Silmien laserleikkaus jännittää

Silmien laserleikkaus jännittää. Kuva: L-O-L-A, Stock.xchng- Ajatus siitä, että joku sorkkii silmiäni tulikuumalla lasersäteellä tuntui vähän pelottavalta.

Saana korjautti näkönsä silmien laserleikkauksessa. Motivaationa oli parempi elämänlaatu ilman silmälaseja arkisissa askareissa ja liikuntaharrastuksissa. Myös ikä vaikutti - lähitulevaisuudessa olisi häämöttänyt kalliit monitehosilmälasit. Kesällä Saana alkoi tosissaan järjestää leikkausta ja luki paljon eri menetelmistä.

- Hain netistä tietoa, mutta aika vähän siellä todellisista riskeistä puhuttiin. Mietin, että uskallanko mennä. Esitutkimuksessakaan ei ollut paljon puhetta riskeistä. Nykypäivänä lääkärit varmaan olettaa, että ihmiset ovat netistä lukeneet kaiken mahdollisen.

Esitutkimuksen jälkeen Saana kertoi Facebookissa leikkausaikeistaan. Kaverit alkoivat jakaa kokemuksiaan, ja Saana sai vahvistuksen päätökselleen.

- Oli tosi kiva kuulla oikeitten ihmisten kokemuksia. Sillä lailla henkisesti valmistauduin tulevaan leikkaukseen.

- Pakko myöntää, kaksi yötä ennen leikkausta nukuin todella huonosti. Näin unta laserleikkauksesta, jossa tuijotin sinistä laseria. Leikkausta edeltävänä yönä heräsin varmaan 20 kertaa nyrkki silmässä, olin hangannut silmää. Mielessä varmaan oli, että silmää ei saisi hangata, koska läppä voi irrota.

Nenään leijui palaneen käry

Vajaa viikko esitutkimuksen jälkeen koitti leikkauspäivä. Aamupäivä meni perhoset vatsassa eikä työnteosta tullut mitään. Saana sai esilääkityksen, "puolikkaan jotain sinistä pilleriä", rauhoittamaan. Tutkimushuoneessa vielä varmistettiin näöntarkkuus, vaikka se oli käyty esitutkimuksessa perin pohjin läpi.

- Yläluomen ripset teipattiin ylös kiinni ja silmään laitettiin luomenlevittimet. Olin jännittänyt, että miltä luomenlevittäjä tuntuu, mutta ei se tuntunut lopulta yhtään miltään. Minulla oli kuulemma tilavat silmät, Saana luonnehtii.

- Kaikkein ikävintä koko toimenpiteessä oli läpän tekeminen sarveiskalvoon. Silmään tuotiin kiinni kumi- tai silikonirengas, joka imaistiin kiinni silmämunan pintaan. Siihen tehtiin joko ylipaine tai alipaine. Ei sattunut, mutta se tuntui vähän ikävältä.

Laserleikkauksessa sarveiskalvolle tehdään läppä, joka käännetään auki. Varsinainen linssin hionta tehdään sen jälkeen. Saanalla laserointi kesti noin 20 sekuntia. Aika riippuu henkilön näönvahvuudesta.

- Siihen en ollut varautunut, että silmän pintaa oikeasti poltetaan. Jossain vaiheessa nenään leijui palaneen käry. Se oli minun silmäni, joka kärysi. Toisen silmän kohdalla osasin sitten pitää hengitystä, etten nuuhki omasta silmästä tulevaa savua, Saana nauraa.Silmien laserleikkaus jännittää. Kuva: Yle Olotila

Näkö kirkastui välittömästi

- Kun nousin istumaan leikkauspöydältä, tajusin heti, että näen kellon seinällä ja tekstejä kaappien ovissa. Näkö kirkastui ihan välittömästi, kun sai enimmät tipat räpyteltyä pois. Se oli aika huippu tunne.

Vaikka laserointi kuulostaa hurjalta toimenpiteeltä, ei sieltä tulla ulos punoittavin tai turvonnein silmin. Kaiken kaikkiaan operaatio kesti noin puolisen tuntia. Sen jälkeen jäädään vielä muutamaksi tunniksi laittamaan tippoja, ja läpän asento tarkistetaan.

- Tunti leikkauksen jälkeen tuntui pientä valonarkuutta silmissä. Senkin tiesin etukäteen, koska ohjeissa oli sanottu, että aurinkolasit mukaan. Sitten rupesi tuntumaan siltä, että joku olisi kaatanut merisuolaa silmiin, alkoi kirveltää. Sitä kesti ehkä tunnin, mutta kirvely oli siedettävää.

- Operaation jälkeen vietettiin vielä hetki hämärässä huoneessa, jossa oli lisäkseni kolme muuta ihmistä. Käytännössä leikattiin varmaan kolmen vartin välein uusi ihminen. Siinä istuttiin sitten silmätippoinemme ja tiputeltiin. Kaikilla oli samanlaisia kokemuksia.

Illalla Saana tunsi vielä hiekantunnetta silmissä ja silmätippoja sai laittaa 10 minuutin välein. Aamulla silmät tuntuivat hyvältä. Suojaläppienkin kanssa sai hyvin nukutuksi.

- Odotin, että aamulla herätessä vaistonvaraisesti hamuan laseja yöpöydältä, mutta ei. Revin muovisuojukset silmien päältä pois ja katsoin ympärilleni. Kaikki näkyi kirkkaana eikä tuntunut ikäviä kaiherruksia.

- Oikeastaan ymmärrys lasittomuudesta iski jo leikkaussalissa, kun hoitaja laittoi silmälasit suoraan paperipussiin. Tiesin, että en tarvitse niitä enää. 8-vuotiaasta saakka olen käyttänyt silmälaseja, joten se oli aika huippua.

Kela ei korvaa silmien laserleikkausta, joten se on maksettava omasta pussista. Ihan halvasta toimenpiteestä ei ole kyse.

- Laskin, että leikkauksen hinta on viidet, kuudet moniteholasit. Operaatio maksoi yhteensä esi- ja jälkitarkastuksineen noin 3600 euroa. Se on kuitenkin investointi omaan elämänlaatuun. Ei tuntunut liian kalliilta.

Miltä ajatus elämästä ilman silmälaseja tuntuu?

- Eniten odotan sitä, että pääsen pelaamaan tennistä, tanssitunnille, kuntosalille ja uimahalliin ilman silmälaseja ja saunaan! Arkijuttuja, missä laseista on ollut vähän haittaa.

- Päätin, että viimeistään ensi keväänä ostan itselleni ihanimmat aurinkolasit, mitkä löydän, vaikka maksaisi mitä. Se on kuin palkinto itselle tästä rohkeudesta, Saana iloitsee.

kommentit

Onko se laser sellanen punanen ledin näkönen.

>ällikällä lyöty Pe, 2013-08-30 15:23

Itse leikkautin vuonna 2007. Erityisesti olin yllättynyt että hämäränäkö huononi pysyvästi. Lisäksi hajataitto ei parantunut, ja tietokonetta ei tahdo nähdä kunnolla. Niin ja ensimmäinen vuosi meni niin ettei pystynyt tarkentamaan lähelle, esim piuhoja juottaessa tai jotain muuta tarkkaa työtä tehtäessä. Se sitten vaikutti harrastuksiin. toki oli mukavaa hiihtää ilman laseja. Ehkä näistä haittapuolista huolimatta tekisin leikkauksen.

>Parempi kuin Batman Ma, 2013-09-02 20:04

Leikkautin silmäni joku aika sitten. Hämäränäkö on vielä tällä hetkellä ehkä vähän heikompi kuin ennen leikkausta, mutta muuten pärjään hienosti ilman laseja. Mulle jätettiin toiseen silmään ikänäön varalta vähän miinusta, joten lähelle katsominenkin onnistuu ongelmitta. Suosittelen!

>Lasersilmä To, 2013-09-12 09:25

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä