Kaaso, älä kaadu häätaakan alle

Kaaso. Kuva.stock.xchng, Roger Kirby

Kesähäät lähestyvät ja morsiamet kukoistavat. Morsiamen tukihenkilön, kaason tehtävään valikoituu usein rakas ystävä, sisko tai muu läheinen.

Kaason tehtäviin voi kuulua kutsujen ja hääkoristeiden askartelun lisäksi juhlaohjelman suunnittelu, juhlatarjoilu, polttareiden järjestäminen sekä morsiamen makutuomarina että olkapäänä toimiminen. Bestmanin ohella kaaso toimii usein tärkeässä asemassa juhlissa, neuvoo ja avustaa vieraita, auttaa parkkeerauksessa, huolehtii morsiusparin tavaroista ja pitää kiinni juhlan aikataulusta. Kaaso viettää morsiamen kanssa häitä edeltävän yön ja on mukana kampaajalla, meikkauksessa ja pukeutumisessa. Kaaso saattaa myös järjestellä juhlapaikan siivouksen häiden jälkeen.

Kaason tehtävä on siis auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? 

Olotila kokosi vinkkilistan kaasolle: 

  • Kaason tehtävä on kunnia-asia, mutta vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä. Kaason ei voi vain juoda skumppaa bestmanin kanssa hääjuhlissa, vaan se on aikaa vievää talkootyötä. 
  • Keskustele morsiamen kanssa hyvissä ajoin missä asioissa hän tarvitsee apuasi. Toiset morsiamet tarvitsevat kaasoa kaikessa, toiset taas haluavat hoitaa häävalmistelunsa itse. Kaason on hyvä tietää mitä hänen odotetaan tekevän. Kieltäydy reippaasti vaikeilta tuntuvista tehtävistä; kaikki eivät ole juontajia, askartelijoita, leipojia, lapsen kaitsijoita, shoppailijoita...
  • Harkitse kuinka monta kertaa kesässä voit toimia kaasona. Kun lupaudut kaasoksi, lupaudut samalla mukaan kirkkoharjoituksiin, polttareihin, hääjuhlaan, askartelutuokioihin, ostosreissuille… 
  • Vaikka olet kaaso, saatat olla myös työntekijä, harrastaja, lomamatkailija, puoliso ja äiti. Jos taas asut kaukana morsiamesta tai olet saanut töissä vastuullisen projektin hoidettavaksesi, on morsiamen kanssa hyvä keskustella ajankäytöstä. Jos sinusta tuntuu jo lähtökuopissa, ettei aika riitä, luovuta tehtävä jollekulle muulle tai ehdota morsiamelle toista kaasoa lisäksesi. Kun tehtävät on sovittu ja aikataulutettu hyvissä ajoin, eivät kenenkään yöunet jää lyhyiksi. 
  • Pidä kiinni siitä, mitä olet morsiamelle luvannut. Jos olet luvannut valmistaa hääkarkit, tee se - ajoissa. Viime hetken peruutukset tai unohdukset eivät ole sopivia ilman erittäin hyvää syytä. Kaason tehtävä on auttaa morsianta, ei toisinpäin.
  • Kysy etukäteen morsiamen toiveista pukeutumisen suhteen. Jos morsian haluaa kaason pukeutuvan violettiin kotelomekkoon juhlapäivänä ja itse et ole siitä niin innoissasi, voi asiasta olla helpompi neuvotella etukäteen.
  •  Kaasoiluun kuluu rahaa. Polttarit, häälahja, matkat pukuostoksille tai Tallinnaan juomanhakureissuille eivät ole ilmaisia. Hääpari on budjetoinut häihinsä tietyn summan rahaa, budjetoi sinäkin ja pidä siitä kiinni. Keskustele hääparin kanssa kuluista: mirä he ovat valmiita maksamaan ja mitä sinun oletetaan maksavan itse. 
  • Polttarit on kiva järjestää porukalla, mutta sanonta liian monista kokeista samassa sopassa pitää paikkansa. Kun polttariporukka on hyväksynyt summan, jolla jokainen polttareihin osallistuu, ota selvää mitä summalla voi tehdä ja ehdota vaihtoehtoja muulle porukalle. Jos ruokia, takseja tai morsiamen kuluja ei lasketa budjettiin mukaan, ne jäävät usein kaason maksettavaksi. Pidä polttareiden langat käsissäsi. Keskustele morsiamen kanssa polttareiden tyylistä ja pidä morsiamen toiveesta kiinni, vaikka muut polttareihin osallistujat ehdottaisivat toista. Napakka ystävällisyys on kaason paras luonteenpiirre.
  • Makuasioista voi kiistellä. Kun morsian valitsee pukua tai kimppua, on kaason tehtävä olla morsiamen tukena, ei toteuttaa omia hääunelmiaan. Kunnioita morsiamen makua ja tyyliä. 
  • Kaasolta saatetaan vaatia sosiaalisia taitoja hänen ohjatessaan vieraita kirkkoon tai juontaessaan hääjuhlaa. Moni kaaso pitää puheen hääparille. Jos kaaso on luonteeltaan ujo tai hiljainen, hänen kannattaa harjoitella puhetta etukäteen tai pyytää esimerkiksi bestmania tai seremoniamestaria hoitamaan kyseiset tehtävät. 
  • Stressi voi iskeä myös kaasoon, mutta hyvällä ennakkosuunnittelulla voi päästä helpommalla. Rennolla ja iloisella otteella kaaso voi tehdä häiden ilmapiiristä hyvän, eikä kukaan huomaa, että lahjapöydän koristeruusut unohtuivat auton takapenkille. 
  • Kaaso on apuri, ei illan päätähti. Huomioiva hääpari muistaa kaasoa ja bestmania pienellä lahjalla, mutta lahja ei ole automaatio. 
  • Kaason tehtävästä saa kieltäytyä. Jos olet esimerkiksi kaasona toisissa häissä, juuri synnyttänyt, lähdössä ulkomaille tai saanut töissä ison projektin, voit kiittää tarjouksesta, mutta kieltäytyä kunniasta. Morsiamen on mukavampi saada kaaso, jolla on aikaa, kuin kaaso, joka näyttäytyy vasta hääjuhlissa.

Siskonpedissä mentiin naimisiin näin!

.

P.S. Onneksi Satuhäät alkavat taas 24.2. Silloin juhlitaan lapinmiehen ja hevostytön häitä. Alla olevassa klipissä kaason ja bestmanin pakettiohjelmanumero muutaman viikon takaa...

kommentit

Vaihtakaa traditiota, tarvi kristillistä systeemiä seurata, ottaa vaikka akikki serkukset kaasontilallle tai isoisoäidin haamu henkioppaaksi häiren valmistelussa. Kun vanha kaava ei toimi enää se on merkki sen vanhanaikaisuudesta ja sopimattomuudesta nykyaikaan. Voi sitä silti kirkossa naimisin mennä vaikka muut traditiot vaihtaisikin parempiin.

>vihkiytymätön La, 2014-02-15 07:23

Miksi YLE tuottaa tällaista naistenlehtikamaa? Verovaroilla tulisi tuottaa laatua

>Dudesicle La, 2014-02-22 08:46

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä