Elämänmuutos maitokahvilla, kiitos!

Elämänmuutos maitokahvilla, kiitos! Kuva: Sari Valto

- Hop hop, nopeasti hammaspesulle ja vaatteet päälle, pitäisi olla jo menossa!

Lapset autoon, toinen kiireellä päiväkotiin, toinen kouluun ja sitten viuh, baanalle ja aamuruuhkan seassa Nokian toimistolle. Hektisen työpäivän jälkeen lastenhaku, ruuanlaitto ja iltapuuhat. Lasten mentyä nukkumaan läppäri auki ja lisää töitä. Aina ja joka ilta.

Tällaista oli espoolaisen Leea af Heurlin-Aktanin, 40 v, elämä vielä kolmisen vuotta sitten.

- Olin se äiti, joka ensimmäisenä vei lapset hoitoon ja se, joka haki heidät viimeisenä. Aloin miettiä, haluanko yhteiskunnan kasvattavan lapseni. Pohdin, miten voisin tehdä vähemmän töitä lasten ollessa vielä pieniä. Olin jo pitkään kypsytellyt mielessäni ajatusta yrittäjyydestä, mutta mitä ja miten, siihen en keksinyt sopivaa ratkaisua, Leea kertoo.

Ratkaisu löytyi lopulta ihan toiselta alalta kuin toiminnankehittämistehtävistä, joita Leea Nokialla teki. Kun Nokia tarjosi yt-neuvotteluiden yhteydessä eropaketteja, Leea päätti tarttua tilaisuuteen ja toteuttaa harrastuksensa parissa syttyneen ideansa.

Sisustamisesta uusi työ

- Olin harrastanut jo pitkään talonpoikaishuonekalujen kunnostamista lapsuudenkotini piharakennuksessa. Sisustaminen on myös aina ollut intohimoni. Äkkiä oivalsin, että tässähän minulla on yritysidea ja myös tilat liikkeelle valmiina!

Piharakennus, joka Leean isän lapsuudessa toimi vielä kanalana, oli pienen remontoinnin jälkeen kuin tehty Leean visiolle maalaisromanttisesta sisustuspuodista. Leean lapsuudenkoti on Leppävaaran kartano, jonne hänen isoisänsä vanhemmat muuttivat vuonna 1911 viljelemään maata. Leea on itsekin lapsuutensa kesät huhkinut raparperipelloilla töissä, mutta eipä silloin osannut arvata, että kartanon punamultaisesta kanalasta tulisi vielä hänen kauppansa.

Paikan syrjäisyys mietitytti Leeaa. Kartanolle on Espoon Leppävaaran keskustasta vielä noin kolmen kilometrin matka.

- Jotenkin vain luotin vaistooni ja visiooni ja uskoin, että ihmiset löytävät tänne. Ajatukseni liikkeen tyylistä oli heti kirkas: halusin tänne vaaleaa, rouheaa, maalaisromanttista ja maitokahvin väristä tavaraa, jota liikkeen nimi Cafe Latte Spirit jo kuvaa.

Selkeä näkemys omasta tyylistä ja tuotevalikoiman rajaus on auttanut Leeaa saamaan yrityksen plussan puolelle.

- Aluksi suunnittelin, että myisin täällä itse kunnostamiani talonpoikaishuonekaluja, joita minulla on kartanosta runsaasti hallussani. Mutta tajusin, että liike sijaitsee sen verran syrjässä, että kun tänne asiakas löytää, en halua hänen lähtevän täältä tyhjin käsin. Eikä jokainen asiakas osta vaatekaappia. Siksi tarjontaa pitää olla viidestä eurosta lähtien.

Välillä Leea miettii, olisiko syytä laajentaa liikettä tai viedä se "ihmisten ilmoille".

- Mutta kun avaan puodin oven ja astun sisään, paikan tunnelma ikään kuin imeytyy jokaiseen soluuni ja ihmettelen, että mitä oikein mietin! Olen onnekas, että minulla on juuri tämä paikka!Elämänmuutos maitokahvilla, kiitos! Kuva: Sari Valto.

Hitaiden aamujen ihanuus

Leea rakastaa hitaita aamujaan. Hän voi rauhassa herätellä lapset, istua heidän sängynlaidallaan ja jutella öisistä unista. Koulukuljetusten jälkeen on aikaa juoda kahvit ja lukea lehdet. Aamupäivällä voi harrastaa ja tehdä leppoisaan tahtiin kotitöitä; iltapäivällä on aikaa auttaa lapsia läksyissä. Vasta iltapäivällä Leea menee töihin.

- Lapset ovat ylpeitä siitä, että äidillä on oma kauppa! Eräänä aamuna pukeuduin tapaamisen takia jakkupukuun ja lapset kyselivät heti huolestuneina, että "oletko menossa Nokiaan? Et näytä yhtään cafelattelta"!

Neljästi vuodessa Leea järjestää kartanopäivät, joille tulee käsityöbloggaajia myymään tuotteitaan. Verkostoituminen on todella tärkeää ja antoisaa pienyrittäjälle.

Leea seuraa sisustustrendejä lukemalle sisustusblogeja, käymällä alan messuilla ja tutkailemalla alan trendsettereiden tyyliä. Tällä hetkellä Leean ehdoton ykkösnimi on Jeanne d'Arc Living.

 

Leean vinkit aloittelevalle yrittäjälle

Sisustaminen on varsin kilpailtu ala. Leeaa on auttanut yrittäjyyden alkuun hänen entisessä työssään kertynyt kokemus.

- Olin oppinut edellisessä työssäni suunnitelmallisuutta, pitkäjänteisyyttä, esiintymistaitoja ja viestintää. Minulle oli myös rakentunut vahva ammatillinen itseluottamus ja tietynlainen rohkeus ja reippaus, joita yrittäjyydessä tarvitaan. Yrityksen rahavirtojen hoitamisesta en kuitenkaan tiennyt mitään. Onneksi miehelläni on yrittäjäkokemusta, joten häneltä sain apua.

  • Mieti tarkkaan ja testaa liikkeesi nimi. Cafe Latte Spirit oli mielestäni loistava valinta lifestyle-puodilleni, joka ajatuksissani kuvastaa nautiskelevaa elämäntyyliä. Jotkut pettyvät, ettei kyseessä olekaan kahvila! Onneksi minulla on tarjolla herkullista maitokahvia.
  • Suunnittele huolella liikkeen tyyli ja tarjonta. Itse tein ennen ensimmäisiä ostoja useamman kuukauden ajan leikekirjaa haluamistani tuotteista ja tyylistä. Kun tyyli on selvillä, on helppo tehdä ostopäätöksiä, jotka tukevat liikkeen olemusta ja toimintaa.
  • Seuraa yrityksen tuloja ja menoja alusta asti aktiivisesti. Näin pystyt helpommin tekemään seuraavalle vuodelle myyntitavoitteet.
  • Mieti tarkkaan jo tavaraa ostaessasi, mikä tulee olemaan tuotteen ulosmyyntihinta. Itse kärsin tappioita, kun ostin ison erän kotimaista käsityötä, mikä ei korkean hintansa takia mennytkään kaupaksi. Jouduin myymään tuotteet halvemmalla kuin olin niistä itse maksanut.
  • Yritä löytää tueksesi liiketoiminnastasi kiinnostunut sparraaja, jolta voit saada mielipiteitä toimintaasi. Parhaimmillaan sparraaja ideoi kanssasi sekä potkii sinua eteenpäin, jos takki on tyhjä. Olen onnekkaasti löytänyt lähelleni muutaman kultaakin kalliimman tukijan.

Elämänmuutos maitokahvilla, kiitos! Kuva: Sari Valto.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä