Juhlamekko voi löytyä myös lainaamalla

Vaatelainaamo. Kuva: Viivi Lehtonen

Vaatelainaamo on kahden toimittajan, Hertta Päivärinnan ja Liisa Jokisen, perustama muotipalvelu. Lainaamossa voi löytää ratkaisun akuutteihin vaateongelmiin, pelastaa juhlalookin, päivittää oman tyylin ja saada itsetunnollekin kohennusta. 

Vaatelainaamo julistaa rehellisesti kopioineensa idean naapurista: esikuva toiminnalle on Tukholmassa toimiva Lån Garderob, joka pelkästään lainaa merkkivaatteita, eikä myy niitä. Tukholmasta löytyy myös lainausperiaattella toimiva Lånegarderoben, jonka toimintaa on kokeiltu vaatekirjastona. 2010 alkanut vaatteiden lainaus on Ruotsissa levinnyt useisiin kaupunkeihin.

Vaatelainaamo. Kuva: Viivi Lehtonen

Helsingin Vaatelainaamo on valinnut kuitenkin omian linjansa. Valikoimissa on Hertan ja Liisan valitsemia tyylikkäitä vaatteita, uutta designia suomalaisilta nuorilta suunnittelijoilta sekä muun muassa upeita mekkoja ja iltapukuja. Pääpaino on juhlavaatteissa, lisäksi löytyy paljon vintage-aarteita, kenkiä ja päähineitä. Valikoima on monipuolinen ja houkutteleva. Lainaamo kartuttaa kokoelmaansa jatkuvasti.

Vaatelainaamo. Kuva: Viivi Lehtonen

 

Vaatelainaamo. Kuva: Viivi Lehtonen

Mikä sai teidät perustamaan Vaatelainaamon?

- Perustimme Vaatelainaamon, koska meillä itsellämme oli sellaiselle tarvetta. Tykkäämme pukeutua hyvin, mutta halpatuotanto ei houkuttele. On myös tärkeää, että hienot juhlavaatteet tulevat aktiiviseen käyttöön eivätkä pölyty kaapissa. Vaatelainaamon avulla pääsemme juhlistamaan muotia, kertoo Hertta Päivärinta.

- Pyysimme mukaan omia lempisuunnittelijoitamme ja valitsimme valikoimaan kaapinpohjiltamme omia lempivintage-aarteita, joita emme ole halunneet viedä kirpputorille.

Vaatelainaamo on eettinen, ekologinen ja yhteisöllinen - sekä ystävällinen eli idealtaan juuri sellainen palvelu, mitä tänä päivänä halutaan ja tarvitaan.

Vaatelainaamon hyödyntäminen vähentää turhia ostoksia, lisää juhlavaatteiden käyttömahdollisuuksia ja vastaa kattavalla tarjonnallaan myös nopeasti vaihtuvaan muotiin. Vaatelainaamosta löytyy vimpanpäälle-kuteet niin arkeen kuin juhlaan.

Miten Vaatelainaamo toimii? 

- Jäsenperiaatteella. Kun maksaa puolivuotismaksun, voi lainata vaatteita aina kahden viikon välein. 

Pääseekö jäseneksi kuka vain, kaiken kokoiset naiset ja miehet? Löydänkö varmasti 38-40-kokoisena teiltä jotakin? 

- Tällä hetkellä tuotteita on vain naisille ja kohderyhmämme ehkä hieman rajattu, koska olemme valinneet lainaamovaatteet puhtaasti omien mieltymystemme mukaan. Meiltä löytyy siis pääosin nuorekasta, trendikästä ja uutta suunnittelua.

- Meiltä löytyy kuitenkin eri tyylejä ja saamme suunnittelijoilta usein mallikappaleita, joiden koko on yleensä 36-38. Myös vintagepuolelta voi löytää ihan kaiken kokoisia vaatteita. Esimerkiksi 38-40-kokoisia vaatteita on runsaasti. 

Kenelle suosittelet Vaatelainaamoa? 

- Suosittelen Vaatelainaamoa ihmiselle, joka tykkää pukeutua ja haluaa omistamisen sijaan kuluttaa muotia ekologisesti. Myös niille, joilla on paljon edustusmenoja, on Vaatelainaamosta varmasti hyötyä. 

Mitä huippujuttuja Vaatelainaamossa on? 

- Vaatelainaamo on täynnä huippuja! Kaikki nuorten suomalaisten suunnittelijoiden tuotteet ovat ihan huippuja. 

Antavatko suunnittelijat mielellään tuotteitaan Vaatelainaamoon? 

- Kyllä, tosi mielellään. Olemme olleet jopa positiivisen yllättyneitä ja tietysti erittäin kiitollisia. Onhan se suunnittelijalle kiva, että vaatteet tulevat ahkeraan käyttöön. Suunnittelijalle itselleen on erittäin hyvää promoa, kun joku näyttää hyvältä tuolla liikkuessaan suunnittelijan vaate päällä, aidoissa tilanteissa.

Paljonko teillä on nyt jäseniä, paljonko valikoimaa?

- Tällä hetkellä noin 200 tuotetta ja noin 50 jäsentä.

Miten pääsee jäseneksi?

- Jäseneksi pääsee maksamalla 75 euroa puolelta vuodelta, opiskelijoille hinta on 50 euroa. Lisäksi otamme vastaan lahjoituksia, jotka korvaamme laina-ajalla (yhdellä lahjoituksella saa yhden kuukauden laina-aikaa).

Millainen tunnelma Vaatelainaamossa on? 

- Tunnelma on yleensä kaverillinen ja semmoinen, että pidetään hauskaa yhdessä. Vaatelainaamokäynti on myös tosi sosiaalinen tapahtuma.

Ehdittekö jeesaamaan asiakkaita stailauksessa? 

- Jonkin verran tulee autettua, mutta asiakkaat kyllä usein osaavat homman itse. 

Mikä on ollut erikoisin asiakkaan pukeutumistarve? 

- Vaikea kysymys. Miehille kysytään paljon, mutta se ei tietysti ole kovin erikoista. Erikoista toivetta odotellaan siis vielä, sen saa joku tulla esittämään.

- Meille saa antaa palautetta ja kehitysideoita sekä toivoa myös jonkun tietyn suunnittelijan tuotetta.  

Mitä Vaatelainaamo tekee seuraavaksi, mitä suunnitelmia teillä on? 

- Vaatelainaamon valikoima toivottavasti kasvaa ja tietysti myös jäsenmäärä. Toivomme jatkossa pitävämme ovet auki useammin - vähintään kerran viikossa.

- Toivomme, että mahdollisimman moni tajuaisi, että muotia voi kuluttaa myös näin - helposti, yhteisöllisesti ja ekologisesti. Se on coolia jos mikä!

kommentit

Ite oon kans huomannu tän iha toimivaks palveluks. vähän kyl tarvis lisää valikoimaa.

>Santeri Parviainen, Vantaa La, 2011-10-08 22:27

onks ppl heittää opinionii tähä?

>Santeri Parviainen, Vantaa La, 2011-10-08 22:29

lisää kommentti

linkit

Vaatelainaamossa on luomuksia kotimaisilta huippunimiltä:

Fiona Timantti, Kirsi Nisonen, Mirkka Metsola, Camilla Mikama, Minni f. Ronya, Pisto, Minna Parikka, R/H, Ivana Helsinki ja vainio.seitsonen

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä