Kulttuurikuntoa ilman kynnyksiä

Kulttuurikuntopäivän helposti lähestyttävää kulttuuria. Kuva: Stock.xchng

Kulttuurikuntopäivä tarjoaa esimerkiksi taideiskuja linja-autoihin, Kulttuurikunto-opastuksia museoihin, ulkoilmaelokuvia pakkasen keskellä, kurkistuksia teatterien avoimiin harjoituksiin sekä edullisempia sisäänpääsyjä lukuisiin tapahtumiin ja näyttelyihin. Päivää on perinteisesti vietetty myös kouluissa ja työpaikoilla teemalla ”Keskeytä kulttuurilla!”

Tarkoituksena on tuoda kulttuuri näkyviin siellä, missä sitä ei usein näe ja tavoilla, joilla sitä ei tavallisesti tehdä. Kulttuurikuntopäivä on kuin Taiteiden yö, joka tapahtuu aamusta iltaan: työpaikoilla, kouluissa, kauppakeskuksissa ja kulkuvälineissä. Kulttuurikuntoilla voi myös kotona: arkeaan voi piristää valitsemalla esimerkiksi omista tottumuksista poikkeavan kirjan, albumin, elokuvan tai televisio-ohjelman.


Kulauta kulttuuria

Kulttuuritoimijat ympäri Suomen ovat räätälöineet Kulttuurikuntopäivän kunniaksi helposti lähestyttävää ohjelmaa.

Kaksi yhden hinnalla, päivän erityislipulla tai jopa ilmaiseksi voi tutustua Hämeenlinnan kaupungin historialliseen museoon, Lahden kaupunginmuseoon, Salon taidemuseo Veturitalliin, turkulaiseen Sibelius-museoon, Vantaan kaupunginmuseoon sekä helsinkiläisiin Ateneumin taidemuseoon, Hotelli- ja Ravintolamuseoon, Teatterimuseoon ja Valokuvataiteen museoon.

Näytelmien avoimia harjoituksia järjestävät helsinkiläinen Q-teatteri, Joensuun kaupunginteatteri, Savonlinnan teatteri sekä tamperelainen Teatteri Siperia.

Kulttuurikuntopäivän teemaopastuksia tarjoavat Järvenpään taidemuseo, Lapinlahden taidemuseo, Lapin maakuntamuseo Rovaniemellä, turkulaiset Aboa Vetus & Ars Nova -museo ja Turun linna sekä Suomen kansallismuseo ja Tekniikan museo Helsingissä.

Erityistarjouksilla tai kaksi yhden hinnalla voi nauttia elävästä kulttuurista Jyväskylän, Kotkan, Lahden tai Vaasan kaupunginteattereissa sekä Suomen Kansallisoopperassa ja Teatteri Avoimissa Ovissa Helsingissä.

Kunniamaininnan ansaitsevat tänä vuonna Rauman ja Seinäjoen kaupungit. Raumalla päivän erityisohjelmaa tarjoavat kaikkiaan neljä eri toimijaa. Seinäjoella järjestetään Kulttuuriperjantai, jonka aikana kaupunkilaisilla on mahdollisuus kohdata kulttuurin makupaloja paikoissa, joissa sitä voisi vähiten odottaa: esimerkiksi linja-autossa tai uimahallissa.

Kymmenvuotissyntymäpäiviään viettävä helsinkiläinen dokumenttielokuvafestivaali DocPoint on valinnut ohjelmistostaan kulttuurikuntoilijoille kolme eri vaikeustason elokuvasuositusta. Lisäksi asiantuntevat leffatohtorit antavat parantavia elokuvavinkkejä eri tarpeisiin elokuvateatteri Bio Rexissä.

Lisäksi Kulttuurikuntopäivä tarjoaa muun muassa taideiskuja julkisiin tiloihin Jyväskylässä, kurkistuksen lastenkirjallisuuteen Lahdessa, ekaluokkalaisten kollektiivisen ääniteoksen Porissa, maailmanmusiikkia Rovaniemellä, kierroksen konserttitalon taiteilijatiloihin Turussa sekä animaatioelokuvia ja valotaidetta ulkoilmassa Ylöjärvellä.

Vietä päivää porukalla

Kulttuurikuntopäivän voivat huomioida myös työpaikat, sosiaali- ja terveysalan toimijat, oppilaitokset sekä eri alojen yhdistykset ja järjestöt opiskelijajärjestöt.

Kulttuurikunnon kumppaneista Eläkeliiton eri yhdistykset ovat kertoneet viettävänsä Kulttuurikuntopäivää: Helsingissä vieraillaan Hakasalmen huvilan Asfalttia ja auringonkukkia -valokuvanäyttelyssä, Hyvinkäällä tutustutaan musiikkiopiston tarjontaan ja Rääkkylässä perehdytään Kalevalan teemoista versoneeseen taiteeseen. Kuopiossa Ortodoksinen kirkkomuseo keskittyy työhyvinvoinnin edistämiseen ja tarjoaa kulttuurin parissa työskenteleville yhteistyökumppaneilleen rentoutumishetken diakehystyöpajan merkeissä. Pieni Suomalainen Balettiseurue huolehtii pienistä koululaisista vierailemalla kummikoulussaan Lahdessa.


Haasta mukaan ystävä, kollega tai kilpailija


Haasta ystävä tai tuttava, sisaryritys tai kilpailija tai vaikkapa oman paikkakunnan taidelaitos kulttuurikuntoilemaan!

Lähde: Kulttuurikunto

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä