Unohdetut lantiopohjan lihakset huippukuntoon!

Lantiopohjan lihakset huippukuntoon. Kuva: stock.xchng.

Lantionpohjan lihaskunto on tärkeä osa naisen hyvinvointia. Vahvat lantionpohjalihakset vaikuttavat muun muassa virtsan pidätyskykyyn, seksuaaliseen nautintoon sekä selän hyvinvointiin ja ryhtiin. 

Lantionpohjan lihaksiston kunto ei näy päällepäin eikä niiden treenaaminenkaan saisi näkyä. Harjoituksia tehdään yläpää rentona ja alapää tiukkana. Jumpatessa pitää olla tarkkana, ettei jännitä kasvo-, hartia-,vatsa- tai pakaralihaksia, vaan riippumattomallista lihasta lantiossa. Tämä tapahtuu jännittämällä emätintä ja peräaukkoa ylös ja sisään. 

Voit varmistaa oikeiden lihaksien jännittämisen tekemällä sormitestin. Käsien pesun jälkeen työnnät yhteen liitetyt etu- ja keskisormesi esimerkiksi ruokaöljyn avulla 3 - 5 senttimetrin syvyyteen ja puristat emätintäsi. Jos sormesi liikkuvat emättimen mukana ylös ja alas, niin olet löytänyt oikeat lihakset. 

Harjoituksen tekemistä voi helpottaa myös mielikuvilla. Jumppaa tehdessä voi ajatella jännittämisen aikaan imevänsä alapään avulla vettä pilliin ja rentoutuksen aikaan päästävänsä veden pois tai kuvittelemalla nostavansa hissiä ylöspäin ja laskevansa alas. 

Yksinkertaisia istumisharjoituksia voi tehdä vaikka päivittäin telkkaria katsoessa, töitä tehdessä, automatkalla tai bussia odotellessa pysäkillä. 

Kotiohjeet:

Lantiopohjan lihakset huippukuntoon. Kuva: Yle.

1. Kestovoimaharjoitus. Tarvitaan virtsanpidätyksessä. Jännitä kolme sekuntia ja rentouta. Toista 8-10 kertaa.

Lantiopohjan lihakset huippukuntoon. Kuva: Yle.

2. Nopeusvoimaharjoitus. Tarvitaan aivastaessa ja yskiessä. Jännitä kaksi sekuntia, puhalla voimakkaasti ja rentouta. Toista 10 kertaa, 5 kertaa kumpikin puoli.

 Lantiopohjan lihakset huippukuntoon. Kuva: Yle.

3. Maximivoimaharjoitus. Tarvitaan esineitä nostaessa ja hyppiessä. Jännitetään viisi sekuntia  ja rentoutetaan. Toista 5 kertaa.

Kuvissa Heidi Walman ja Helena Lappeteläinen.

Puoli seitsemän -ohjelmassa vietetään seksiviikkoa 19.-22.2.2013. 

kommentit

tosiaan, kun henkilö on vanhemmalla iällä kärsinyt virtsanpidätysongelmista, huomaa tällä lantiopohjalihasten kuntouttamisella olisi ollut osittain ainakin parantava vaikutus tämän vaivan ehkäisemiseen

>tämä tuli minulle liian myöhään To, 2013-02-21 10:10

Suosittelen lajina myös pilatesta, jossa harjoitetaan lantionpohjan lihaksia osana lähes kaikkia liikkeitä (muista ryhtilihaksista nyt puhumattakaan). Ainakin osaava ohjaaja huomioi myös lantionpohjan lihakset liikkeissä, joskin olen ollut myös tunneilla missä näistä lihaksista ei ole mainittu juuri mitään. Mutta selvästi olen huomannut lajin parantaneen näitä lihaksia - ja ensimmäisenä huomasin sen juuri petipuuhissa ;)

>Pilateshullu Pe, 2013-02-22 00:03

Ehdottomasti samaa mieltä, Pilates on parasta liikuntaa. Naisella on vain yksi kroppa ja siihen pitää panostaa. Oikeiden Pilates-studioiden ohjaajat, ohjaus ja sisältö on aivan eri luokkaa kuin kuntosalien massa-Pilates, jolla ei ole mitään tekemistä oikean Pilateksen kanssa. Itse käyn SplitPilateksessa Helsingissä - > suosittelen kaikille itsestään välittäville naisille, ja miehille.

>Pilates on paras Ma, 2013-04-22 09:59

Unohdetut lihakset? Siitä lähtien kun noin 10-vuotiaana jostain sain kuulla, että näitä lihaksia kannattaisi treenata, olen treenannut päivittäin.

Joissain kulttuureissa tämä on jokaisen nuoren tytön päivittäinen terveydenhoitokeino, jonka nämä oppivat äideiltään.

Luterilainen häveliäisyys on saanut paljon pahaa aikaan myös naisten seksuaaliterveydessä, jos myöskin koko seksuaalielämässä.

>Kipa Pe, 2013-02-22 09:46

Tärkee asia.

Yleisradio tiedottaa.

>Petteri munakuono Su, 2013-04-21 10:59

Anteeks.En malttanu.

>Petteri punakuono Su, 2013-04-21 11:02

Ei kuulu toi edellinen mun tapoihin.Mää elän mieluusti yksin.Lapsista on vaan haittaa.Parempi elämä juosten matkustellen ja elämästä nauttien.en kaipaa vierelleni ketään.Kulttuurisokki vois olla melkoinen.Onnellinen elämä yksin.

>Petteri punakuono Su, 2013-04-21 12:10

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä