Jouluna ei tarvitse olla yksin

Joulu ei ole kaikille ilon juhla. Kuva: Linda Lappalainen.

Joillekin joulun viettäminen yksin on rauhallista ja puhdistavaa irtautumista kiireistä, mutta moni yksin elävistä vihaa joulua, sillä heille pitkät joulupyhät ovat kurja kohtalo. Yksin oleminen on kuitenkin valinta: jouluna riittää mahdollisuuksia tavata muita,vaikka ei olisikaan perhettä tai kumppania juhlistamassa joulua yhdessä kotona.


Joulu yhdistää kulkijat

Teron, 35, (nimi vaihdettu) perheessä ei ole koskaan ollut perinnettä viettää joulua yhdessä, ja useat hänen ystävistään ovat perheellisiä tai viettävät joulua muuten oman suvun kesken. Tero viettää joulua yksin.

– Vanhempani ovat varmaan joulun mökillä. Ehkä, en tiedä. Kavereiden kanssa joulunvietto yhdessä ei ole koskaan tullut puheeksi. Minulla itselläni ei ole mitään joulusuunnitelmia - ajattelin siivota ja katsoa elokuvia.

Joulu ei ole Terolle ahdistava asia eikä hän tunne itseään sen enempää tai vähempää yksinäisemmäksi kuin muinakaan vuodenaikoina. Kun ei ole odotuksia, ei ole olemassa pettymystäkään. Joulu merkitsee lähinnä käytännön asioita – bussit eivät kulje, kaupat ovat kiinni ja elokuvateatterit avautuvat vasta toisena joulupäivänä. Joitakin traditioita Terolle on kuitenkin joulun viettoon muodostunut: Teron mielestä on mahtavaa käydä kaupungilla kävelyllä aattoiltana, sillä silloin siellä on aivan hiljaista, ja ilmassa on taikaa.

Toissajouluna Tero käveli lumimyrskyssä Helsingin keskustaan ja päätyi istumaan joulujuomalle ravintola Kaislaan. Ravintolassa oli yhteensä viisi ihmistä: kaksi baarimikkoa joista toinen ei ollut työvuorossa, Tero ja kaksi turistia.

– Kokoonnuimme kaikki samaan pöytään, juttelimme ja nauroimme. Illasta muodostui varsin hauska, vaikka turistit olivat yllättyneitä siitä, ettei Helsingissä ole jouluriehaa aattona kuten monissa muissa Euroopan maissa.

Eräänä vuonna Tero päätti mennä jouluaattona, sopivana vapaapäivänä, yliopistolle purkamaan tarkistettavien tenttien sumaa. Yllätyksekseen hän huomasi monen muunkin olevan töissä samoissa merkeissä.

– Tapasin taukohuoneessa paljon muita. Jokin yhdistävä juttu meillä oli, sillä en ollutkaan ainoa, joka oli keksinyt tehdä töitä kerrankin rauhassa.

Joulusta on tullut Terolle kulkijoiden kohtaamisen aika. Joka joulu hän viettää hyvän hetken jonkun ventovieraan kanssa – ja jakaa jouluiloa näin eteenpäin.

 

Yksin elävien yhteinen joulu

Maija, 60, jäi leskeksi kolme vuotta sitten. Sen sijaan, että Maija olisi jäänyt kotiin yksin murehtimaan, hän päätti lähteä tutun papin kannustamana mukaan seurakunnan vapaaehtoistoimintaan. Hiljalleen vapaaehtoistoiminnasta tuli elämäntapa, ja sen myötä Maija on löytänyt myös uuden tavan viettää joulua.

Maijalla on hyvät muistot lapsuuden jouluista.

– Lapsuuskodissani joulu oli erittäin voimakkaasti perhejuhla. Leivottiin ja laitettiin, käytiin haudoilla ja joulukirkossa nykyisessä Kansallismuseossa, joka oli silloin kirkko. Jouluyönä lahjojen jaon jälkeen sulateltiin ruokaa kävellen Aleksanterinkadulle katsomaan Stockmannin jouluikkunaa.

Kun Maijan omassa perheessä lapset olivat pieniä, joulut vietettiin maalla ja ruuat kokattiin alusta alkaen itse. Nyt, kun lapsilla on jo omat perheet ja lapsenlapsiakin on kolme, nuo joulut ovat muistoja, joista Maija voi ammentaa hyvää jouluhenkeä.

Nyt Maijan joulun viettoon on muodostunut uusi jokajouluinen tapa haudoilla käymisen ja jouluruokailun lisäksi: Maija viettää aattoillan Myyrmäen kirkolla.

– Olen osallistunut kaksi kertaa Myyrmäen kirkon takkahuoneessa ns. yksin asuvien joulun viettoon. Takkahuoneessa lauletaan, kerrotaan tarinoita esimerkiksi ikimuistoisimmasta joululahjasta, veistellään poliitikoista ja kaikesta maan ja taivaan välillä. Tarjolla on riisipuuroa, torttuja ja suklaatia. Jotkut tuovat myös itse valmistamiaan ruokia tarjolle. Itse meinaan viedä tänä vuonna tarjolle kylmäsavulohen, josta teen lohiruusuja. Kalan sain työnantajalta lahjana, mutten millään kykene yksin syömään semmoista määrää kalaa.

Takkahuoneen jouluilta on avoin kaikille ja tunnelma on kodikas ja lämmin. Takkahuoneessa ei tarvitse viettää koko iltaa, vaan tulla ja lähteä voi milloin tahansa. Tilaisuus alkaa klo 18.00 ja loppuu 22.30. Useimmat iltaan osallistuvat jatkavat vielä klo 23.00 alkavaan jouluyön messuun.

Maija ei koe kaiken joulutohinan keskellä itseään yksinäiseksi, mutta nille, jotka ovat yksinäisiä, hänellä on selkeä viesti.

– Ei kenenkään tarvitse olla yksin jouluna! Jos kokee yksinäisyyden taakaksi, niin ehkä tarvitsee hieman viitseliäisyyttä etsiä ne paikat, joissa tapaa vertaisiaan. Josko vaikka rapun naapurin kanssa joisitte yhteiset joulukaffit?


Ei-valittu yksinäisyys

Aamusydämellä-ohjelmassa Marjo Hiukkamäki ja Patric Stjernvall kertovat ensimmäisestä yksinäisestä joulusta ja kokemuksista, kun takana on avioero ja puolison kuolema.

Ohjelma katsottavissa 18.1.2011 klo 9.05 asti.

kommentit

Milloin Kansallismuseo on toiminut kirkkona???? Mistään ei löydy tietoa siitä!

>TTT La, 2010-12-25 08:01

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä