Treme osa 4 - At The Foot Of Canal Street

Treme osa 4 - At The Foot Of Canal Street

19.02.2013

Professor Longhair alias ”Fess”, myyttinen pianoprofessori

Yhdysvaltain mustan musiikin keskuksista poiketen ei New Orleansin keskeinen instrumentti ole suinkaan kitara vaan piano – siis tietenkin puhallin- ja rytmisoittimien ohella. Monet populaarimusiikin hienoimmista pianisteista tulevat nimenomaan New Orleansista.

Jelly Roll Morton, Champion Jack Dupree, Tuts Washington, James Booker, HueyPianoSmith, Fats Domino, Eddie Bo, Dawell Crawford, Art Neville, Allen ToussaintDr. John sekä Henry Butler ovat historiallisia ja nykyisiä esimerkkejä kaupungin rikkaasta pianoperinteestä. Kaartiin on nyttemmin liittynyt myös ulkopaikkakuntalaisia (saintlouislainen Tom McDermott) ja jopa ulkomaalaisia (englantilainen Jon Cleary).

 

Sokea Henry Butler on yksi NO-pianismin merkittävimmistä pelureista tänä päivänä. 

 

Yksi vahvimmin 1940- ja 1950-luvun ja sen jälkeiseen pianistipolveen vaikuttaneita muusikoita on silti myyttinen Professor Longhair. Professor Longhair alias “Fess” , oikealta nimeltään Roy Byrd (19.12 1918 - 30.01. 1980), oli pitkään pääasiallisesti paikallinen guru, jonka vaikutus New Orleansissa oli kaikkialle ulottuva. Professorin levytykset eivät myyneet miljoonia, mutta miehen ikonisuus jätti jälkensä Fats Dominoon, Huey “Piano” Smithiin, Allen Toussaintiin, The Metersiin, The Neville Brothersiin ja Dr. Johniin, jotka kaikki ovat “Fessin” opetuslapsia.

 

Clint Eastwood haastattelee Dr. Johnia. Pätkässä myös proffa itse kertoo miten oppi soittamaan fiksaamalla kaduille hylättyjä romupianoita ja vetää lopuksi itsekin livenä Tipitinan.

 

Tunnusomaista Longhairiin rhythm & bluespianismille oli sen afrokuubalaisuus – esimerkiksi clavé-rytmin yhdistäminen bluesmuotoon, yleinen rumba-vaikutteisuus, joka ilmeni yhtä lailla vasemman käden bassolinjoissa, kuin myös oikean käden ornamentaalisissa kuvioissa. Myös Longhairin tukahtunut, mutta silti paikoitellen jodlausefekteihin taittuva laulutyyli oli uniikki.

 

Katkarapukauden ylistys.

 

Treme-sarjassa NO-kulttuurista herkeämättä sauhuavin hahmo on deejii-muusikko Davis McAlary (Steve Zahn), joka ykköstuotantokauden kolmannessa jaksossa ryhtyy pianosoitonopettajaksi. Oppilaana on Creighton ja Toni Bernetten (John Goodman ja Melissa Leo) tytär Sofia (India Ennenga). McAlary kehottaa tyttöä ensitöikseen unohtamaan Jeesuksen, Buddhan ja muut mahdolliset jumalat. Tästä eteenpäin sellaisia olisi vain yksi: Professor Longhair.

Ensimmäisen tunnin oppiaiheena on Professor Longhairin kimuranteimpiin pianoklassikoihin lukeutuva Tipitina, josta Fessilla itselläänkin oli kymmeniä eri variaatioita. Kappaleen ja Longharin mukaan on nimetty myös Tipitina’s, yksi kaupungin merkittävimmistä livemusiikkiklubeista.

 

Tipitina.

 

Muutamia muita Longhairin monista tunnetuista pianohelmistä ovat esimerkiksi Mardi Gras -intiaaniaiheinen Big Chief, joka kertoo Mardi Gras -intiaaneista. Biisi itsessään on toisen NO-legendan Earl Kingin käsialaa. King myös viheltää ja laulaa tällä kaksiosaisella levytyksellä, jolla Fess keskittyy äärimmäisen kiemuraiseen pianismiin. Huom! Varsinainen tekstiosuus tulee vasta sinkun b-puolella!

 

Big Chiefin komppi perustuu second line -komppeihin ja on yksi funkyimmista koskaan NO:ssa levytetyistä bluesbiiseistä.

 

Longhair-klassikoihin kuuluu niinikään Mardi Gras -aiheinen Go To The Mardi Gras.

 

Go To The Mardi Gras on jokavuotinen karnevaaliklassikko numero uno.

Kommentit (0)

Juttuun liittyvä henkilö

 (kuva: Yle / Jussi Nahkuri)

Esa ”Bluesministeri” Kuloniemi

Syntynyt 4.11.1956. Muusikko-toimittaja.

Soittanut kitaraa ammattimaisesti vuodesta 1976. Vuodesta 1982 pääbändi Honey B & T-Bones. Kirjoittanut bändin 20-vuotishistoriikin (LIKE 2002).

Toimittanut Yleisradiolle bluesaiheisia ohjelmia vuodesta 1986. Tällä hetkellä Bluesministeri-ohjelma Radio Suomessa maanantaisin klo 20:07-21:00.

Soundin vakituinen avustaja, kirjoittanut lisäksi mm. Rytmi-, Riffi- , Muusikko - ja Blues News -lehtiin.

Suomentanut Johnny Kniga Kustannukselle mm. yhdeksän mustan musiikin elämäkertateosta (mm. Muddy Waters, B.B. King, Marvin Gaye, Ray Charles…).

Pyörittää Helsingin Juttutuvassa Ghettoblues-klubia.

http://www.hbtb.net

http://fi.wikipedia.org/wiki/Esa_Kuloniemi

http://www.facebook.com/bluesministeri

Linkit

Esa Kuloniemen soittolista Treme 4:

http://www.tipitinas.com

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä