Löydä oma hyvä persoonallisuustyyppisi

Enneagrammista apua parisuhteeseen ja työelämään. Kuva: Stock.xchng

Mutta miten ihmeessä positiivisia tunteita kaivaisi esille ja antaisi toiselle? Varsinkin jos se toinen on juuri loukannut minua verisesti.

Että mulla keittää yli! Apua, minkä sammakon mä laskin suusta! Nyt toi saa kuulla kunniansa! Tuttu tilanne kaikille. Jokin asia tai olosuhteet koetaan niin ahtaiksi, että mielessä laukeaa vaistoreaktio.

Tutkimusmatkalle omaan itseen voi lähteä enneagrammin avulla. Parhaimmillaan tämä tutkimusmatka eheyttää meidät läsnäoleviksi.

- Etuaivolohko sulkeutuu eli juuri se alue lakkaa toimimasta, jolla tuotetaan uutta ajattelua ja nähdään eri vaihtoehtoja. Tästä aktivoituu sellaista käytöstä, mikä ei ole kivaa, sanoo valmentaja Tuija Tähtinen

Miksi yksi huutaa ja murskaa kaiken ympäriltään, kun toinen vastaavassa tilanteessa käpertyy omaan yksinäisyyteensä ja muuttuu ylimieliseksi?

Samalla tavalla kuin meillä on syntymästä tietty temperamentti, niin me olemme myös jotain enneagrammityyppiä. Näitä enneagrammityyppejä on yhdeksän ja ne ovat kaikki yhtä hyviä. Työelämässä erilaiset tyypit ovat rikkaus. Parisuhteessa kaksi eri tyyppiä tukee ja täydentää toisiaan.

Se mihin tyyppiin kuulumme perustuu sisäiseen motivaatioon. Jokainen enneagrammityyppi hahmottaa maailmaa radikaalisti eri tavoin.

Enneagrammityypit:

  1. Perfektionisti/uudistaja on laaduntakaaja
  2. Auttaja/huolehtija välittää muiden tarpeista
  3. Suorittaja/menestyjä saa asioita aikaiseksi
  4. Romantikko/individualisti on herkkätunteinen havainnoijia
  5. Tarkkailija/pohdiskelija analysoi asioita
  6. Kyselijä/epäilijä on luotettava periaatteen ihminen
  7. Seikkailija/optimisti luo eloisaa energiaa ympärilleen
  8. Itsevarma/johtaja on oikeudenmukainen ja suojeleva laumanjohtaja
  9. Sovittelija/rauhanrakentaja tukee hyväluontoisesti kaikkia

eneagrammi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omaa tyyppiä voi hakea enneagrammi-testin avulla

- Ihmisellä saattaa olla vaikea löytää omaa enneagrammityyppiään, koska lähtökohtaisesti emme halua tulla lokeroiduiksi jonkun tyypin edustajiksi. Olemmehan kaikki ainutlaatuisia yksilöitä. Usein olemme myös oppineet käyttäytymään tavoilla, jotka eivät ilmennä sisintämme. Yhteiskunta suosii tällä hetkellä kolmostyyppiä eli suorittajia, siksi työelämässä näkyy nyt paljon kolmostyypin käyttäytymistä, sanoo Tuija, joka on enneagrammin seitsikko eli seikkailija.

Oma enneagrammityyppi on hyvä tunnistaa, koska stressitilanteessa alamme yliviljellä omaa tyyliämme

Minä olen tyypiltäni kolmonen eli stressitilanteessa suoritan, suoritan, suoritan... Jokaisella enneagrammityypillä on myös oma stressisuuntansa kohti toista enneagrammityyppiä. Suorittajalla se on yhdeksikkö eli sovittelija. Stressisuunnassa toiseen tyyppiin käperrytään tai sieltä haetaan epätoivoisesti ratkaisua tilanteeseen.

Mutta miksi me sitten alamme yliviljellä omaa tyyppiämme? Miksi minä kolmonen suoritan ja alan hädissäni sovitella, kun seikkaileva seiska ajautuu kohti perfektionismia?  

Painetilanteissa meissä usein aktivoituvat vaistoreaktiot, alkukantaiset itsesuojeluvaistot. Yksi vaisto selittää maailmaa niin, että tärkeintä on saada ruokaa, suojaa ja lämpöä ja että pitää selviytyä yksin. Toiselle elinehto on pari, kuolen jos mulla ei ole paria. Kolmas tarvitsee hengissä säilymisen tunteeseen lauman, selviän hengissä kun olen osa isompaa ryhmää. 

Meillä kaikilla on nämä alitajuiset mallit, mutta jokin näistä selitysmalleista on hallitseva. Vaistoreaktioiden lauetessa alamme toimia automaattiohjauksella.

- Jos päästämme itsemme automaattiohjaukselle me käyttäydymme todennäköisesti aika ikävästi kukin enneagrammityyppimme mukaisesti, Tuija kertoo.

- Kun käytämme näitä biologisia hengissäsäilymisreaktioita, meitä viedään kuin pässiä narussa. Näiden reaktioiden vallassa ei ole mahdollista päästä samalle aaltopituudella.

Siinäpä se. Minun vaistoreaktioni on tarve kuulua ryhmään. Konfliktissa pelkään, että minua ei rakasteta. Alan siis suorittaa vimmatusti, jotta saisin lauman hyväksynnän. Parisuhteessa ja työelämässä nämä reaktiot näyttäytyvät usein toisille outoina tai käsittämättöminä. 


Tärkeintä on itsetuntemus

Enneagrammin kautta meillä on mahdollisuus oppia, mikä vaikutus meillä on itseemme ja muihin. Parhaimmillaan opimme kaikkien yhdeksän tyypin upeista lahjoista ja kasvamme kokonaisiksi.  

- Olisi niin houkuttelevaa lähteä luokittelemaan kumppania ja työkaveria, mutta ensin kannattaa kääntää katse itseensä, Tuija kehottaa.

Mikä motivoi minua, miten toimin, että osaan hoitaa itseäni niin hyvin, että en aja automaattiohjauksella? Itsensä havainnointi auttaa löytämään omimman minän. Matka itseen saattaa sisältää muutaman autskohdan, mutta se on totta vie palkitseva. Armollisuus on tällä matkalla loistava eväs.

- Kumppania tai työkaveria ei voi muuttaa, mutta kun itse muuttuu niin maailmakin muuttuu, Tuija vakuuttaa.

On todella kova vaatimus kaivaa rakkautta loukkaajaa kohtaan. Koneistomme ei toimi niin, että voisimme oikaista loukkaantumisesta rakkauteen. Loukkaantumisemme haluaa tulla kuulluksi ja onkin tärkeää, että otamme ainakin itse omat tunteemme vastaan kunnioittavasti, mutta samalla otamme myös vastuun niistä.

- Minusta sitä vastuunottoa on tutustuminen omaan itseen ja omiin tapoihin reagoida ja selittää maailmaa – yksi mahdollinen keino on enneagrammi. Emme ole tunteidemme armoilla. Sen sijaan tunteet ovat mittaristo, jonka avulla voimme suunnistaa, Tuija sanoo lopuksi.

Lisätietoja: Enneagrammi-testi

Enneagrammikaaviokuva: Suomen enneagrammi ry

kommentit

... on luova indivudualisti, mikä ei ihan hirveesti yllätä mua.

>Eve Mantu Myshörnasta Pe, 2011-09-02 14:54

Enneagrammi on astrologiaan ja numerologiaan verrattavissa olevaa huuhaata, jolla ei ole minkäänlaista tieteellistä pohjaa, ja jonka väitteitä ei pystytä todistamaan millään tavalla. Nuo erinumeroisten persoonallistyyppien ominaisuudetkin vaihtuvat sen mukaan, keneltä enneagrammistilta niitä kysyy. Suurin vaara enneagrammiin uskomisessa ei välttämättä piile siinä, että enneagrammi ei ole totta, vaan siinä, että se kahlitsee ja rajoittaa enneagrammiuskovaista tämän alkaessa käyttäytyä sen numerotyypin mukaisesti, jota uskoo edustavansa tai jonka "kasvusuuntaan" toivoo pyrkivänsä.

Kerrassaan järkyttävää, että Yle kritiikittömästi mainostaa tällaista vaarallista hömppää. Ylen pitäisi olla neutraali toimija, jonka välittämä tieto perustuu todennettaviin tosiasioihin eikä uskomuksiin. Enneagrammista toki voidaan tehdä juttu, mutta jutussa pitäisi korostaa, että enneagrammi on uskomus, joka ei perustu tosiasioihin. Tämä tapaus on niin törkeä, että sanoisin irti tv-lupani, ellen olisi jo taannoin tehnyt sitä Ylen mainostaessa toista huuhaa-uskomusta, vyöhyketerapiaa.

>Vox humana Pe, 2011-09-02 22:56

Tuolla logiikalla kaikki uskontoon liittyvä "hömppä" pitäisi myös kieltää Ylen sivuilta... mutta hauska huomata että jopa Ylen kirjoitukset voivat kirvoittaa näin kirpeitä kommentteja.

>Vox humanalle La, 2011-09-03 07:54

Iso kiitos Ylen, että otti erittäin mielenkiintoisen asian isommankin yleisön tietoisuuteen. Vux humanan kannattaisi tutustua itseensä enneagrammin avulla, jotta tiedostaisi oman käyttäytymisensä ja osaisi hillitä itsensä stressitilanteessa. Etenkin jos hänellä on ihmiskontakteja, työkavereita tai parisuhdetta, eden heidän hyvinvointinsa vuoksi!!

Jälleen on todettava,vaikka se ihmetyttääkin, että on olemassa vielä ihmisiä, jotka nojaavat kaiken ymmärryksensä kapeakatseisesti tieteeseen, konkretiaan, todistettavuuteen yms. kun maailmassa on vain osa asioita, joita voidaan ihmisten keksimien testein määritellä. Enneagrammi ehkä niistä yksi.
Ihminen kun teitää vielä niin vähän. Me olemme tällä pikku-maapallollamme kuin maailmankaikkeuden napa. Paljon on sitä mitä emme omin aistein koe, emme vielä tunne, emmmekä ymmärrä. Mutta aina uusi "oven avaus suureen tuntemattomaan" tuo elämään mielenkiintoa ja oikeita mittasuhteita.

Sain uskomattoman suuren avun parisuhteeseeni jo pienen enneagrammiin tutustumisen jälkee!! Tiedän puolisoni olevan hyvin auttavainen. Annoin hänen hyvin herkästi tehdä paljon kotitöitä kun hän kerran sanoi voivansa tehdä ne ja että itse voisin rentoutua, kunnes aina välillä hän räjähti silmittömästi siitä etten tee kotona mitään, hänen pitää tehdä kaikki. Niissä tilanteissa olin ihan ihmeissäni, itsehän olit sanonut haluavasi tehdä ne!
Puolisoni on auttaja enneagrammissa. Sen avulla sain selville että hän todella haluaa autta, mutta jos kokee itsensä hyväkskäytetyksi, hän muuttuu agressiiviseksi.
Näin ollen tiedän, että minun täytyy hänen ilmoituksistaan huolimatta ajaa hänet välillä pois kotitöiden parista rentoutmaan. Hän saa edelleen auttamisentarpeensa tyydytetyksi, mutta en tilanne pysyy tasapainossa. Enneagammin jälkeen meillä ei ole vuosiin enää ollut vastaavaa tilannetta. Enneagrammi toi meille paljon onnea ja toisteme ymmärrystä. Enneagrammi voi olla huuhaata, mutta se toimii, ja se on pääasia!

>Kolmas ulottuvuus La, 2011-09-03 08:01

"Tuolla logiikalla kaikki uskontoon liittyvä "hömppä" pitäisi myös kieltää Ylen sivuilta..."

Kannattaisiko kehittää luetun ymmärtämistä? En ole missään vaiheessa ollut kieltämässä enneagrammista kirjoittamista vaan arvostelin artikkelin kritiikitöntä, mainoshenkistä sävyä, joka antaa vaikutelman, että enneagrammi olisi jotain muuta kuin pelkkä uskomus. En ole huomannut, että Yle olisi esitellyt mitään uskontoa samaan sävyyn. Toisaalta jokainen jo lähtökohtaisesti tietää, etteivät uskonnot perustu mihinkään todennettavissa oleviin faktoihin, mutta enneagrammia joku tietämätön saattaa erehtyä luulemaan jopa tieteeksi, jos juttu on kirjoitettu tähän sävyyn.

"Vux humanan kannattaisi tutustua itseensä enneagrammin avulla, jotta tiedostaisi oman käyttäytymisensä ja osaisi hillitä itsensä stressitilanteessa."

Kuvittelet siis, että
1. en tiedosta omaa käyttäytymistäni
2. en osaa hillitä itseäni stressitilanteissa
3. enneagrammi on keino, jonka avulla opin tiedostamaan käyttäytymiseni ja hillitsemään itseni stressitilanteissa.

Melkoisen rankkoja syytöksiä täysin tuntematonta ihmistä kohtaan. En kuitenkaan vaadi anteeksipyyntöä enkä ole loukkaantunut, koska olen oppinut tiedostamaan oman käyttäytymiseni ja hillitsemään itseni stressitilanteita ihan tieteellisen psykologian avulla.

"Jälleen on todettava,vaikka se ihmetyttääkin, että on olemassa vielä ihmisiä, jotka nojaavat kaiken ymmärryksensä kapeakatseisesti tieteeseen, konkretiaan, todistettavuuteen yms..."

Olkinukke. Se, että totean enneagrammin olevan huuhaata, ei tarkoita sitä, että perustaisin KAIKEN ymmärykseni tieteeseen. Se, että tiede ei pysty selittämään jotain ilmiötä, ei ole mikään syy uskoa johonkin hatusta vedettyyn selitykseen.

"Sain uskomattoman suuren avun parisuhteeseeni jo pienen enneagrammiin tutustumisen jälkee!"

Olen vilpittömän iloinen puolestasi. Aivan yhtä suuren avun olisit kuitenkin saanut oppimalla tuntemaan omaa ja puolisosi persoonallisuutta ilman mitään enneagrammia.

>Vox humana La, 2011-09-03 09:50

Enneagrammista tehtyihin tutkimuksiin voi tutustua osoitteessa
http://www.enneagraminstitute.com/research.asp

>Tuija Tähtinen Su, 2011-09-04 09:37

Täsmälleen samat ajatukset kuin sinulla ja samaa tulin tänne kommentoimaan.

Nämä huuhaa-hömpät ovat yleistyneet vauhdilla ja olen yllättynyt että Yle:n etusivulla jossa on vakavasta otettavia uutisia on tällainen typerä trendi-höpölöpö artikkeli jossa todellakin on mainosmainen teksti, jossa ei ole lainkaan kriittistä arviointia.
Pahin esimerkki tällaisesta pseudomoskasta on MTV3:n sivut + Helmi ja nyt Yle näyttää seuraavan perässä.

Eihän siinä mitään jos joku oppii tuntemaan itteään tuollaisen avulla koska tarkkailee ja jäsentää ehkä ensimmäistä kertaa elämässään mitä ehkä on tuollaisen avulla, mutta se ei tarkoita että itse ennegrammi vai mikä lie on sen kaiken takana.

Sama koskee horoskooppeja yms. naisten lehtien roskaa.
Ihmisten ominiauuksia ja persoonallisuustyyppejä voidaan jaotella ja keksiä ihan omasta takaa sekä pyöritellä vaikka miten päin.

Minäkin keksin just 10 eri persoonatyyppiä, jokainen hieman erilainen. Haluatteko kokeilla josko sillä teidän elämänne ja parisuhteenne pelastuu?

Jos siihen vaaditaan jotain tuollaista niin on ihmisillä kovin pienet ongelmat ja ehkei ongelmia oikeasti lainkaan?

Tahdon todella ettei verovarojani käytetä tällaiseen roskaan. Televisiolupani olen sanonut ajat sitten irti luovuttuani televisiosta.

>Konsta Su, 2011-09-04 16:57

Hei Vox Humana,

Mikäs tuossa nyt niin vaarallista tai törkeää on? Missään ei väitetty sen olevan tieteen viimeinen sana ja sävy on kovin myönteinen ja rakentava. Paljon ihan hyödyllisen kuuloisia ja mielenkiintoisia asioita linkin takaa löytyi. Jos joku alkaa enneagrammin avulla miettiä, miten oma toiminta vaikuttaa työyhteisössä, niin tuskin se ainakaan kokonaan paha asia on. Toki perusteluissa oli myös hassuja aivolohkojuttuja. Mutta kai hassuille jutuille voi nauraa ihan hyväntahtoisesti? Todentamatta monet väitteistä varmaankin ovat, mutta uskon lukijoiden osaavan arvioida eri väitteiden luotettavuutta ja hyödyllisyyttä. Toki itseään toteuttavat ennusteet ovat riski, mutta ehkä pieni sellainen?

>Petri Raivola Su, 2011-09-04 17:21

Ihmeellisistä asioista jaksatte vauhkoontua. Eihän tämä ole uskomus sen enempää kuin että joku kehittää systeemin millä voi vaikkapa kätevästi yrittää opetella kitaran soinnut. Tässähän ollaan vain rakentavasti liikkeellä ja jos ei kiinnosta niin ei tarvitse välittää.

>Antti Ti, 2011-10-04 08:57

tähänkö tarvitaan ylen uutta täsmäveroa?

>juu Ma, 2012-01-02 18:04

Ylen etusivu tekee nostoja kaikkeen Ylen sisältöön, eikä ole vain uutismedian tarjotin. Yle Olotila taas on arkea vertaisesti käsittelevä verkkopalvelu, jossa valitsemme aiheita aivan eri tavalla kuin uutiset - me olemme elämäntapamedia. Kohderyhmämme on naiset, kuten Maikkarin Helmellä, mutta miehiäkin kiinnostavaa sisältöä on.

Viivi/Yle Olotila

>vlehtonen Su, 2011-09-04 17:28

Hieman häiritsee, että niin usein tehdään jotakin "naisille". Miksi kuvitellaan voitavan suunnata sisältöä niin heterogeeniselle joukolle ihmisiä kuin mitä naiset ovat? Ja toisaalta, miksi ihmeessä nainen nostetaan aina erityistapaukseksi kahdesta sukupuolesta - miksei tehdä sivustoa myös miehille?

Minusta tämä on aikakauslehtimäistä sisältöä ja suhtaudun siihen sen mukaisesti: kevyesti ja huvittuneesti. En toki vihamielisesti, siitä ei ole kyse. Vaan nyt kun tiedän, että näissä ajatellaan nimenomaan naisia, en voi myöskään välttää ajattelemasta, että tämäntapaiset sisällöt uusintavat vanhaa käsitystä miesten kyvystä rationaaliseen ajatteluun ja asiasisältöihin sekä naisten tuntemasta vedosta ihmissuhteisiin ja "hömppään". Meissä naisissa on kuitenkin monia, jotka ovat sekä sosiaalis-emotionaalisesti että intellektuaalisesti kyvykkäitä. Ne eivät ole toisensa poissulkevia ominaisuuksia.

Itsetuntemus on toki tärkeää, ja se syvenee vähitellen tässä elämänpituisella matkalla. Erilaisia hauskoja välineitä voi käyttää jos se auttaa pääsemään alkuun, mutta kenenkään minuus ei koskaan solahda mihinkään tyypittelyihin tai kategorioihin. En ikinä selitä itseäni tai toisia ihmisiä ulkoisten mallien kautta, enkä koe myöskään saavani niistä mitään sellaista tietoa mitä en saisi normaalissa elämässäkin havaintoja tehdessäni. Sitä paitsi en oikein tiedä, kuinka paljon on ylipäätään syytä keskittyä vain oman navan tuijotteluun... Liiallinen analysointi ei tee hullua hurskaammaksi.

>Nainen(ko)? Ti, 2011-10-04 00:06

Mikä tämä "valmentaja" on koulutukseltaan? Kuka on tehnyt nämä tyypit? Jotenkin on pöyristyttävää, että Ylen, jonka yhtenä keskeisenä tehtävänä on käsittääkseni kansan sivistäminen, sivuilla on tällaista hölynpölyä vuonna 2012.

>Leila Ma, 2012-01-02 12:06

``Melkoisen rankkoja syytöksiä täysin tuntematonta ihmistä kohtaan. En kuitenkaan vaadi anteeksipyyntöä enkä ole loukkaantunut, koska olen oppinut tiedostamaan oman käyttäytymiseni ja hillitsemään itseni stressitilanteita ihan tieteellisen psykologian avulla.``
Vox Humana on itse kirjoittamansa textin perustella selvästi loukkaantunut,tulkitsee pienen arvostelun rankaksi.Ai ai, onko epävakaa? Vaikuttaa näin sivusta katseltuna siltä että tieteellistä psykologiaa olis hänen hyvä harrastaa vielä vähän lisää :)

Sitä paitsi kannattais perehtyä vähän tarkemmin ennen kuin leimaa huuhaaksi....nää on vanhoja juttuja, joita käytetään ihan koululääketieteessä.

>esko Ma, 2012-01-02 15:06

Olen tehnyt testin aiemmin kahdessa koulutuksessa. Yrittäjänä pienessä hoitoalan osuuskunnassa ja poliitikkona perehdyttämiskoulutuksessa. Tunnistan itseni ja miksen tunnistaisi, koska olen itse ominaisuuksiani siihen laittanut. Jotkut tuntuvat pitävän hömppänä, mutta minä en pidä. Olen ollut myöhemmin ollut jatkuvasti töissä isoissa yhteisöissä, joissa vuorovaikutustaidot ovat hyvin tärkeitä monien erilaisissa elämäntilanteissa elävien ihmisten kanssa. Ehkäpä vastatessanne yrititte miettiä, miten saisitte mahdollisimman mielyttävän kuvan itsestänne, joten se kuva ei ollut ehkä aito, ette vastannut spontaanisti. Hieman oli toinen osio muuttunut, mutta minäkin olen jo monia vuosia vanhempi.... Omien luonteenpiirteiden tunteminen kuten myöskin lähimpien työtovereiden käyttäytymisen tunteminen auttaa pääsemään hyvään työympäristöön ja saavuttamaan hyviä tuloksia. Se ei ole omaan napaan tuijottamista....

>aiemminkin tehnyt Ma, 2012-01-02 15:17

Mielestäni olisi hyvä katsoa ja sisäistää tarkemmin a) internet b) internet sivujen osiot :) Juu, luemme juttua Ylen sivuilta,mutta sivuston Olotila/minä/ hyvinvointi- alta, ei siis lueta Uutisia eikä uutiskynnyksen ylittäviä faktoja vaan luetaan aihealueen "hyvinvointi" alaisia asioita, kuten miten voin kehittää itseäni ihmisenä- "hömppää" jota on maailma pullollaan ja jota ei ole tarkoitettu luettavaksikaan kuin Suurena totuutena.

Se on muuten toisaalta hienoa, miten tämä tuppisuu kansa osaa kärkkäästi ja ajattelematta kyllä tarttua näppäimistöön...:D

>tappura Ma, 2012-01-02 16:06

ONKO TÄMÄ TOIMITUSTYÖTÄ MITÄ KANNATTAA RAHOITTAA VERORAHOILLA!!

>Alex Ma, 2012-01-02 18:01

Miksi Ylen resurssit tuhlataan tämmöiseen hömppään? Käsittämätöntä. Tämmöinen "sisältö" voisi jättää MTV3:lle tai Seiska-lehdelle. Tekee oikein vihaiseksi.

>taiteilija Ma, 2012-01-02 18:28

Jotenkin on hirveän vaikeata perustella Yle-veroa kun rahat käytetään alaarvoiseen life-style hömppään joka vielä on jonkinlainen piilomainos Ennegrammiinstituutille ja heidän kurssitoiminnalle. Olisi kiva kuulla vastaavan toimittajan perustelut miksi tämmöistä julkaistaan Ylen sivuilla.

>taiteilija Ma, 2012-01-02 18:42

Hassua kun perustellaan tällaisten juttujen poisjättämistä sillä, että YLE:n valitseman linjan tulisi olla neutraali, eli juttujen tietellisesti todistettuja eikä mitään 'hömppää'.
Eikö neutraaliutta ole kaikkea kaikille?
Ei jokin asia ole epä-totta sen perusteella, että sitä ei ole tieteellisesti todistettu. Päinvastoin, jokin asia ei ole totta sen jälkeen kun se on tieteellisesti todistettu vääräksi. Siihen asti sen totuudenmukaisuudesta ei vain ole tietoa.
On totta, että monet HALUAVAT uskoa tämäntyyppisiin asioihin. Mutta vastaavasti monet myös HALUAVAT olla USKOMATTA.
Siihen asti voinee objektiivisuuden (ja toki kohtuuden) nimissä esittää erityyppisiä ohjelmia - ja jättää se päätös katsojan tehtäväksi.
Se lienee neutraaliutta ja objektiivisuutta – kuten myös monipuolisuutta?

>Neutraali Ma, 2012-01-02 20:53

Tässä tartutaan neutraalisuuteen, koska se on helpoin tapa puuttua huonoon toimittamiseen ja kirjoittamiseen. Luulen, että yhteinen huoli tässä on kaikilla se, että kun tätä hömpästi tehtyä kirjotustyötä on jo kaikkien lehtien sivuilla niin miksi sitä maksettaisiin verorahoilla? En itse maksaisi tästä kirjoituksesta senttiäkään. Jättäisin lehden ostamatta jos siinä olisi tollainen juttu jotenkin näkyvillä.. Mutta Yleä ei voi JÄTTÄÄ ostamatta.

Täällä sama kirjoittaja puhuu siitä miten yleisöä tulee "koukuttaa" katsomaan Ylen ohjelmia (http://www.slideshare.net/seijaaunila/asiasisllt-verkossa). En minä kyllä halua, että koukutetaan vaan näytetään parempaa OHJELMAA rehellisesti. Saati näitä blogeja – Tässäkin koko jutussa ainoa nautinto on tämä yhdessä oppiminen kun kaikke me väitellään onko se "hyvä vai huono".

>Gösta Ti, 2012-01-03 23:18

Tämä enneagrammi antaa kyllä oikean vastuksen...tietenkin vastaajan täytyy tuntea itsensä ja olla rehellinen itselleen.
Itsensä tunteminen ei ole ollenkaan itsestään selvyys,kuin rehellisyyskään!

Sitten tässä keskustelussa,kun on muilta osin lähdetty sivuraiteille,niin kommentoin TV,radio ja painettua mediaa.
Sehän on selvää,että totuutta ei kansalaisille tuoda em. kautta. Median omistussuhteet jo luovat toimintakyvyttömän ympäristön totuudelle.
Itse on löydettävä vastaus asioihin. Ei ne tämän korruptiokansakuntamme oikeat asiat löydy yleisistä aineistosta. Mistähän johtuu,että Suomi(oikeusjärjestelmämme toimimattomuus) EITiltä enemmän langettavia tuomioita,kun muut pohjoismaat yhteensä?? www.eok.fi

>Hannu Ti, 2012-01-03 09:39

Mitä pidemmälle elän, sitä enemmän ajttelussasi saa sijaa nämä "epätieteelliset huu haat". Kaikki elämässä ei todellakaan ja onneksemme ole järjellä ja tieteellä perusteltavissa. Ja jos olisi, elämän "suorittaminen" olisi helppoa kuin heinänteko.

Nämä "huu haat" ovat mahdollisuus täydentää rationaalista elämän ja sen tapahtumien ja käänteiden ymmärtämistä.

Yllä olevan keskutelun kulkukin osoittaa sen, että meille on niin helppoa siirtyä rationaaliseen maailmaan sen sijaan, että vaihaisimme ymmärtävässä ilmapiirissä mielipiteitämme omaan itseen ja lähelle persoonamme liittyvista asioista. Keskustelu siirtyi nopeasti rationaaliseen pohdintaan YLEn roolista ja tehtävistä.
Kiitokset YLElle laaja-alaisesta tarjonnasta!

>Pike Ke, 2012-01-04 12:29

Kun on kyse uskomuksista jotka eivät perustu tieteeseen niin se pitäisi aina selvästi mainita. Nyt on vaarana että joku psyykkisistä ongelmista kärsivä hakee apua YLE:n sivuilta ja päätyy tuon yrityksen kalliille kursseille vaikka pitäisi hakea oikeaa apua asiantuntijoilta.

Toinen ongelma on se että tulevaisuudessa YLE:stä maksaminen ei ole enää vapaaehtoista. En minä halua maksaa siitä että joku mainostaa yksityistä yritystä. Ĺinkki tuon rekisteröidyn yhdistyksen sivuille on vielä ok. Juttukin on ok jos halutaan tutkia tätä yhteiskunnan ilmiönä mutta artikkeli on suora mainos!

Itselläni ei toiminut. Tulin vain pahalle päälle. Hörhöilkää keskenänne jos on pakko mutta olkaa kilttejä älkääkä pakottako meitä muita sen maksajiksi.

>Tuleva YLEn asiakas Ke, 2012-01-04 18:49

Voi hah :D Kylläpä otetaan kantaa kärkkäästi asioihin jotka eivät edes kiinnosta. Itse olen käynyt enneagrammi kurssin sekä yksin että mieheni kanssa ja olipa mukavia päiviä! Ei mitään lähelläkään hörhöilyä vaan opetellaan kuinka erilaisia ollaan ja miten kukakin käsittelee asioita ja elämää. Meidän parisuhde parani kun ymmärrettiin kuinka erilaisia ollaan ja että siinä piilee rikkaus! Olipa kurssilla 30 vuotta yhdessä olleita parejakin jotka nauroivat ja opettelivat toisistaan lisää huumorin ja faktan suloisessa sekametelissä. Kaukana horoskoopeista! Tutustukaa ennen tuomitsemista. Mitä väärää voi olla siinä että käsitellään erilaisuutta????

>maria La, 2012-01-07 20:58

lisää kommentti

linkit


Tunnista itsesi - tee persoonallisuustesti!

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä