Zero waste –suunnittelijalla on nollatoleranssi jätteisiin

Marleena Terhon zero waste -mallistoa Nina, olen palasina. Kuva: Reilika Landén

Lahtelaistuneen vaatesuunnittelijan Marleena Terhon uuden malliston nimi on Nina, olen palasina, ja juuri vaatteiden paloissa eli kaavoissa piilee homman juju.

Malliston perustana on niin sanottu nollahukka-ajattelu, josta käytetään yleisesti englanninkielistä termiä zero waste. Vaatteet suunnitellaan niin, ettei leikkuujätettä synny ollenkaan. Jätteettömät tekniikat kiinnostavat ympäristötietoisia suunnittelijoita, sillä vaateteollisuus haaskaa hukkakangaspaloina arviolta jopa noin 15 % kankaista - mikä tekee globaalissa mittakaavassa merkittävän määrän ylimääräistä tekstiilijätettä.

Marleenan mallistoon jätteettömyys toi luontevan lisän, sillä hänelle ympäristöystävällisyys on tärkeää valmistusketjun alusta loppuun: vaatteet tehdään tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaaleista ja kaikki yhteistyökumppanit, kuten ompelija, löytyvät Lahden seudulta tai Suomesta.Zero waste –suunnittelija Marleena Terholla on nollatoleranssi jätteisiin. Kuva: Yle, Puoli seitsemän

Prosessi päälaelleen, apuun Pythagoras

Nollatoleranssiin tähtääminen vaatii vaatesuunnittelijalta uutta näkökulmaa koko prosessiin. Perinteisesti ensin hahmotellaan vaatteelle haluttu ulkonäkö, minkä jälkeen piirretään luonnosta vastaavat kaavat. Zero waste -menetelmässä kaavoitus on pidettävä mielessä alusta alkaen. Haasteen muodostaa istuvuus, sillä kaksiulotteisten kangaskappaleiden tulisi sopia kolmiulotteisen ihmiskehon päälle. Apuun on tullut - ehkä hieman yllättäen - matematiikan tunneilta tuttu Pythagoras. Luonnospapereissa näkyykin tyypillisten ihmishahmojen lisäksi geometrisia kaavoja.

- Minulla on semmoinen tapa suunnitella, että lähden liikkeelle geometrisista muodoista ja suorakaiteista ja muokkaan niitä niin, että ne istuvat nätisti ihmisen päälle. Geometria on ollut minulle helppoa, ja vaatteeni ovat simppelin mallisia, joten tämä tapa sopii minulle.Zero waste –suunnittelijalla on nollatoleranssi jätteisiin. Kuva: Yle, Puoli seitsemän

Uusvanha idea leviää netissä

Zero waste -suunnittelua voidaan toteuttaa Marleenan palapeliä muistuttava leikkuusuunnitelman lisäksi muillakin tavoin, kuten taittelemalla ja laskostamalla kangasta. Jätteetön suunnittelu ei itse asiassa ole uusi idea, vaan sitä on käytetty eri kulttuureissa jo kauan sitten, esimerkiksi alkuperäiskansojen keskuudessa ja valmistettaessa japanilaisia kimonoita. Kalliita kankaita ei haluttu tuhlata, vaan ne hyödynnettiin kekseliäästi kokonaan. Nyt samoja tekniikoita kehitetään ympäristösyistä.

Maailmalla zero waste -ajattelu yleistyy vähitellen; Marleena on suomalaisia edelläkävijöitä. Hän sai inspiraation löydettyään esimerkkejä netistä, ja koska muodollista opetusta aiheesta annetaan vielä vähän, juuri netti onkin kiinnostuneille paras tietolähde. Marleenan mukaan suunnittelijalle on hyväksi, että joutuu itse miettimään, miten zero waste -ajattelua toteuttaa eikä lähde liikaa kopioimaan muilta.

Kiinnostavaa on, että zero waste -suunnittelijat jakavat usein kaavojaan netissä, koska haluaisivat ympäristötietoisen muotisuunnittelun valtaavan alaa ja kaavoituksen kehittyvän. Marleena Terhokin harkitsee jonkin mallistonsa kaavan julkaisemista netissä. Plagiointiriski on olemassa, mutta hän ei pidä sitä omalla kohdallaan merkittävänä. Ihan vaivatta mekko ei synny, jonkin verran asiantuntemusta ompelijalla täytyy olla - ja toisaalta kopiot olisivat jopa imartelevia. Sen sijaan Marleena näkee myös muiden suunnittelijoiden tavoin asiassa paljon etuja.

Zero waste -suunnittelusta:

- terhodesign.com
- Wikipedia: Zero Waste Fashion

- ecouterre.com: What is Zero Waste Fashion and Why Does It Matter?
- Googlettamalla kuvahaulla zero waste fashion saa esimerkkejä jätteettömistä suunnitelmista


Suomalainen zero waste -guru Timo Rissanen

Kansainvälisissä suunnittelupiireissä zero waste -vaatesuunnittelun guru on suomalaislähtöinen Timo Rissanen.

Rissanen opiskeli vaatesuunnittelijaksi Australiassa. Nykyisin hän asuu New Yorkissa ja toimii professorina alan huippuoppilaitoksessa Parsons the New School for Designissa. Koulu on tuttu muun muassa Muodin huipulle -ohjelmasta.

- Timo Rissasen omat nettisivut
- Fashion Tries on Zero Waste Design (New York Times, 13 August, 2010)
- Tarkasti tehty huppari ei haaskaa kangasta (HS 29.9.2010)
- Rissanen on julkaissut vuonna 2011 yhdessä toisen muotialan tutkijan Alison Guiltin kanssa ekologista muotia käsittelevän teoksen Shaping Sustainable Fashion.

 

Ps. Marleena Terho nähdään Ylen uuden Blogistania-tv-ohjelman 8. jaksossa keväällä 2012 Vihreiden vaatteiden Anniina Nurmen vieraana.

kommentit

Samaa tekniikkaa on käytetty Suomessakin - äitini ja isoäitini tekivät miesten flanelli paidat kauluksineen suorakaiteen muotoisista paloista.

>Kaarina Ke, 2012-03-14 10:09

Kaarina, pystyisikö kaavat piirtämään ruutupaperille inspiroimaan muitakin? t Ulla

>ullav Ke, 2012-03-14 10:21

Mitä ympäristötietoisuutta siinä on, että haaskataan koko kangas, kun hukkapalat voisi käyttää johonkin muuhun pienempään juttuun...???

>hmm Ke, 2012-03-14 10:37

Jossain vaiheessa koko vaatekin joutuu jätteeksi, ja silloin jätettä tulee enemmän, eikö?

>niin, ja... Ke, 2012-03-14 10:40

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä