A4-kokoinen mustakantinen muistikirja täyttyy mietteliäistä kiemuroista, kun Anna-Kaisa Jormanainen luonnostelee

Kuvallisen suunnittelun kanssa työskentelevät kulkevat usein muistikirjan kanssa. Sivut täyttyvät piirroksista ja hahmotelmista, sanoista, lauseenpätkistä.

Sivujen väliin sujautellaan kahviloiden lautasliinoja, joissa on kiva fontti. Museolippuja, flyereita, lehtileikkeitä. Värisävyjä, kuvioita.

Anna-Kaisa Jormanainen tottui tietokoneisiin opiskellessaan graafikoksi Pekka Halosen akatemiassa. Hänelle on luontevinta kuvittaa hiiren kanssa, mutta ajattelu ei onnistu ruudun ääressä.

- En pysty miettimään tietokoneella, se on minulle tuotantoväline. Mietin kuvitusta pitkään ja luonnostelen aina kynällä.

Ajatuksen, käden ja kynän yhteys on tärkeä.

Anna-Kaisa Jormanainen on graafikko ja kuvittaja

Anna-Kaisan luonnosteluvaiheen "koti" on A4-kokoinen mustakantinen vihko, johon hän piirtelee ja kirjaa haja-ajatuksia.

- Lentokoneessa huvitti kovaääninen nainen. Piirsin hänestä pienen hahmotelman. Käytän muistikirjaa myös työn alla olevien kuvitusten suunnitteluun.

Anna-Kaisalla on työhuoneen seinällä moodboard, johon hän neulaa kuvia, joissa on "jotakin".

Kuvittaminen alkaa aina mietintävaiheesta, joka saattaa olla pitkäkin.

- Olen hyvin mietteliäs ihminen. Mutustelen aihetta ja annan sana-assosiaatioiden tulla. Mietin aihetta kunnolla, mitä siitä tulee mieleen, mitä siihen liittyy.

- Minulle helpoin tapa aloittaa uusi työ on tehdä harjoitus, jossa kirjoitan ajatuksenvirtaa miettimättä aikatauluja ja tiukkaa tehtävänantoa. Vapaiden assosiaatioiden pohjalta alan piirtää kuvia. Mietelmien ja hahmotelmien pohjalta työ alkaa luontevasti edistyä.

Tassuterapiaa ja uusia ihmisiä - nyt luodaan Hyvä päivä

 

Kun Anna-Kaisa alkoi suunnitella kuvitusta Hyvä päivä -kansalaistapahtumalle, hän mietti mistä hänelle itselleen tulee hyvä mieli. 

Kuvituksesta tuli lempeä ja leikkisä, väritykseltään pehmeän raikas.

Anna-Kaisa kuvailee tyyliään graafiseksi ja skandinaavisen minimalistiseksi. Taustalla pilkottavat lukioaikaiset kuvaamataidon tunnit. Erityisesti kubismi ja Vincent van Goghin työt ovat vaikuttaneet paljon.

- Hyvän päivän työssä mietin kaikkein eniten fonttia, halusin sen ilmaisevan oikeaa asennetta. Kuvituksessa oli alkuvaiheessa myös ihmishahmoja, mutta kokeilujen kautta huomasin, että eläinhahmojen ja esineiden kautta sain parhaiten luotua tunnelmaa.Tassuterapiaa ja uusia ihmisiä - nyt luodaan Hyvä päivä

Pystykorvaa muistuttava lempeä koiramainen hahmo muistuttaa Anna-Kaisan siskon terhakkaa russellinterrieriä.

 Häntä heiluu, kun kaverukset jakavat herkullisen luun.

Myhäilevät hahmot ilmentävät antamisen iloa alleviivaten Hyvän päivän teemoja, välittämistä, ilonpitoa ja jakamista.

- Eläinhahmojen kautta on helppo ilmaista inhimillisyyttä.

Anna-Kaisa Jormanainen on graafikko ja kuvittaja

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä