Sanataiteilijan lempisana on avanto

Sanataiteilijan lempisana on avanto. Kuva: Suvi Nurmi.

- Sanoilla on suuri voima. Niillä voi vaikuttaa asioihin. Sanoihin uskomalla voi saada aikaan muutoksen. 

Suvi Nurmi on kuvataitelija, jonka teokset koostuvat sanoista ja teksteistä. Se on harvinaista Suomessa. Häntä voi siis kutsua sanataiteilijaksi. 

- Olen ymmärtänyt, että näin pitkälle vietyä, vain sanoihin ja tekstiin perustuvaa kuvataidetta ei Suomen kuvataiteen kentällä tee juuri kukaan muu, vaikka toki myös muut taiteilijat käyttävät teoksissaan tekstiä ja sanoja, Suvi kertoo. 

Suvin teoksia katsellessa ei aina ymmärrä katsovansa taideteosta. Hänelle on tärkeää viedä taidettaan paikkoihin, jotka eivät ole yksiselitteisesti taiteelle tarkoitettuja tiloja. 

- Haluan teosteni tuottavan iloa, enkä mieti pitävätkö ihmiset tekemääni taidetta taiteena. Nykytaiteessa on usein sellainen angstausvaihde päällä, mutta mulla ei ole sitä. Vaikka teoksissani on aina syvällisempikin taso, niin lähestymiskulma on leikkisä ja positiivinen.

Suville sanat, kirjoittaminen ja teksti ovat olleet aina tapa määritellä maailmaa, mutta kuvataiteen ja kirjallisen itsensä ilmaisun yhdistäminen ei ollut Suville itsestään selvää. Vasta Kuvataideakatemiassa opiskellessaan hän ymmärsi, että kuvataidetta voi tehdä myös sanoilla. Suvi käyttää teoksissaan myös yhteisötaiteen menetelmiä, joilla osallistetaan muitakin ihmisiä tuottamaan teosta.

- Kirjallisesti itsensä ilmaiseminen on minulle luontevaa. Olen ollut sanoista ja kirjoittamisesta kiinnostunut niin pienestä asti kun muistan.

Sanojen salakuuntelua ja havaitsemisen herkkyyttä

Suvi Nurmi on pitänyt runotyöpajoja vuodesta 2008 asti. Marraskuussa Suvi kävi Ateenassa Ateenan biennaali -tapahtumassa pitämässä paikkasidonnaisen runotyöpajan Bankpoetry

- Kerään sanoja jostakin tietystä ympäristöstä; esimerkiksi tietyn rakennuksen sisältä kaikki kirjoitetut sanat jotka löydän. Ihmiset, jotka käyttävät tilaa saavat tulla tekemään sanoista runoja.

Runotyöpajoissa sanat ovat aina uudet ja tilanne on eri, mutta konsepti on sama. Suvi on myös julkaissut tästä menetelmästä omakustannekirjan Runoteltta –  Poem Tent.

Suvin taidetta voi löytää tammi-helmikuussa Helsingistä Ravintola Rytmistä, jonne hän rakentaa ravintolassa kuultuihin lauseisiin perustuvan teoksen. 

- Teoksessa ideana on salakuunnella etukäteen keskusteluja paikan päällä ja poimia niistä yksittäisiä meheviä repliikkejä. Sekoittelen lausahduksia keskenään ja teen niistä uuden kuvitteellisen keskustelun, Suvi kertoo.

Tarkoituksena on saada ihmiset tarkkailemaan ja huomioimaan yksityiskohtia ympärillään.

- Pienten ihmeellisyyksien havaitsemiseen tarvitaan herkkyyttä.

Kesällä 2014 Suvi valmistaa Ruoholahden asemalle jo konseptiksi vakiintuneen teoksen, jossa haastattelee asemalla ihmisiä, jotka kuuntelevat musiikkia korvanapeilla. Kappaleiden lyriikoista Suvi yhdistelee uudet laulun sanat. Teos on nähtävillä Ruoholahden asemalla ensi kesäkuussa kuukauden ajan teksti-installaationa.

- Siitä tulee paikan kollektiivinen soundtrack. 

Suvi Nurmen loitsukioskin löytää perjantaina 29.11. klo 15 - 18 Helsingistä, Pasilan kirjastosta.

Sanataiteilijan lempisana on avanto. Kuva: Suvi Nurmi.

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä