Kengästä sopiva edullisesti tuunaamalla

Jalka turpoaa ja muuttaa kokoaan ja muotoaan elämän aikana. Vanha rakas kenkäpari saattaa tuntua yllättäen liian pieneltä. On myös mahdollista, ettei kaupassa ole kokoa numerojen 37 ja 38 välissä.

Jotta kenkäunelmasta voisi tehdä totta, on oltava luova.

Kenkiin myydään pehmusteita ja täytepaloja. Pehmusteita käytetään päkiän alla, täytepala laitetaan kantapään taakse, akillesjänteen alueelle. Sopivalla täytepalalla tai -lapulla kengästä voi saada täydellisesti sopivan.

Liukuestematto, jota käytetään esimerkiksi autoissa kojelaudalla pitämässä tavaroita paikoillaan, sopii hyvin täytepalaksi kenkään. Innovatiivista materiaalin käyttöä!

Parhaiten tehtävään sopii reikäinen, ns. ruutukuvioinen liukuestematto. Riippuen siitä miten paksua liukuestematto on, käytä tarvittava määrä kerroksia. Pieneen kengän lonksamiseen voi tehota ja yksi kerros.

Tee näin: 

  1. Leikkaa sopivan kokoinen pala liukuestematosta. Jos sinulla on vanha täytepala, ota siitä mallia. Voit myös hahmottaa mittanauhan ja paperinpalan avulla, minkä kokoinen pala auttaisi tekemään kengästäsi sopivan.
  2. Mitä isompi aukko kengässä on täytettävä, sitä useamman kerroksen mattoa tarvitset. Leikkaa siis esimerkiksi kaksi palaa, ja kiinnitä ne toisiinsa kaksipuolisen teipin avulla. Yksikin kerros mattoa voi kuitenkin riittää.
  3. Käytä kaksipuolista teippiä myös lapun kiinnittämiseksi kenkään.

Samasta liukuestematosta saa monia muitakin apuja niskuroiviin kenkiin. Samalla tekniikalla voit leikata päkiän alle pehmusteen ja kiinnittää sen yhtälailla kaksipuolisella teipillä. Mikäli pehmustetta tarvitsee paljon, kerroksia voi lisätä.

Jos kengät ovat liukkaat tai niistä puuttuu täysin kuviointi pohjasta, voi pienen palan liukuestemattoa teipata myös kengänpohjaan. Tästä teippauksesta on eniten hyötyä etenkin jos kengillä joutuu taiteilemaan ennestään liukkaalla lattialla. Asfaltin kanssa kengänpohjaan teipattu liukueste jää toiseksi.

Kuvat: Jenny Huttunen

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä