Leiriltä avaimia itsetuntemukseen

Vojo hyvinvointileiri. KUVA: Maria Vilhelmiina Ukontytär Kärkkäinen

Hyvinvointileirien suosio on niiden positiivisessa ajattelumallissa. Hyvinvointivalmennuksessa etsitään syiden sijaan tuloksia. Positiivisuudella saadaan aikaan parempaa itsetuntoa ja aktiivisuutta omanlaista elämää kohti.

Vojo Wellbeingin lisäksi Suomesta löytyy erilaisia toimijoita, jotka järjestävät leirejä: matkatoimistot, kuntokeskukset, joogakoulut ja erilaiset yhdistykset. Myös Hyvinvointilomat ry järjestää tuettuja lomia, joihin voi hakea lomatukea.

Kannattaa valita omalle tyylilleen sopivin leiri, on se sitten joogan ja meditaation, tenniksen ja golfin tai uinnin ja ulkoilun maustamaa. Eksotiikkaa kaipaaville löytyy myös hiljaisuusretriittejä ja "intiaanileirejä".

- Maailmalla hyvinvointi on jo miljardibisnes ja self help -kirjat keikkuvat myydyimpien kirjojen kärjessä, kertoo Vojon life coach Maaretta Tukiainen.

Vojo haluaa tarjota ihmisille konkreettisia työkaluja, joiden avulla kuka tahansa voi lisätä omaa elinvoimaansa ja hyvää oloa elämässään. 

- Uskomme, että positiivinen ajattelu ja hyvä itsetuntemus johtavat hyvän, kukoistavan elämän lähteille. Tälle polulle haluamme kehittää helppoja, hauskoja ja oivaltavia työkaluja, joiden avulla ihmiset pystyvät kulkemaan oman näköistään elämää kohti, jatkaa Tukiainen.

Vojo, rentoutus. Kuva: Maria Vilhelmiina Ukontytär Kärkkäinen
Mikä saa ihmisen lähtemään hyvinvointileirille?

- Jokaisella osallistujalla on luonnollisesti omat henkilökohtaiset syynsä tulla. Joku kaipaa aikaa pysähtyä miettimään itselleen tärkeitä asioita, joku toinen inspiraatiota ja tukea elämänmuutokseen. Oman hyvän olon lähteiden tunnistaminen voi lähteä liikkeelle myös leirillä tarjottavan joogan, rentoutusharjoitusten tai virkistävän raakaruuan avulla. Myös oman elämän johtaminen voi tuntua arjen kiireitten keskellä haastavalta ja osa ihmisistä kaipaa tukea siihen, kertoo Maaretta Tukiainen.

Tukiainen tarkentaa, että valmentamismenetelmät eivät ole terapiatyökaluja eikä niillä voida korvata ammattilaisen antamaa terapiaa. Hyvinvointileirien valmennusmenetelmillä voidaan kuitenkin merkittävästi tukea itsetuntemuksen lisääntymistä, ja tällä on tutkitusti hyvinvointia lisäävä vaikutus. 

- Toivon, että kaikki osallistujat saisivat leiristä inspiroivan ja merkityksellisen kokemuksen, joka antaa eväitä niihin kysymyksiin, jotka heillä itse kullakin on mielessään leirille tullessaan. 

Leiri on myös kollektiivinen kokemus, muilta osallistujilta saa tukea, jos on sille vastaanottavainen.

Miten ihmisen keho voi hyvin?

Fyysinen hyvinvointi on todella tärkeä osa hyvää elämää ja se tarkoittaa eri ihmisille erilaisia asioita, muistuttaa Vojon hyvinvointivalmentaja ja joogaohjaaja Kaisa Kärkkäinen.

- Toiset kokevat olevansa fyysisesti hyvinvoivia silloin kun yltävät hienoihin urheilusuorituksiin, toisille se on sitä, että arjen keskellä keho tuntuu elinvoimaiselta ja joillekin sitä että on sinut kehonsa kanssa tai saa nukuttua hyvin.

Jokaisella on erilaiset tavoitteet ja odotukset myös harjoituksestaan. Joogan voi ottaa urheiluna tai rentoutumisena.

Joogaopettajana Kärkkäinen ei vedä kovin tiukkaa rajaa fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin väliin. Hän on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolestapuhuja.

- Keho, mieli ja sielu ovat yhtä. Fiilikset tuntuvat kehossa, kehon tila vaikuttaa fiiliksiin ja oma ajattelu vaikuttaa noihin molempiin. Joskus tietenkin on etua siitä, että osaa erotella omaan hyvinvointiin liittyvät asiat. Välillä esimerkiksi huono mieli voi johtua siitä, että kehon perustarpeista ei ole huolehdittu.

Hyvä vireystila säilyy perusjutuilla: sopiva ravinto, liikunta ja lepo.

- En halua toitottaa yhtä totuutta siitä mitä esimerkiksi joogalla voi tavoittaa. Jokaisella ihmisellä on siihen omat vastauksensa. Itselleni se on mm. merkinnyt oppimista hyväksymään itseni ja kehoni, elinvoiman lisääntymistä ja jonkunlaista turvaa ja yhteyttä johonkin minua isompaan erilaisten elämänvaiheiden keskellä, jatkaa Kärkkäinen.

Vojo, illallinen. Kuva: Maria Vilhelmiina Ukontytär Kärkkäinen

Leiri testissä

Vojon kaksipäiväinen leiri järjestettiin idyllisessä Kekkolan kartanossa. Alkuun matka Mikkeliin tuntui pitkältä, mutta kimppakyydillä tämä sujui mukavasti. Huvittelimme matkalla, että piilotamme kännykät laukkuihin ja tsekkaamme lähimmän pubin, jos leiri onkin liian tiukkapipoista hippeilyä.

No, toisin kävi – kännyköitä ei tarvinnut piilottaa, sillä Vojo-konseptiin kuuluu myös iPhone-aplikaatio, jolla voi helposti pitää omaa tunne- ja kuvapäiväkirjaa. Myös tunnelma oli rento ja moderni.

Kekkolan kartano tarjosi aivan uskomattoman hyvää luomu-, lähi- ja jopa raakaruokaa. Meitä hemmoteltiin monen ruokalajin aterioilla, luomuviineillä, raikkaalla aamiaisella, tyrnimarjoilla ja smoothieilla. Kartanon kauneus oli osa kokonaisuutta, siellä oli helppo rentoutua ja ulkoilla, ilta päättyi vielä saunaan.

Muuten leiri koostui ryhmä- ja paritehtävistä sekä life coach Maaretta Tukiaisen luennoista. Hyvinvointivalmentaja ja joogaopettaja Kaisa Kärkkäinen veti omat osuutensa. Ryhmässä oli lämmin ja avoin tunnelma. Pidin myös Tukiaisen tavasta vetää harjoituksia, niihin oli helppo heittäytyä: kuvittelimme itsemme tuttuun metsää ja vaeltelimme siellä, asetimme itsemme tiimipuuhun ja rakensimme unelmakarttoja ja polkuja.

Vaikka leiri maksoikin viikonloppumatkan verran, minulle jäi leiristä todella hyvä ja rentoutunut olo. Viikonlopun aikana irtauduin arkimurheista ja kiireestä - otin aikaa vain itselleni ja se kannatti. Jokainen ansaitsee sen joskus.

kommentit

Mitä semmoseen leiriin osallistuminen maksaa? Jos leirin vetäjä on ammattilainen joka todella tietää mistä puhuu niin sitten OK. Toivottavasti taustalla on viranomaisia joka tarkastaa ettei liikkeellä on veijareita...

>Tervettä järkeä, ihmiset ! La, 2012-06-23 19:30

Suomessa life coacheja valmentaa ainakin Valmentamo, jonka Vojon Maarettakin on käynyt - eli ammattilainen on tällä alalla. Lisätietoja Vojon leiristä: http://vojo.fi/?p=165

>Viivi Su, 2012-06-24 16:36

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä