Sinkku, unohda netti ja baarit – kulttuuri on se joka yhdistää

Leni Leonsaari, Parittomat-ohjelma. Kuva: Jussi Nahkuri, Yle Kuvapavelu.

- Jos olen jo 18 vuotta turhaan etsinyt, niin kuinka luulette sen löytyvän kolmessa kuukaudessa? kysyi Parittomat-tv-ohjelmaan osallistuva nainen ohjelmantekijöiltä projektin aluksi.

- No, eihän se onnistu helposti, ei – mutta kyllä ohjelmassa on rakkaustarinoita, lupaa Yle Kulttuurin toimittaja Kaisa Alenius.

Parittomat-tv-sarjassa kerrotaan viiden naisen rautaisella kokemuksella nykysinkkuuden yhdestä kasvavimmasta ilmiöstä: pitkälle koulutettujen kaupunkilaisnaisten vaikeudesta löytää rinnalleen se toinen. Ohjelman naisia yhdistää se, että he kaikki elävät ilman parisuhdetta - vaikka toivovat sitä kovin.

- Asiat ovat parhaimmillaan jaettuna, siinä punainen lanka, sanoo Kaisa Alenius.

Tämä ajatus sai Yle Kulttuurin toimittajat keräämään joukon naisia yhteen, jakamaan ajatuksiaan. Syntyi olohuone, jossa viisi naista tapaavat kertoen kukin oman elämänsä kipukohdista. Parittomissa puhutaan, nauretaan ja itketään mutta myös etsitään kumppania ja deittaillaan kulttuurin parissa.Parittomat, Leni Leonsaari. Kuva: Jussi Nahkuri, Yle Kuvapalvelu

Kulttuurin ja taiteen yhdistäminen deittiohjelmaan ei ole sattumaa. Parittomat-ohjelmaa tehdessä tutkittiin Nordean useampi vuosi sitten tekemää kyselyä, johon vastasi 1000 sinkkua.

Vastaukset olivat karuja: suurin osa vastaajista koki, että sinkku ei kohtaa muita sinkkuja "yhtään missään". Eikö siis kertakaikkiaan yhtään missään?

- Baarit, netti tai kaverien luona kyläileminen eivät antaneet suurimmalle osalle vastaajista minkäänlaista vastausta parinetsintään.

Kyselystä selviää lisää syitä parittomuuden tilaan.

- Miehet ja naiset lipuvat sinkkuina aivan eri suuntiin elämässään. Kun sinkkumiehet laittavat kotona ruokaa, niin naiset eivät kokkaile juuri yhtään. Kun sinkkunaiset matkustelevat paljon, miehet taas pysyvät kotona, luettelee Kaisa Alenius.

- Ainoa sinkkuja yhdistävä tekijä on, että sekä miehet että naiset kuluttavat selvästi enemmän kulttuuria ja taidetta kuin jo pariutuneet.

Kulttuurin ja taiteen kautta päästään heti elämän ytimeen - puhumaan syvällisiä; mitä elämän tärkeistä asioista ajatellaan, mihin uskotaan.

- "Alku tietää lopun musiikissa, elämässä näin ei ole." Arto Mellerin runo-otteella päästään Parittomissa hyvään alkuun, fiilistelee Kaisa Alenius. Nämä pikarunodeitit nähdään myös ohjelmassa.

Ajattelemisen aihetta itsestäänselvyyksien sijasta

Kaisa Alenius on tehnyt Yle TV1:llä alkavaa Parittomat-sarjaa vuoden verran. Ohjelmaan valitut naiset tapasivat ensimmäisen kerran helmikuussa 2012.

- He olivat ensi tapaamisestaan asti heti samaa jengiä. Kaikki suhtautuvat aktiivisesti omaan elämäänsä; ovat avoimia, hauskoja, kannustavia sekä huumorintajuisia. Naiset antoivat meille jo ennen kuvauksia enemmän kuin toivoimme. Tilaisuuteen piti tarttua ja antaa tilaa naisten tarinoille ja näkökulmille, selittää Kaisa.

- Toivoisin, että ohjelman löytävät paitsi sinkut, myös kaikki ne, jotka haluavat suhtautua omaan elämään aktiivisella otteella.

Parittomissa moni asia, joita pidetään arkielämässä itsestäänselvyyksinä, kyseenalaistetaan.

- Tämäntyyppinen ajattelutyö voisi tehdä hyvää itse kullekin, nyökkäilee Kaisa.

Parittomat, 8 jaksoa Yle TV1:ssä sunnuntaisin 7.10.2012. alkaen klo 18.15.

Paarittomat-tv-sarja. Kuva: Jussi Nahkuri, Yle Kuvapalvelu.

 

kommentit

Miksi nimenomaan pitkälle koulutettujen naisten sinkkuus on kiinnostava ilmiö? Eikö sinkkumiesten sinkkuus ole ihan yhtä kiinnostavaa?

Tätä samaa huolta pitkälle koulutettujen naisten miesongelmista päivitellään jossain vähän väliä, aivan kuin heillä olisi jotekin suurempi oikeus löytää se kumppani rinnalleen kuin vähemmän koulutetuilla. Miksi olisi?

Tehkääpä jatkoa Parittomat-sarjalle. Seuraavaksi hakekaakin jotain ihan muuta kuin niitä iänikuisia "vahvoja, koulutettuja ja itsenäisiä" naisia. Hakekaa vaikka aidosti yksinäisiä miehiä, joiden sinkkuus ei johdu pelkästä nirsoilusta. Ihan yhtä aitoa se heidän yksinäisyytensä on.

>Mies jostakin Pe, 2012-11-02 13:03
Mies jostakin kirjoitti:

Miksi nimenomaan pitkälle koulutettujen naisten sinkkuus on kiinnostava ilmiö? Eikö sinkkumiesten sinkkuus ole ihan yhtä kiinnostavaa?

Tätä samaa huolta pitkälle koulutettujen naisten miesongelmista päivitellään jossain vähän väliä, aivan kuin heillä olisi jotekin suurempi oikeus löytää se kumppani rinnalleen kuin vähemmän koulutetuilla. Miksi olisi?

Tehkääpä jatkoa Parittomat-sarjalle. Seuraavaksi hakekaakin jotain ihan muuta kuin niitä iänikuisia "vahvoja, koulutettuja ja itsenäisiä" naisia. Hakekaa vaikka aidosti yksinäisiä miehiä, joiden sinkkuus ei johdu pelkästä nirsoilusta. Ihan yhtä aitoa se heidän yksinäisyytensä on.

Erittäin hyvin sanottu, Toi on just sitä kun koulutettu nainen on in ja heille pitäisi olla täydellinen mies. Yhden jakson katoin tota ohjelmaa ja sain semmosen käsityksen, että jos heidän mies ihanteessa on mies joka joutuu aina tossun alle niin ei noi ikinä saa mitään.

>Sinkkumies31 Pe, 2012-11-23 06:14

Niin kyllähän tuo sinkkuus on yleensä suuri ongelma aina silloin, kun se ei ole itse valittu "olotila".
Eikä sitä tilaa syystä tai toisesta onnistu muuttamaan.

Henkilökohtaisesti en usko että tuo korkeasti koulutettujen naisten esille nostaminen mitenkään rajoittaisi tätä ongelmaa. Koska ihmiset ovat aina persoonia ja heissä on tietynlaisia ominaisuuksia, jotka ovat yksilöllisiä.
Näin ollen en koe miehenä, jolla ei ole akateemista taustaa olevani vähempiarvoinen tällaisen ongelman edessä. Sinkkuus vasten tahtoaan on universaali ongelma siis..

Ja jos ajatellaan yleensä ottaen ihmisten sivistyneisyyttä sukupuolesta riippumatta. Niin sivistys on jotain omaksuttua ja opittua kokonaisuutena. Se ei ole asia jonka voi omaksua vain tenttimällä kaikki mahdollinen. Näin ollen kenenkään ei pitäisi väheksyä itseään jos ei tunne suoraan olevansa "niin koulutettu" johonkin toiseen verrattuna.

Ennemminkin se seura joka vetää puoleensa. On merkittävämpi asia. Kun jokainen ajattelee sitä että millaisessa seurassa viihtyy. On paljon lähemänpänä ratkaisua.
Minä pidän henkilökohtaisesti älykkäistä naisista siksi, että he ovat yleensä hyviä keskustelijoita. Eli valmiudet ovat paremmat syvällisisiä keskusteluja varten..
Tämä on vain yksi esimerkki. Mutta siis tietynlainen tarve houkuttaa puoleensa. Ja vaikka ei olisikaan valtavaa arsenalia titteleitä, ihminen voi osoittaa omaavansa ominaisuuksia jotka herättävät kiinnostusta.

>Samppa32v To, 2013-01-03 18:58

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä