävä pläjäys.

On sangen kiusallista haastatella ihmistä, jonka sinkku on kiinnostava vain sillä vierailevan räppärin johdosta. DeDen kohdalla asia on kuitenkin juuri näin: Turn You On-singlellä kun kuullaan Fugees-kolmikosta tuttua Pras Micheliä. Eikä hänkään juuri tällä hetkellä lukeudu maailman kuumimpien rap-artistien joukkoon.


Vaikka DeDe heittääkin singlellään härskiä läppää on stara silti Pras.

DeDe on saapunut Suomeen paitsi markkinoimaan singleään myös esiintymään 50 Centin lämppärinä. Aikaisin aamulla tapahtuvasta haastattelusta on kerrottu minulle vasta edellisenä päivänä, samalla hetkellä kun promosinkkunsa lyötiin kouraani. DeDestä itsestään ei löydy pikaisella etsimisellä juuri mitään kiinnostavaa (oikea nimi Denise Lopez, syntynyt Meksikossa, mutta asunut koko ikänsä Ruotsissa). Ainoat asiat, joista keksin naisen kanssa puhua, ovat singlensä fiittaaja sekä kiertuekumppaninsa. Journalistisessa mielessä liikun heikoilla jäillä.

Hermoilen asian parissa kun toimituksen lasiovi avautuu. Sisään astuu DeDe, jonka tunnistan valokuvista, sekä lippalakin kasvojensa eteen laskenut tummanpuhuva mies. Heitettyäni kepeät tervehdykset ruotsittaren kanssa siirryn kättelemään managerikseen luulemaani korstoa ja tajuan vasta tässä vaiheessa, että DeDe on raahannut mukanaan aidon Amerikan Ihmeen, Ghetto Superstarin, Fugeesin vähimmälle huomiolle jääneen jäsenen Pras Michelin!


Fugeesin lisäksi Pras Michel muistetaan tästä vuoden 1998 hitistään.

Jotenkin nolottaa viedä miljoonia levyjä myynyt, Grammy-palkittu artisti toimituksen vaatimattomaan kakkos-studioon, mutta nyt Pras Michelillä ei ole asiaa YleX:n aamuohjelmaan. Istahdamme koko kolmikko pieneen tarkkaamokoppiin ja yritän hädissäni saada keskustelua käyntiin. Pras Michelin saapuminen haastatteluun tuli minulle yllätyksenä eikä jutustelumme tunnu kiinnostavan miestä pätkääkään. Ainoa joka on tilanteen kanssa sujut on DeDe, mutta hänkin on aikaisesta ajankohdasta johtuen liian väsynyt nostaakseen tunnelmaa ns. nextille levelille.

Pras Michel jättäytyy haastattelussa jatkuvasti taka-alalle. Hän ymmärtää että tämä on DeDen show ja antaa naiselle tilaa ja tilaisuuden loistaa. Mutta DeDe ei saa tilanteesta otetta, antaa ympäripyöreitä, lyhyitä vastauksia ja Pras käy kärsimättömäksi. Vihdoin, kun otan puheeksi Fugeesin nykykuulumiset, tuo sammuva supertähti kaappaa haastattelun ja aloittaa mielenkiintoisesti polveilevan monologin, joka koukkaa Amy Winehousen huumeongelmien kautta miehen tekeillä olevaan soololevyyn ja siihen lopputulemaan, että Prasin liikkeellä pitävä voima on tuska.


Skid Row-dokumentissa Pras Michel vietti yhdeksän päivää kodittomana Los Angelesin pahamaineisessa kaupunginosassa.

Pras Michelin haastattelussa mainostamasta Experience Magic-albumista en ole tähän päivään mennessä kuullut mitään, sen sijaan mies on ollut kiireinen ainakin hyväntekeväisyysrintamalla. Kodittoman elämää dokumentissa kokeillut räppärismies on oman järjestönsä kautta pyrkinyt nostamaan kodittomien ongelmat ihmisten tietoisuuteen.

Mutta missä on DeDe?

Areena-sisältöä ladataan..
Jos soitin ei lataudu, voit katsoa klipin myös Areenassa

Areena-sisällön näkyminen vaatii Javascriptin päälläolon sekä Flash-liitännäisen

Kommentit (0)

Toimittaja

Toimittaja:

Veli Kauppinen

Uusimmat

 • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

  Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
 • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

  Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
 • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

  Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

 • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

  Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
 • Paula Vesala (kuva: Yle)

  Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

  PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
 • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

  Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä