Kuuletko kesäkirjan kutsun?

Kirjakärpäset ovat kesäötököiden mukavinta lajia. Surina korvissa muistuttaa: jospa tänä kesänä vihdoin kahlaisin ne venäläiset klassikot? Tai no, ehkä Anna Kareninan ainakin. Onko pokkari paras rannalla? Mitä jos luen baarissa, kehtaako sinne ottaa chick litiä? Maria ja Muumit. Kuva: Marjo Lundvall, Yle.Maria Vilppola nauttii alkuillan lämmöstä kaupunkinurmella. -Tove Janssonin Taikurin hattu tässä on menossa, Maria näyttää puistolukemistaan. 

Maria muutti Helsinkiin toukokuussa ja hankki heti ensi töikseen kirjastokortin. Opinnoissa on tenttitaukoa, joten pitkästä aikaa on tilaisuus lukea muutakin kuin kurssikirjoja. 

-Valitsin tämän lapsuuden suosikkikirjani hetken tunneväläyksessä. Kesällä on aina vähän nostalginen olo. Yritän tavoittaa sitä fiilistä, mikä lapsena Muumimaailmassa kiehtoi, Maria summaa. Virpin kesäkirja vie maailmalle. Kuva: Marjo Lundvall, YleVirpin viltti on sopivasti varjon ja auringon puolivälissä. Virpin kirja, Monica Alin Brick Lane, vie Lontoon siirtolaislähiöelämään nuoren maahanmuuttajatytön tarinan mukana. 

-Tämä on lahjoituskirja. Kaveri jätti muutossa ison laatikollisen kirjoja ja käski penkoa sieltä mitä haluan lukea. Olen sitä laatikkoa nyt kahlannut, Virpi kertoo. 

Virpi arvioi, että nimenomaan kesällä tulee luettua sattumakirjoja, talvella valikointi on tarkempaa.

Brick Lane on sujuva, ja sujuvuutta Virpi kirjoiltaan haluaakin. 

-En kestä mitään romaaniksi kirjoitettua lyriikkaa. Tekstin pitää olla jämäkkää, juonenkuljetus kiinnostavaa, hyviä henkilöhahmoja. Eikä mitään raskasta, Virpi listaa. -Dekkareiden ystäville suosittelen norjalaisen Jo Nesbøn tuotantoa. Harry Hole on upeasti rakennettu dekkarihahmo, Virpi vinkkaa. Minna haaveilee Waltarista. Kuva: Marjo Lundvall, YleMinna Jussilainen odottelee kesäkioskin tuntumassa treffiseuraa. -Ensitreffit, Minna nauraa. Nyt jännittää niin, ettei tahdo edes kirjojen nimet tulla mieleen. 

Pienen mietinnän jälkeen Minna muistaa, että Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen on jo pitkään ollut lukusuunnitelmissa. Tänä kesänä Minna aikoo vihdoin tutustua suomalaisten suosikkiklassikkoon.

-En juurikaan osta kirjoja, kyllä ne kirjat kirjastosta haen. Dekkarit taitavat minun kassiini useimmiten sujahtaa, Minna arvelee.

Treffiseuralainen saapuu ja kuulee Minnan Sinuhe-kommentin. Siinä oiva avauspuheenaihe yhteisen illan käynnistämiseksi… Sinuhe, satoi tai paistoi. Kuva: Marjo Lundvall, YleKaikki eivät pääse nautiskelemaan aurinkoisesta kesäpäivästä. Kirjaston uumenissa päntätään pääsykokeisiin ja tentteihin. 

Emma Virkkusen viestintäalan koekirjat jäävät sivuun, kun hän pohtii hyvän kesäkirjan olemusta.Emma ja kotimaiset. Kuva: Marjo Lundvall, Yle-Kotimaisissa on paljon kiinnostavia. Anna-Leena Härkösen kolumnit viehättävät. Niissä on laaja kirjo ihmiselämää huumorin siivin käsiteltynä. Härkönen saa lyhyessä muodossa uskomattoman paljon irti ihan arkisista jutuista. 

- Sitten on Juha Itkonen, minulle uudehko tuttavuus, jonka tuotantoa tulen varmasti seuraamaan. Itkosella on hyvä, oma kertojaääni, tyyli puree. -Kurssikirjat vievät nyt tuhottoman paljon aikaa. Kyllä oikein kutkuttaa päästä lukemaan muutakin!Asta vaihtaa kesäkepeään. Kuva: Marjo Lundvall, YleSosiaalitiede ja chick lit, miten ne sopivat yhteen? 

-Oikein hyvin sopivat, nauraa Asta Kahra.  Asta on valmistumassa sosionomiksi, mutta nyt kirjastoreissulla matkaan tarttuu Sophie Kinsellan Kevytkenkäinen kummitus.  

-Sain yhden Kinsellan ensin lahjaksi. Ihastuin niin, että hankin sitten itse kaikki muutkin, Asta kertoo.

Toinen suosikki on Kate Jacobs, jonka Lankakauppa-sarjan teoksia Asta suosittelee lämpimästi.

-Kepeästä kirjallisuudestakin voi saada ideoita ihan kummasti. Toisaalta voin kesälläkin lukea myös ammattikirjallisuutta. Esimerkiksi autismista on kirjoitettu erittäin mielenkiintoisia kirjoja, Asta huomauttaa. 

Kirjastovirkailija Elo Lammi tietää, mitä kesäkirjakassiin haalitaan:Kirjastossa kesämaku tunnetaan. Kuva: Marjo Lundvall, Yle-Romantiikka ja jännärit vetävät aina. Tuija Lehtinen on monenikäisten naisten suosikki. Sen myös huomaa, että teininä luetut tyttökirjat lähtevät uusille lukukierroksille: Runotytöt ja Anna-sarja esimerkiksi, Elo listaa. 

-Fantasia- ja scifi-kirjoja otetaan kesälukemiseksi myös. Dekkaripuolen jonotetuin taitaa olla Dan Brownin Inferno. Sitten on koko joukko asiakkaita, jotka kertovat ottavansa klassikoita oikein urakalla mökille luettaviksi. Kaari Utriolla on vakilukijansa.Hyviä tarinoita ja historiaa. Kuva: Marjo Lundvall, Yle-Kyllä vaan, kuittaa Turun seudulla mökkeilevä Maritta kirjastoammattilaisen arvion. 

- Utrion kirjoissa yhdistyy hyvällä tavalla tarina ja lähihistoria. Utrion teokset ovat yhtä aikaa viihdettä ja asiaa, oikein mainioita valintoja kesäkirjoiksi, Maritta miettii. 

-Sitten ovat kaikki ne lahjoiksi saadut kirjat, joihin ei ole ehtinyt perehtyä talvella. Mikä on lukiessa lomalla, kesäluonnon keskellä, Maritta innostuu.

Vinkkejä Ylen kirjallisuusohjelmista: Kirjasampo - Ylen kirjakalenteri  

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä