Levoton sielu reissaa

Anna Puhakka Valon juhlassa Delhissä. Kuva: Adriana Milea.

Minun tekisi mieli asua ja työskennellä ulkomailla. Kuulostaa yksinkertaiselta haaveelta toteuttaa, mutta sitä se ei enää tässä vaiheessa elämää tunnu olevan. Vaikka nyt mistään huikeasta uraputkesta ei voidakaan puhua, vakituinen työpaikka pitää minut aika
visusti aloillani. Ikää on tullut sen verran, että seikkailunhalun voittaa järki. Ja kotona nyt vaan on turvallista ja helppoa... Kuinka tylsää!

Kuten monet muutkin, olen asunut ulkomailla opiskelijavaihdon merkeissä. Olin yliopistoaikoina Amerikassa puolen vuoden ajan. Kiitos tuon reissun, englanti sujui paremmin ja sain muutamia varsin hyviä ystäviä.

Varsinaisen irtioton tein joitakin vuosia sitten, kun gradun valmistumisen jälkeen olin vapaaehtoistyöntekijänä yhdeksän kuukauden ajan Albaniassa. Kiitos tuon reissun, englanti sujui huonommin (puhuin ja puhun edelleen englantia espanjalaisella tankeroaksentilla uusien ystävien myötä) ja tulin valaistuneessa tilassa kotiin (älä valita ja masennu pikkuasioista, muilla menee paljon huonommin, mutta silti he hymyilevät). Ikävä kyllä reissun opetukset unohtuivat nopeasti.

Joka tapauksessa molemmat matkat ovat jääneet positiivisina, jännittävinä kokemuksina mieleeni. Ja mieli taas palaisi ulkomaille.  

Tutustuin Albaniassa ollessani Makedonian puolella asuneeseen suomalaiseen vapaaehtoistyöntekijään Anna Puhakkaan. Facebookin kautta olen sittemmin seurannut hänen edesottamuksiaan. Toisin kuin minä, Anna ei ole antanut pikkuseikkojen häiritä reissaamistaan. Hän on asunut Makedoniassa oleskelun jälkeen ainakin Intiassa, Ruotsissa ja Beninissä... Tuollainen rämäpäinen reissuluonne minäkin haluaisin olla!

Istahdin Annan kanssa kahvikupposen äärelle ja selvisi, että vaikka jatkuva reissaaminen herättää muissa ihailua ja kateutta, todellisuus ei ole välttämättä niin auvoisa. Anna on kutsunut itseään hanakasti levottomaksi sieluksi, mutta ajatus kulkuruudesta ei ehkä loppujen lopuksi olekaan niin romanttinen.

Nyt pari vuotta Suomessa oltuaan Anna on pohtinut syvällisemmin, miksi ei ole aiemmin jaksanut pysyä aloillaan. Kuuntele juttu:

Yle Puheen Tästä elämästä -sarja tarjoaa vertaiskokemuksia elämän pieniin ja suuriin käänteisiin. Luvassa on sekä tietoa että tunnetta maanantaista perjantaihin aina klo 17.08.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä