Kuusijuhlan lavasteet inspiroituvat englantilaisesta joulusta

Kuusijuhlan lavasteet inspiroituvat englantilaisesta joulusta. Kuva: Siiri Huttunen, Yle OlotilaLavastaja Malla Helander on jouluisissa tunnelmissa. Hän lavastaa ihka ensimmäisen Kuusijuhlan, joka lähetetään suorana lähetyksenä jouluaattona.

- Lavastuksen suunnittelu oli helppo aloittaa, sillä tuottajalla ja ohjaajalla oli selkeä ajatus ja visio Kuusijuhlasta.

Yleensä lavastuksen suunnittelu alkaa tyylilajin etsimisellä - minkä näköinen ohjelman pitäisi olla? Kuusijuhlasta ei ainakaan tule skandinaavisen pelkistetty.

- Haluttiin hyvin englantilainen, runsas ja värikylläinen, paljon kaikkea. Lähtökohta lavasteiden suunnitteluun oli siis hirmu hyvä, Malla kertoo.

Kuusijuhlan studiossa tulee olla haastattelupiste, paikka bändille, paikka kertojalle ja piirtäjälle sekä monitorit. Kun tiedetään mitä studiossa tehdään, etsitään sopivat paikat ja mietitään kameroiden kulkusuunnat.

Kuusijuhlan lavasteet inspiroituvat englantilaisesta joulusta. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Lavastaja luo tilaa

Suomessa lavastajaksi valmistutaan Aalto-yliopiston elokuva- ja lavastustaiteen laitokselta. Vaikka työ on luovaa, ei Malla pidä itseään taiteilijana.

- Lavastuksen luominen on ryhmätyötä. Lavastaja kokoaa ja kuvittelee ohjaajan ja tuottajan mielikuvat oman näköiseksi, toimivaksi tilaksi. Järjestäjän kanssa etsitään rekvisiitta. Lopuksi tila vielä valaistaan ja kuvaaja rajaa siitä pieniä palasia katsojan nähtäväksi. Ja mikä parasta, jokainen työ ja työryhmä on aina erilainen.

Lavasteiden kolmiulotteinen luonnostelu tehdään lähes poikkeuksetta tietokoneella – Malla harvoin tarttuu enää kynään ja paperiin.

- Tietokoneohjelmia apuna käyttäen pystyy katsomaan selkeästi, miltä kameran läpi näyttää. Ihmiset katsovat kuvia niin eri tavalla, yhden ihmisen punainen voi olla toiselle jotain ihan muuta. Siksi mallit ovat ehdottoman tärkeitä.

- Kuusijuhlassa on pelkästään suoraa seinää ja sitten tällaisia kehikoita, piirustuksetkin ovat aika simppelit. Väreillä, valoilla, rekvisiitalla ja kynttilöillä luodaan tunnelma.Kuusijuhlan lavasteet inspiroituvat englantilaisesta joulusta. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Lavasteiden purku on surullinen hetki

Lavasteet rakennetaan piirustusten mukaan Ylen pajalla. Lavastaja ei itse kuitenkaan rakenna mitään, vaan pajalla on osaava henkilökunta sitä varten.

- Rakennusvaiheessa ruvetaan soveltamaan. Siinä vaiheessa tulee monta asiaa, mitä pitää viilata, vaihtaa tai muuttaa. Oma luonnostelutapani sallii onneksi soveltamista aika paljon, Malla hymyilee.

Mallan mielestä paras vaihe työssä on, kun kaikki on vielä tuloillaan. Suunnitelmat on jo tehty, mutta pienellä jännityksellä odottaa tulevaa, kun piirustukset muuttuvat todeksi. Lavastajan työ päättyy jo ennen kuin kamerat lähtevät pyörimään. Lavasteiden purku on aina surullinen hetki.

- Tuntuu kauhealta nähdä lavasteet kylmästi heitettynä lavalle. Niitä on kuitenkin paljon miettinyt, veivannut ja ajatellut. Niihin suhtautuu hirveän henkilökohtaisesti.

Mallalle onnistumisen tunne tulee yleensä viimeisen kuvauspäivän jälkeen. Omia töitä on vaikea katsoa jälkeenpäin.

- Jos on ollut hyvin toimiva työprosessi, voi olla ihan mieletön tunne, että nyt se on tehty. Sitten kun omaa valmista juttua alkaa katsoa, hakee virheitä ja mokia koko ajan.

Malla elää lavastajan elämää koko ajan. Katsoo ympärilleen missä meneekin ja kerää ikään kuin varastoa erilaisista tiloista ja rakennuksista. 

- Aina on töissä siinä mielessä. Kotia en kyllä sisusta! Kerran olen sen tehnyt ja on vaan hyvä, että se pysyy samana, Malla nauraa.

Kuusijuhla suorana lähetyksenä jouluaattona 24.12. klo 12.10, 15.10 ja 18.10 Yle TV1:ssä.

Osallistu Kuusijuhlaan netissä

Piparinimigeneraattori

lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä