Zombie ei säikytä mutta nurmikko kauhistuttaa

Zombie ei säikytä mutta nurmikko kauhistuttaa. Pelot. Kuva: Yle

Mediatutkija Outi Hakola teki väitöskirjansa zombie-elokuvista, mutta ei suostu säikkymään kauhuelokuvia. Nyt hän tutkii ihmisten käsityksiä kuolemasta, mutta ei suostu pelkäämään kuolemaa.

Mutta nurmikko – se on ehkä pelottavinta, mitä Outi tietää. Hän ei voi astua puutarhaan pelkäämättä: siellä kuitenkin vaanii joku myrkyllinen eläin. Hämähäkit, madot ja käärmeet ovat Outille kauhistus.

- Olisi hienoa käydä vaikka Afrikassa safarilla tai Australiassa patikoimassa, mutta se on mahdotonta.

Mutta enemmän kuin hämähäkkejä Outi pelkää, paljonko hän antaa irrationaalisten pelkojen vaikuttaa itseensä ja elämäänsä. Outi haluaisi olla rohkea. Sellainen, joka uskaltaa puuttua esimerkiksi rasismiin siihen törmätessään.

- Jos ei haasta itseään tekemään asioita, jotka vievät oman mukavuusalueen ulkopuolelle, päätyy elämään neljän seinän sisälle. Kun haastan itseäni nyt, vanhempana ei tarvitse murehtia, mitä kaikkea jäi tekemättä.

Myös korkeat paikat pelottavat Outia. Silti ne kiehtovat häntä. Viime vuonna Outi ajeli Aucklandissa Uudessa Seelannissa eteläisen pallonpuoliskon korkeimman näkötornin lasilattiaisella hissillä.

- Kävin tornissa monta kertaa, ja joka kerta olin helpottunut päästyäni hengissä alas.

Outi Hakolan ystävät eivät pidä Outia pelkurina. Kun Outi kävi taannoin kokkikurssilla, hän valitsi kalaryhmän, koska "sitä ei ainakaan osaa".

- Tämä on se Outi, jonka minä tunnen, sanoo yksi hänen ystävänsä. - Ihminen, joka aina uskaltaa tarttua asioihin, joita ei osaa.

Kuuntele keskustelu pelosta:

Zombeista väitellyttä "kuolematutkijaa" pelottaa nurmikko. Kuva: Outi Hakola

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä