Minä tarvitsin tämän matkan

Minä ja mun äiti: Hanna Viljanmaa - Minä tarvitsin tämän matkan. Flo Holzinger

Minä ja mun äiti -sarjan Hanna Viljanmaa kirjoittaa omasta tyttären elämästään ja ohjelmantekoon osallistumisesta.

"Onnellisen äidin lapset ovat onnellisia. Niin sanotaan. Mutta ovatko? Ja onko onnellisen lapsen äiti onnellinen? Millainen on hyvä äiti ja millaista on hyvä äitiys?

Äidit sanovat älyttömiä asioita silloin, kun olemme teinejä. Paskamainen puoli asiassa on se, että ne tuntuvat älyttömiltä tasan siihen asti, kun itse kasvaa aikuiseksi. Kun saa omia lapsia, kuuleekin päästävänsä samat lauseet omasta suustaan.

Äitini ja minun suhteessa olen pohtinut monia asioita, jotka nuorempana tuntuivat älyttömiltä, käsittämättömiltä, ihmeellisiltä. Nyt vanhempana näen asiat toisessa valossa. Asiat ovat saaneet perspektiiviä ja oma ajatusmaailma syvyyttä omien elämänkokemusten ja kriisien kautta. Olen alkanut ymmärtää äitiäni yhä paremmin.

Sain tutustua äiti - tytär-teemaan mielenkiintoisella matkalla, niin henkisellä kuin fyysiselläkin, yhdessä oman äitini kanssa. Yhteinen historiamme sisältää monia erilaisuuksia, tai asioita, jotka itse koen erilaisuudeksi. Tapahtumia, joita keskivertoydinperheessä ei tapahdu, tai keskiverto äiti ja tytär eivät kohtaa. Ajoimme keväisenä päivänä äitini kotiseudulle riittävän matkan päähän. Sanon riittävän, koska lyhyemmällä matkalla emme olisi ehtineet puhua, itkeä, nauraa, laulaa, ihmetellä, ylipäätään käsitellä kaikkea sitä, mikä on ollut välillämme... aina.

Äidin kanssa tämän matkan tekeminen oli kokonaisuudessaan vapauttavaa. Välillä matka oli myös ahdistava ja surullinen, mutta kotiin päästyäni tunsin kuitenkin vapautuneeni. Enkä vähiten siksi, ettei kukaan ollut kotimatkalla, äidin pihasta kotipihalleni, neuvomassa milloin vaihde on syytä vaihtaa tai miten paljon ennen kurvia olisi hyvä jarruttaa…

Olen tehnyt saman ajomatkan äitini kanssa useasti, olin myös käynyt samoja aihealueita läpi äidin kanssa aikaisemmin, monesti. Nyt mielenkiintoista oli paitsi se, että kuka tahansa pääsisi osalliseksi keskinäisistä asioistamme, niin myös jännitys itse ohjelman tekemisestä. Olimme äitini kanssa kokemattomia televisio-ohjelman tekemisessä, mutta esiintymiskokemusta olemme molemmat aikanamme saaneet teatterissa. Siksi en jännitä esiintymistä, mutta huomasin tuon tuostakin tarkastaneeni miten hiukset ovat, ovatko meikit levinneet ja huikanneeni kuvaajalle; ”Ei sitten kuvata alakulmasta!”

Minä tarvitsin tämän matkan."

Hanna Viljanmaa on mukana Minä ja mun äiti -ohjelmassa yhdessä äitinsä Saaran kanssa. Ohjelma nähdään TV2:ssa keskiviikkoisin 31.10. - 19.12. klo 19.30Minä ja mun äiti: Minä tarvitsin tämän matkan. Saara ja Hanna. Kuva: Yle

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä