Fytoterapiaa! Anna opiskelee yrttitietäjäksi

Anna Karhu-Cormier valmistuu ensi syksynä yrttiterapeutiksi. Kuva: Sari Valto

Ei ihan tavanomainen tenttikysymys, eikä tenttisalikaan ole tylsimmästä päästä. Fytoterapeuttien tentti järjestetään hämeenkyröläisen vanhan maalaistalon Sinisessä salissa – kyse on Frantsilan Hyvän olon keskuksesta, jossa fytoterapiaa opiskelevat ovat lähes parin vuoden ajan kokoontuneet lähiopintojaksojaan suorittamaan.

Anna on tiennyt jo lapsuudesta lähtien, että yrteillä voi vaikuttaa terveyteen. Äiti keräsi kasveja ja teki niistä teesekoituksia. Nokkosta kohentamaan vastustuskykyä ja siankärsämöä flunssaoireita lievittämään. Yrttiterapiaopinnot ovat tuoneet Annalle uskoa luontaistuotteiden kykyyn lääkitä myös psyykkisiä vaivoja. Ihminen nähdään fytoterapiassa kokonaisuutena. Vastaanotolla hoitaja ei rajoita kysymyksiään vain fyysisiin vaivoihin, vaan myös mielialan tilaa kartoitetaan. Harva luontaislääke on virallisesti hyväksytty lääkkeeksi, mutta Anna näkee alan tietotaitona, jolla on pitkät juuret kahteen eri suuntaan.

- Tässä on taustalla sekä perinteistä suomalaista kansanlääkintätietoutta että kiinalaista lääketiedettä. On aivan mahtavaa, että meillä on kaikkialla ympärillämme luontoa, joka tarjoaa apua ihmisen hyvinvointiin, kun vain osaamme käyttää tuota apua. Kasvilääkinnän tehokkuudesta tulee koko ajan enemmän tutkimustietoa.

- Ja näenhän itsekin jatkuvasti kannustavia esimerkkejä siitä, että tämä toimii. Ystäväni pitkään jatkunut hiivasyndrooma parani, kun hän alkoi sokerien ja valkoisen viljan välttämisen ohella käyttää kehoa puhdistavia viherjauheita. Itse hoidan herkästi ärtyvää suolistoani muun muassa kamomillalla ja homeopaattisilla lääkkeillä.

Yrttiterapiassa asiakasta hoivataan sekä ulkoisesti että sisäisesti. Anna ottaa esimerkiksi naisten tavallisen vaivan eli kuukautiskivut. Ei vain kehoteta nappaamaan särkylääkettä, vaan uskotaan kosketuksen parantavaan voimaan.

- Kamomillaa ja laventelia sekoitetaan eteerisinä öljyinä hierontaöljyyn ja hierotaan seoksella vatsaa ja selkää. Näitä yrttejä voi laittaa myös tuoksulyhtyyn. Lämmin kaurapakkaus alaselällä helpottaa kramppeja. Sisäisesti kehoa voi tukea naisten tehoyrtillä poimulehdellä vaikka teen muodossa. Poimulehden on todettu tasapainottavan hormonitoimintaa. Teehen voi lisätä myös vahvistavaa siankärsämöä ja kipua lieventävää mesiangervoa. Nokkos-pii-kalkkipuristeet ja omegaöljy ovat hyviä kotihoitoon.Anna Karhu-Cormier valmistuu ensi syksynä yrttiterapeutiksi. Kuva: Sari Valto

Kuvataiteista rohdosoppiin

Anna on aikaisemmin valmistunut kuvataiteilijaksi. Hän opiskeli Englannin Cornwallissa Falmouth University Collegessa seitsemän vuotta. Rakkaus luontoon on esillä Annan taideteoksissakin. Hän tekee useimmiten grafiikkaa ja aiheina on luonnon pinnoista löydetyt kuviot.

Taiteella on kuitenkin vaikeaa tienata elantoa. Kun Anna tapasi Englannissa tulevan miehensä Jupiter Cormierin, kiinnostus luontaishoitajan työhön heräsi uuden lähipiirin myötä; onhan Jupiterin äiti Virpi Raipala-Cormier Frantsilan yrttiluomutilan omistaja.

- Anopillani on aivan valtava tietopankki yrteistä ja niiden käyttömahdollisuuksista. Minulla on häneen verrattuna vasta pieni pussillinen tietoa. Mutta opiskelu jatkuu. Aina kun tietämykseni kasvaa, jaan innoissani kavereilleni Facebookissa vinkkejä itsehoidosta. Ja toivon, että kun valmistun, voin pikku hiljaa alkaa ottaa vastaan asiakkaita, Anna sanoo.

Tietoa Annalla on jo nytkin. Tenttikysymykseen aviokriisissä olevasta naisesta hän osaa vastata näin: "Kukkaterapia perustuu kukista uutettuun ja homeopatian tapaan laimennettujen tippojen parantavaan vaikutukseen. Pihlaja auttaa särkynyttä sydäntä elpymään. Päivänkakkara auttaa tunteiden ja järjen tasapainoa. Tuomi auttaa menneestä irtipääsemistä. Vanamo auttaa yhteisen sävelen uudelleenlöytämistä."

Aromaterapeuttista hierontaa

Tenttipäivä jatkuu näyttöhoidolla, jonka sujumista opettaja käy seuraamassa. Koepotilas saapuu Annan hoivattavaksi. Ihan ensimmäiseksi Anna tarjoilee asiakkaalle virkistävää teetä, jossa on nokkosta, puna-apilaa ja siankärsämöä. Teen siemailun lomassa Anna kyselee asiakkaalta perinpohjaisesti tämän terveydentilasta, ruokavaliosta, liikuntatavoista, nukkumisesta ja psyykestä.

Selviää, että hoidettavalla on taipumusta ummetukseen ja vähän aikaa sitten tällä on ollut anemiaa ja hormonaalisia häiriöitä. Koepotilas kokee häiritseväksi ongelmaksi kynsiensä pehmeyden. Anna tekee hoitosuunnitelman näiden vaivojen perusteella.

- Käsittelen erityisesti naista hoitavia akupisteitä alaselästäsi. Sekoitan hierontaöljyyn kehon virtaavuutta lisäävää Kapha-öljyä  ja hieron kehoa shiatsuottein. Jalkapohjiin kiedon lämpimät salvakääreet, joiden sisällä on yhdestätoista yrtistä hienonnettua massaa ja hieron jalat lopuksi tervapihkalla.

Rentouttavan hieronnan jälkeen Anna antaa asiakkaalle kotihoito-ohjeita. Nokkostippoja kuurina pitämään anemia poissa ja parantamaan ruuansulatusta. Kynsiä kannattaa jatkossa ravita magnesiumilla, mutta ei synteettisellä valmisteella, vaan luontaistuotekaupasta saatavalla magnesiummaidolla. Sinkki ja d-vitamiini ei-synteettisinä ovat myös hyväksi vaivaan. Anna suosittelee hitaasta aineenvaihdunnasta kärsivälle asiakkaalleen dynaamista liikuntaa, vaikkapa juoksua. Lisäksi jooga tai pitkät kävelylenkit on hyväksi hormonaaliselle tasapainolle.

Paitsi hoidettava, myös Anna on tyytyväinen puolentoista tunnin hoitojakson jälkeen.

- On ihana hoitaa ihmisiä! Tunnen itsekin aina energisoituvani hoidon aikana, vaikka sitä aloittaessani tuntisinkin itseni väsyneeksi. Opettaja hyväksyy Annan näyttöhoidon ja jälleen on yksi kokonaisuus diplomista suoritettu.

Fytoterapeutiksi valmistuminen vie pari vuotta. Opinnoissa käydään läpi paitsi kasvilääkinnän mahdollisuuksia hoitaa ongelmia sekä yrttien valmistamista rohdoiksi myös perusterveydenhoito-oppia ja ihmiskehon sisäelinten toimintaa. Lisäksi on suoritettava sata harjoitushoitoa.

Keittiö täynnä yrttejä

Anna asuu miehensä ja kahdeksan kuukauden ikäisen vauvansa kanssa Helsingissä. Vaikka pääkaupunki ei olekaan hämeenkyröläisen luomutilan kaltainen yrttiparatiisi, sieltäkin löytyy vaivatta luonnonantimia.

- Vanhempani asuvat Länsimäessä Vantaalla ja siellä luonnonsuojelualueella kasvaa vaikka mitä. Lisäksi Helsingin saaret ovat ihania paikkoja. Vartiosaaresta löytyy paljon hyödyllisiä kasveja. Kerään erityisesti nokkosia, voikukkia, kuusenkerkkää, ruusunlehtiä ja koivun tuoreita pieniä lehdenalkuja. Koivunlehdet ovat muuten tehokkaita nesteenpoistajia.Anna Karhu-Cormier valmistuu ensi syksynä yrttiterapeutiksi. Kuva: Sari Valto

Voikukannuppuja voi käyttää parsan tavoin. Voikukka puhdistaa ja auttaa maksaa virkistymään ja vie pois turvotusta. Kuusenkerkästä voi valmistaa siirappia. Kuivatan kasvit ja niitä onkin keittiössämme aina runsaasti. Kasveja voi käyttää ruuanlaitossa tai vaikkapa jalkakylvyssä. Jalkakylpy on aliarvostettu tapa, vaikka se olisi helppo, tehokas ja rentouttava tapa hoitaa itseään. Hoitavat aineet kulkeutuvat helposti nimenomaan jalkapohjien kautta koko kehoon, Anna innostuu.

- Uskon, että yrttiterapian suosio on kovassa nousussa. Ihmisiä kiinnostaa itsensä hoitaminen luonnonmukaisilla ja pehmeillä tavoilla. Samaan ilmiöön kuuluvat superfoodin, joogan ja luonnonkosmetiikan nousu. Varsinkin nuoret etsivät vaihtoehtoja ja haluavat ottaa omilla valinnoillaan vastuuta omasta terveydestään, Anna sanoo. Tulevan yrttiterapeutin tulevaisuus siis näyttää toiveikkaalta.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä