Pyhimysten sisäänmarssi

Pyhimysten sisäänmarssi

20.03.2014

Yksi Tremen kolmostuotantokauden keskeisistä teemoista on Antoine Batisten johtaman koulumarssibändin seurailu. Esimerkiksi toisessa jaksossa “Saints” orkesteri harjoittelee Basin Street Bluesia paraatiin.

Juuri tällaisissa koulujen marssibändeissä suurin osa New Orleansin muusikoista on perinteisesti oppinut musiikin ja soittamisen perusteet. 

Monet heistä antavat oppimaansa takaisin koutsaamalla nykyisiä koulubändejä. Näin perinne ruokkii itseään ja pitää yhteisön identiteettiä hengissä.

Katrinan jälkeen merkittävässä asemassa New Orleansin lapsille ja varhaisnuorisolle suunnatun marssibänditoiminnan jatkuvuudessa on ollut Derrick Tabbin perustama Roots of Music -koulutusohjelma.

Derrick Tabb (Rebirth Brass Bandin virvelirumpali) kyllästyi katsomaan sivusta heitteille jääneiden lasten vajoamista huumeisiin ja vankilakierteeseen ja perusti Roots of Musicin.

Saints maksaa turistille tuplasti

Kakkosjakson otsikko “Saints” tulee When Saints Go Marching In -klassikosta, sinällään hienosta biisistä, joka on New Orlensin kaupungin muusikoille suoranainen kivireki; perusjuntti turisti kun ei juuri muuta kappaletta tunne ja on toivomassa “Saintsia” joka käänteessä.

Ludde ja “Saints”.

Esimerkkinä “Saints-antipatiasta” on kakkosjakson kohtaus jossa Batiste vie oppilaansa oppitunnille Preservation Halliin. Tarunhohtoisen klubin seinällä bändin takana on kyltti, jossa ilmoitetaan että perinteisten toivebiisien täyttäminen maksaa kaksi taalaa, muut viisi taalaa ja “Saints” kympin.

Saints-allergiaa poti jo turisteille pimahtanut Sonny ensimmäisen tuotantokauden avausjakson katusoittokohtauksessa.

Dr. John ja “Saints”.

Morgus kuka?!

Kakkosjakson studiokohtauksessa Davis McAlary odottelee Morgus the Magnificentin saapuvan haastatteluun. Kyseessä on New Orleansin viihdeikoni Momus Alexander Morgus, joka oli 50-luvulla alkaneen ja kolmella vuosikymmenellä pyörineen paikallisen tv-sarjan suosittu isäntä. Morguksen hahmo oli yhdistelmä hullua tiedemiestä ja jonkinlaista Halloween-hahmoa.

Morgus-tv-sarja oli aikanaan niin suosittu että sille tehtiin tribuuttibiisikin. Kappaleen levytti vuonna 1959 nimellä Morgus & The Three Ghouls kolme New Orleansin tuolloista nuoren polven peluria, nimittäin Frankie Ford, Jerry Byrne ja – jälleen kerran - Mac Rebennack alias Dr. John:

 

toimittaja: Esa Kuloniemi

Kommentit (0)

Juttuun liittyvä henkilö

Esa "Bluesministeri" Kuloniemi

Muusikko-toimittaja

Toimittanut Yleisradiolle bluesaiheisia ohjelmia vuodesta 1986.

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä